REAL TIME |

Weather Icon
Ιράν , Ισραήλ , Συρία 27 Ιουλίου 2009

Καλούν τη Συρία να βοηθήσει στο διάλογο


«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν τη βοήθεια της Συρίας για την επίτευξη μίας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων», τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου στη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ, έπειτα από συνάντησή του με το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ.

«Εάν θέλουμε να επιτύχουμε, θα χρειαστούμε τόσο τους Αραβες όσο και τους Ισραηλινούς να συνεργαστούν μαζί μας για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης. Θα καλωσορίζαμε την πλήρη συνεργασία της κυβέρνησης της Συρίας σε αυτή την ιστορική προσπάθεια», δήλωσε ο κ. Μίτσελ.

«Δήλωσα στον πρόεδρο Ασαντ ότι ο πρόεδρος Ομπάμα είναι αποφασισμένος να διευκολύνει μία πραγματικά ουσιαστική αραβο-ισραηλινή ειρήνη», πρόσθεσε ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή.

Ο Τζορτζ Μίτσελ περιέγραψε την ανταπόκριση του Σύρου προέδρου ως «ειλικρινή και θετική», δεν θέλησε όμως να μπει σε λεπτομέρειες, ούτε να αποκαλύψει τι ζητεί η Ουάσιγκτον από τη Δαμασκό, ιδιαίτερα στο θέμα της Χαμάς.

Η υποστήριξη της Συρίας προς τη Χαμάς συνέβαλε, κατά τα προηγούμενα χρόνια, στην επιδείνωση των συρο-αμερικανικών σχέσεων. Η κατάσταση αυτή όμως άλλαξε με την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο Μεσανατολικό.

Η Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα από το 2007, είναι αντίθετη με την προσέγγιση του Μαχμούντ Αμπάς στο θέμα της ειρήνης με το Ισραήλ.

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Συρίας και Ισραήλ, υπό τη μεσολάβηση της Τουρκίας, διακόπηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, λόγω της ισραηλινής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας. Η Τουρκία, ανακοίνωσε νωρίτερα τον Ιούλιο ότι είναι έτοιμη να επαναλάβει το μεσολαβητικό της ρόλο στις διαπραγματεύσεις αυτές.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube