Weather Icon
Γενικά θέματα 10 Ιουλίου 2009

Κριτική για εξωτερική πολιτική εν κρυπτώ

Η εικόνα μιας χώρας δυναμικής που συνιστά υπολήψιμο μέλος του διεθνούς συστήματος, όπως θέλησε να εμφανίσει την Ελλάδα χθες το πρωί η υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, προσέκρουσε στην έντονη κριτική με την οποία την υποδέχθηκε σύσσωμη η Αντιπολίτευση.

Όπως παρατήρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος, η υπουργός απέφυγε να ενημερώσει ακόμα και τον πρόεδρο του κόμματός του, με τον οποίο είχε συναντηθεί μόλις την προηγούμενη μέρα, σχετικά με τις νέες προτάσεις Νίμιτς για το Σκοπιανό, οι οποίες έχουν μετακινηθεί αισθητά από τις αντίστοιχες του περασμένου Οκτωβρίου.

Ερωτήματα
Την ίδια στιγμή, προκάλεσε ερωτήματα η πανηγυρική της δήλωση: «Πιστεύω στον διάλογο με την Τουρκία» και η ανακοίνωση ότι σκοπεύει να μεταβεί στην Άγκυρα, σε ένα ταξίδι όμως που, όπως τόνισε ο κ. Λοβέρδος, «δεν υπάρχει σαφής ελληνική ατζέντα».

«Αν οι θέσεις που εκφράσατε στην εφημερίδα «Ημερησία» είναι και οι θέσεις της κυβέρνησης, εμείς θα τη στηρίξουμε» είπε ο αρμόδιος του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πρόσθεσε: «Δεν ξέρουμε τι συζητάει η Ελλάδα, εσείς συζητάτε με τον κ. Νταβούτογλου, δεν είμαστε βέβαιοι ότι είναι ένα ταξίδι και μια συνάντηση καλά προετοιμασμένη, θέλουμε να ξέρουμε το περιεχόμενό της, αλλά εάν μείνουμε με τη σημερινή ασάφεια, αμφισβητούμε τη χρησιμότητα μιας τέτοιας συνάντησης».

Και άλλοι…
Στο ίδιο μήκος, άλλοι βουλευτές όπως ο Τ. Χυτήρης (ΠΑΣΟΚ), αλλά και οι Κ. Αλυσσανδράκης (ΚΚΕ), Σοφία Ανδριοπούλου (ΣΥΝ) και Κ. Βελόπουλος (ΛΑ.Ο.Σ), στηλίτευσαν επιλογές, όπως η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, για την οποία επικρίθηκε η υπουργός ότι άργησε να αντιληφθεί την σπουδαιότητά της ή τις παραχωρήσεις προς τις ΗΠΑ για την κατάργηση της βίζας, χωρίς όμως αυτό να είναι βέβαιο.

Η υπουργός, υποστήριξε ότι το μέλλον των Σκοπίων βρίσκεται στα χέρια του Ν. Γκρούεφσκι και πρόσθεσε πως ύστερα από μια περίοδο αδιαλλαξίας τα Σκόπια είναι τώρα έτοιμα να μπουν στην ουσία του διαλόγου.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube