REAL TIME |

Γενικά θέματα 22 Ιουλίου 2009

Λείψανα με συνθλιμμένα πέλματα

Με ρυθμούς χελώνας συνεχίζεται το έργο των ταυτοποιήσεων λειψάνων αγνοουμένων – Η Επιτροπή Αγνοουμένων πιέζει για επίσπευση των διαδικασιών και τονίζει ότι ο αγώνας δεν σταματά με την ταυτοποίηση. Πρέπει, λέει, να γίνουν γνωστές και οι συνθήκες θανάτου ενός εκάστου.

Αποκαλυπτικά στοιχεία, από τις ταυτοποιήσεις, για τους νεκρούς του «Νοράτλας»

Με ρυθμούς χελώνας συνεχίζεται το έργο των ταυτοποιήσεων λειψάνων αγνοουμένων – Η Επιτροπή Αγνοουμένων πιέζει για επίσπευση των διαδικασιών και τονίζει ότι ο αγώνας δεν σταματά με την ταυτοποίηση. Πρέπει, λέει, να γίνουν γνωστές και οι συνθήκες θανάτου ενός εκάστου.

ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ
«Δεν πρόκειται για μια εμπορική διαδικασία, όπου μας ενδιαφέρει να τελειώνουμε πιο νωρίς για να έχουμε περισσότερο κέρδος»

Από τη χθεσινή εκδήλωση των συγγενών των αγνοουμένων της μάχης του Συγχαρί, έξω από το Προεδρικό.

Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αγνοουμένων Ξενοφών Καλλής αποκάλυψε στη «Σ» ότι όλα τα ταυτοποιημένα θύματα της μοιραίας πτώσης του Τρίτου Νοράτλας έχουν συντετριμμένα τα πέλματα και τις φτέρνες των ποδιών τους. «Η πρόσκρουση, μας λέγει, πρέπει να ήταν βίαιη με την κοιλιά του σκάφους».
Από το τετραμελές πλήρωμα των αεροπόρων έχουν ταυτοποιηθεί τα οστά του Γεώργιου Δάβαρη και του πιλότου Βασίλειου Παναγόπουλου. Αναζητούνται ακόμη τα οστά του Σέργιου Συμεωνίδη και του Ηλία Άνθιμου. Πολύ πιθανόν να βρίσκονται μέσα στο σκάφος, όταν θάφτηκε βιαστικά με μπουλντόζα κάτω από το σημερινό μνημείο του Τύμβου της Μακεδονίτισσας. Στο ίδιο αεροσκάφος έπεσαν ηρωικά και 32 καταδρομείς της Α΄ Μοίρας Καταδρομών, με έδρα το Μάλεμε Κρήτης.
Στο μεταξύ: Επίσπευση των διαδικασιών εκταφής και ταυτοποίησης λειψάνων αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια, ο οποίος, αξίζει να σημειωθεί, έχει και προσωπικό ενδιαφέρον για το μεγάλο ανθρωπιστικό πρόβλημα της Κύπρου, δεδομένου ότι ο αδελφός της συζύγου του Έλσης είναι κι αυτός αγνοούμενος.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην παρουσία συγγενών αγνοουμένων από την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, εκπροσώπων του Υπουργείου Εξωτερικών, της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, του Πρεσβευτή της Ελλάδας Βασίλειου Παπαϊωάννου, του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων Αριστοφάνη Γεωργίου, εκπροσώπων του ελληνικού στρατού, της ΚΥΠ, της ΕΥΠ και επιστημόνων.
Σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου είπε ότι στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο, έγινε μια ανάλυση των γεγονότων και έχουν αποφασιστεί τα επόμενα βήματα για το θέμα των αγνοουμένων.
Παράλληλα, ο κ. Θεοδοσίου εξέφρασε την ανησυχία των συγγενών σχετικά με τη στάση του τουρκικού στρατού, λέγοντας ότι εάν δεν συνεργαστεί ο τουρκικός στρατός σε θέματα πληροφοριών, μπορεί περισσότεροι από τους μισούς αγνοούμενους να παραμείνουν εσαεί αγνοούμενοι, κάτι που χαρακτήρισε εγκληματικό.
Στη σύσκεψη μίλησε πρώτος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος διαβεβαίωσε για το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και το δικό του προσωπικά για το θέμα των αγνοουμένων και ακολούθως εξέφρασαν απόψεις τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών, εκπρόσωποι της ΔΕΑ, εκπρόσωποι των συγγενών, κ.ά.
Ο κ. Θεοδοσίου μίλησε για δύο σημαντικά ζητήματα που λέχθηκαν κατά τη σύσκεψη.
«Το πιο σημαντικό που για μας τους συγγενείς λέχθηκε στο Προεδρικό είναι η ταύτιση των απόψεών μας σε δύο σημαντικά θέματα. Το ένα είναι ότι οι εκταφές και ταυτοποίηση των λειψάνων αποτελούν μόνο μέρος της διαδικασίας, και ότι θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να περάσουμε στην ουσιαστική διερεύνηση, διότι οι συγγενείς έχουν το δικαίωμα στην πληροφόρηση και στην αλήθεια. Δεν μπορείς απλά να παραδίδεις λείψανα στην οικογένεια, χωρίς να απαντάς τα τεράστια ερωτηματικά που υπάρχουν τόσα χρόνια», είπε.
Το δεύτερο σημαντικό που λέχθηκε στη σύσκεψη αφορά «την απόφαση όλων, ότι θα πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες».
Ο κ. Θεοδοσίου εξέφρασε την ανησυχία του για το ρυθμό με τον οποίο γίνονται οι ταυτοποιήσεις και παραδόσεις λειψάνων, αλλά είπε ότι αυτός δεν πρέπει να είναι εις βάρος της ποιότητας των αποτελεσμάτων. Σημείωσε ότι η αξιοπιστία του προγράμματος είναι πολύ σημαντική για τους συγγενείς.
Υπάρχουν, συνέχισε, διάφοροι άλλοι τρόποι, μέσα από τους οποίους μπορούμε να έχουμε καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα.
Στη σύσκεψη παρευρέθησαν και οι Δρ Μάριος Καριόλου, από το τμήμα δικανικής γενετικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής και Πόπη Χρυσοστόμου, η οποία εκπροσωπούσε τους επιστήμονες στο ανθρωπολογικό εργαστήριο.
«Άρα, με τη βοήθεια αυτών των επιστημόνων, λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις, οι οποίες εάν εφαρμοστούν θα έχουμε ταχύτερα αποτελέσματα», είπε.
Ερωτηθείς ποιες είναι αυτές οι αποφάσεις, είπε ότι είναι καθαρά επιστημονικές και διαδικαστικές αποφάσεις.
«Δεν πρόκειται για μια εμπορική διαδικασία, όπου μας ενδιαφέρει να τελειώνουμε πιο νωρίς για να έχουμε περισσότερο κέρδος, εδώ το κέρδος είναι καθαρά ψυχικό και ανθρώπινο. Έχουμε γονείς των αγνοουμένων μας, οι οποίοι δυστυχώς φεύγουν από τη ζωή χωρίς να μαθαίνουν για την τύχη των παιδιών τους, ενώ, εάν οι διαδικασίες ήταν γρηγορότερες, μπορεί κάποιοι από αυτούς να μάθαιναν για την τύχη των παιδιών τους πριν πεθάνουν», είπε.

Δεν ξεπερνούν το 10% οι ταυτοποιήσεις
Μέχρι στιγμής, είπε, με το πρόγραμμα της ΔΕΑ έχουν ταυτοποιηθεί τα λείψανα 86 Ε/κ και υπάρχουν και 51 λείψανα που είχαν ταυτοποιηθεί με το πρόγραμμα στις ελεύθερες περιοχές. «Ο αριθμός αυτός δεν είναι ούτε το 10%, γι’ αυτό δηλώσαμε την ανάγκη να γίνει μια επίσπευση του όλου προγράμματος», είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου.
Στην αρχή υπήρχαν δύο συνεργεία, ένα στις κατεχόμενες και ένα στις ελεύθερες περιοχές και τώρα υπάρχουν επτά, δύο στις ελεύθερες και πέντε στις κατεχόμενες περιοχές. «Υπάρχει πρόοδος, ελπίζουμε να συνεχιστεί με αυτή την ταχύτητα, αξιοποιώντας αυτή τη δυναμική που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο θέμα των αγνοουμένων, χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα χάσουμε τη δυναμική. Άρα θα πρέπει να αξιοποιηθεί», συνέχισε.
Ερωτηθείς πόσο οι συγγενείς εμπιστεύονται τα αποτελέσματα από τα κατεχόμενα, υπέδειξε ότι σε όλα τα συνεργεία υπάρχει η παρουσία Ε/κ και Τ/κ επιστημόνων και στις δύο περιοχές.
Σε σχόλιο, ότι τα τελευταία χρόνια έχουν σταματήσει να ακούγονται φωνές ή και μαρτυρίες, ότι άτομα που αγνοούνταν σε παιδική ηλικία βρίσκονται σήμερα στη ζωή και κληθείς να αναφέρει πώς αντιμετωπίζεται αυτή η πτυχή του θέματος, ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι την Οργάνωση την απασχολεί πολύ το θέμα και σε καθημερινή βάση.
Είναι όμως γεγονός, συνέχισε, ότι η ροή των πληροφοριών έχει μειωθεί κατά πολύ, σχεδόν στο ελάχιστο, όσον αφορά τέτοιου είδους πληροφορίες.
«Είναι γι’ αυτόν το λόγο που επιμένουμε εμείς να περάσει η ΔΕΑ στην εξατομικευμένη έρευνα και στην ουσιαστική διερεύνηση. Από εκείνη την έρευνα περιμένουμε να έχουμε αποτελέσματα και γι’ αυτό το θέμα, το οποίο θεωρούμε πολύ σημαντικό. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των οικογενειών να ελπίζουν και να νιώθουν ότι ο δικός τους βρίσκεται στη ζωή, μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο», συμπλήρωσε.

Ανησυχία για τη στάση του τουρκικού στρατού
Σε σχέση με παλαιότερη δήλωση του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για εκταφές και σε στρατιωτικές περιοχές, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου είπε «προσπαθούμε να δούμε πώς δρομολογείται εκείνο το θέμα», για να προσθέσει ότι «έχουμε μέχρι στιγμής αρκετές πληροφορίες».
Εξέφρασε, όμως, την ανησυχία της Οργάνωσης για τη στάση του τουρκικού στρατού, λέγοντας ότι «εάν δεν συνεργαστεί ο τουρκικός στρατός σε θέματα πληροφοριών, μπορεί περισσότεροι από τους μισούς αγνοουμένους να παραμείνουν εσαεί αγνοούμενοι και αυτό θα είναι εγκληματικό».
«Θα πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση, να πιεστεί η Τουρκία να συνεργαστεί, όπως την καλεί και η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης, να δώσει πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού και των τουρκικών φυλακών», είπε.
Ερωτηθείς εάν η καθυστέρηση στη διαδικασία οφείλεται και στον τουρκικό στρατό, ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε κάποιον συγκεκριμένα, είναι θέμα διαδικαστικό και υπενθύμισε ότι τα εργαστήρια άρχισαν να λειτουργούν το 2006.
«Έπρεπε να εκπαιδευτεί προσωπικό. Τώρα έχουν αρχίσει να μπαίνουν όλα σε μια διαδικασία πιο καλή, αλλά το θέμα με τις πληροφορίες του τουρκικού στρατού είναι εντελώς διαφορετικό», είπε.
Πρόσθεσε ότι ο τουρκικός στρατός μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει οποιαδήποτε πληροφορία σε θέματα αγνοουμένων.
«Και όταν μιλάμε για τον τουρκικό στρατό, μιλάμε για πληροφορίες από τα πεδία των μαχών. Δυστυχώς, ο τουρκικός στρατός είχε τον έλεγχο των εγκλωβισμένων πλέον περιοχών, αφού τελείωσε η εισβολή και μόνο ο τουρκικός στρατός γνωρίζει από πού περισυνέλεξε τραυματίες και νεκρούς, και τι τους έχει κάνει», συνέχισε.
Ερωτηθείς πώς μπορεί η Τουρκία να πιεστεί από το ΣτΕ να συμμορφωθεί, ο κ. Θεοδοσίου, αφού υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει δεχθεί δύο πολύ σημαντικά ενδιάμεσα ψηφίσματα από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων του ΣτΕ, τα οποία την καλούν να εφαρμόσει την απόφαση του ΕΔΑΔ στα πλαίσια της Τέταρτης Διακρατικής Προσφυγής της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας του 2001, είπε ότι υπάρχουν κυρωτικά μέτρα, αλλά χρειάζεται δουλειά για να εφαρμοστούν.
«Υπάρχουν κυρωτικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας, όμως πιστεύω ότι είμαστε πολύ μακριά από αυτή την κίνηση από πλευράς Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων. Χρειάζεται πολλή δουλειά και σε πολιτικό και σε διπλωματικό επίπεδο», υπέδειξε.

Δυσφορία συγγενών αγνοουμένων και εκδήλωση διαμαρτυρίας
Άμεση εκταφή λειψάνων στο Συγχαρί ζητούν οι συγγενείς των αγνοουμένων της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού. Η μάχη στο Συγχαρί δόθηκε στις 23 Ιουλίου του 1974.
Στο πέρασμα του θανάτου σε έναν περίκλειστο χώρο, που προσομοιάζει με το Γκραν Κάνιον, 39 Πυροβολητές της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού και της ΠΟΠ βρίσκονται ανάμεσα στις αταυτοποίητες 131 σορούς που έθαψαν εκεί οι εισβολείς. Η μαρτυρία της ταφής τους σε διάφορα σημεία στο Συγχαρί είναι κατατεθειμένη επισήμως από την εκπρόσωπο των Τούρκων στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους της κυπριακής τραγωδίας.
Παρά τη χαρτογραφημένη έρευνα της περιοχής και τον εντοπισμό των σημείων ταφής από το σύνδεσμο των πυροβολητών της 181 ΜΠΠ, ακόμη δεν έγινε τίποτε, με αποτέλεσμα να ακούγονται έντονες διαμαρτυρίες. Συγγενείς, όπως παιδιά εφέδρων πεσόντων, ζητούν εδώ και τώρα να προχωρήσει η διαδικασία, για να μπορέσουν να θάψουν με τιμές τους δικούς τους και να τους μνημονεύσουν για να αναπαυθεί η ψυχή τους. Ανεπισήμως οι συγγενείς επκρίνουν τις διάφορες υπηρεσίες που ασχολούνται με την εκταφή και ταυτοποίηση αγνοουμένων, ότι κινούνται με βήμα χελώνας, αγνοώντας ότι κάποιοι κάθε μέρα λιώνουν στην αναμονή. Τέσσερα συνεργεία της Διερευνητικής Επιτροπής σκάβουν σε διάφορα σημεία των κατεχομένων, όπου υπάρχουν ενδείξεις για ταφή αγνοουμένων, μερικές φορές όχι με τα καλύτερα αποτελέσματα. Ο χρόνος και η αλλοίωση των στοιχείων του εδάφους οδηγούν σε λάθη και επιπλέον εργασία.
Οι συγγενείς των αγνοουμένων της μάχης του Συγχαρί συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, για μια εκδήλωση διαμαρτυρίας, την ώρα που πραγματοποιείτο ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για το θέμα των αγνοουμένων.
Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Μαρία Καλμπουρτζή, κόρη του αγνοουμένου διοικητή της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού Στυλιανού Καλμπουρτζή, είπε ότι η διαμαρτυρία γίνεται για να υπενθυμιστεί ότι στη μάχη στο Συγχαρί υπάρχουν πάρα πολλοί αγνοούμενοι, επίσημα καταγεγραμμένοι 36, αλλά οι συγγενείς θεωρούν ότι «είναι τριψήφιος ο αριθμός, δηλαδή είναι τριψήφιος και μεγάλος αριθμός».
Η κ. Καλμπουρτζή ανέφερε ότι οι συγγενείς θέλουν να υπάρξει προτεραιότητα στο Συγχαρί, διότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι πάρα πολλά άτομα εκεί και πάρα πολλές οικογένειες θα ανακουφιστούν». Εξάλλου, συνέχισε, οι συγγενείς είχαν λάβει τη διαβεβαίωση των Αρχών, από το μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Ηλία Γεωργιάδη, ότι οι εκταφές θα άρχιζαν την πρώτη Ιουλίου.
«Θυμίζουμε την παρουσία μας, θυμίζουμε ότι δεν πρέπει να έχουμε καθυστερήσεις του τύπου που υπάρχουν τώρα και άμεσα θεωρούμε ότι πρέπει να αρχίσουν εκταφές στο Συγχαρί. Όχι γιατί θέλουμε να δώσουμε προτεραιότητα στο δικό μας το πρόβλημα, ο πόνος είναι κοινός για όλους», είπε.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Ροβέρτος Δημητριάδης, αδελφός του αγνοούμενου Θέμη Δημητριάδη, είπε ότι οι συγγενείς ζητούν άμεσα εκταφή λειψάνων στο Συγχαρί και τήρηση των υποσχέσεων που τους δόθηκαν από τη ΔΕΑ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις για πολύ περισσότερους αγνοούμενους, που ίσως να ξεπερνούν και τους 100.
«Έχουμε αναρτήσει δύο πανό, το ένα γράφει ‘Φτάνει πια’ και εννοούμε φτάνει πια η κοροϊδία και ο εμπαιγμός. Έχουμε δεχθεί εδώ και χρόνια αρκετές υποσχέσεις, γι’ αυτό και φτάσαμε στο σημείο να έχουμε την εκδήλωση αυτή», εξήγησε.
Ο κ. Δημητριάδης πρόσθεσε ότι «το δεύτερο πανό γράφει ‘Έχουμε δικαίωμα να μάθουμε, έχετε υποχρέωση να μας πείτε’ και μιλά από μόνο του. Έχετε υποχρέωση σαν κράτος να κάνετε τις εκταφές, ούτως ώστε να μας δώσετε τα λείψανα και να θάψουμε τους δικούς μας με τις τιμές που τους αξίζει».

«Δικαιολογημένη εκδήλωση»
Τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό, από ομάδα συγγενών αγνοουμένων της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού στο Συγχαρί, σχολίασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου.
«Είναι κατανοητή η αντίδραση όλων των ομάδων των συγγενών που θέλουν να γίνει του καθενός η δική του εκταφή πρώτη και ταυτοποίηση. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους. Έχουν περάσει 35 χρόνια. Οι συγγενείς είναι πολύ κουρασμένοι και κάθε αντίδραση είναι και δικαιωματική και κατανοητή», είπε.
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πάρα πολλές ομάδες, οι οποίες γνωρίζουν κάποια γεγονότα και επιζητούν να γίνει εκταφή στην περιοχή των δικών τους.
Δυστυχώς, συνέχισε, υπάρχουν διάφοροι άλλοι λόγοι που καθορίζουν την προτεραιότητα ή τη σειρά με την οποία γίνονται οι εκταφές και ταυτοποιήσεις. Γίνονται προσπάθειες να ρυθμιστεί το θέμα αυτό, το οποίο συζητήθηκε κατά τη σημερινή σύσκεψη.
Εξήγησε ότι η σειρά με την οποία γίνονται εκταφές είναι καθαρά απόφαση της ΔΕΑ, δηλαδή των τριών μελών της, του Ε/κ, του Τ/κ και του τρίτου μέλους.
«Αυτοί καθορίζουν βάσει των πληροφοριών και βάσει της επίτευξης μεγαλύτερης ταχύτητας αποφασίζοντας σε ποια σημεία θα κινηθούν τα συνεργεία. Τώρα που τα συνεργεία έχουν αυξηθεί και ελπίζουμε να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, θα είναι πολύ ευκολότερο να ασχοληθούν με περισσότερες περιπτώσεις», κατέληξε.

Κειμήλια από τη μάχη του Συγχαρί
Η Μαρία Καλμπουρτζή, κόρη του ήρωα διοικητή της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού στο Συγχαρί Στυλιανού Καλμπουρτζή πήγε μόνη στον Πενταδάκτυλο και μάζεψε απο το πεδίο της μάχης υπολείμματα όπως άρβυλα, ιμάντες και ό,τι άλλο θύμιζε το αιματηρό θέρετρο εκείνης της μαύρης μέρας της 23ης Ιουλίου, που εν καιρώ εκεχειρίας, στις 5 το απόγευμα, η μοίρα δέχθηκε ανηλεή βομβαρδισμό, χάνοντας 36 ηρωικά παιδιά της και 3 της συνεργαζόμενης ορεινής πυροβολαρχίας, σύνολο 39. Στον ίδιο εκείνο χώρο της κοιλάδας του θανάτου οι Τούρκοι έθαψαν 131 άτομα πυροβολητές εθελοντές και άλλους στρατιώτες, που επιχειρούσαν να διαφύγουν από το πέρασμα του Μπέλαπαϊς.

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ
Σέρνουν τη Δημοκρατία στα δικαστήρια

Οι οικογένειες Γιαννακάκη και Χαντζόπουλου από την Κρήτη προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενάγοντας την Κυπριακή Δημοκρατία και ζητώντας εδώ και τώρα εκταφές στον Τύμβο, ώστε να μπορέσουν να βρουν τα οστά των παιδιών τους. Ο κύριος όγκος των θυμάτων μεταφέρθηκε τα χαράματα της 23ης Ιουλίου του 1974 στο στρατιωτικό κοιμητήριο της Λακατάμιας, όπου και τάφηκε σε τάφους χωρίς διακριτικά. Άλλοι πεσόντες παρέμειναν εκεί και θαύτηκαν κάτω από όγκους χώματος, για να μη φανεί στο διεθνή παράγοντα η ελλαδική παρέμβαση. Είχαν μεσολαβήσει αυστηρές εντολές των Αμερικανών προς την τότε ηγεσία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, να απέχει από τη σύγκρουση στην Κύπρο για να αποφευχθεί ελληνοτουρκικός πόλεμος, που θα ήταν καταστροφικός για την Ελλάδα στο σύνολό της. Σε αυτό το κλίμα οι καταδρομείς και οι πιλότοι θάφτηκαν βιαστικά, χωρίς επαρκείς καταγραφές της ταυτότητάς τους. Σήμερα οι οικείοι τους ζητούν να γίνει καλύτερη διερεύνηση και να δοθούν όλοι στις οικογένειές τους, για να ταφούν στην ιδιαίτερή τους πατρίδα.

Λάθη
Κάτω από την πίεση των συγγενών να πάρουν οστά για ταφή, έγιναν λάθη. Παρεδόθησαν λάθος οστά σε συγγενείς αγνοουμένων από την Ελλάδα. Με την πρόοδο των ταυτοποιήσεων, τα λάθη ανακαλύπτονται και επιδιώκεται η διόρθωση των λαθών. Ρωτήσαμε την αρμόδια υπηρεσία ποιος έδωσε τα οστά και πήραμε την απάντηση. Όποιον ρωτήσουμε στα διάφορα κλιμάκια προσπαθεί να αποφύγει την ευθύνη.
Η Όλγα Σκλαβογιάννη, αδελφή του αγνοουμένου Αλέξανδρου Γιάνναρου, βρίσκεται αυτές τις ώρες στην Κύπρο και ζητεί να διορθωθεί το λάθος με τα οστά που της έδωσαν παλαιότερα. Η μητέρα δεν γνωρίζει ακόμη για το λάθος και είναι φρικτό να της ζητηθεί να ξαναζήσει από την αρχή τη διαδικασία της κηδείας και της ταφής. Ο αδελφός της Σκλαβογιάννη έπεσε με το τρίτο Νοράτλας στην περιοχή του Τύμβου της Μακεδονίτισσας.
σημερινη 22/07/2009

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube