REAL TIME |

Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 1 Ιουλίου 2009

Αντιδράσεις για την παραίτηση Μπότσεφσκι

“Πέπλο μυστηρίου” καλύπτει την παραίτηση του εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδιου για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ίβιτσα Μπότσεφσκι, διαπιστώνουν τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για “παραίτηση-μυστήριο”.

Του ανταποκριτή μας Ν. Φραγκόπουλου
Ο μεγαλύτερος ιδιωτικός σταθμός των Σκοπίων “Α1” σχολιάζει ότι ο ιδιαίτερα προβεβλημένος από τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, Ίβιτσα Μπότσεφσκι, τον τελευταίο μήνα σχεδόν εξαφανίστηκε από την επικαιρότητα και προσθέτει πως, για την ώρα, παραμένει άγνωστο, αν οι λόγοι της παραίτησης του κ. Μπότσεφσκι είναι πολιτικοί ή προσωπικοί.

Ο φιλοκυβερνητικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός “Σίτελ” αναφέρει ότι ο κ. Μπότσεφσκι παραιτήθηκε σε μία ιδιαίτερη κρίσιμη φάση της διαδικασίας για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου.

Ο κ. Μπότσεφσκι, σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ως αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, διαχειριζόταν το χαρτοφυλάκιο της απελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για τη ζώνη του Σένγκεν και για το θέμα αυτό αναμένονται θετικές για τη χώρα εξελίξεις το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με όλες τις αναφορές της Ε.Ε- σημειώνει ο “Σίτελ”- η ΠΓΔΜ έχει σημειώσει την μεγαλύτερη πρόοδο σε σύγκριση με τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη) προς την κατεύθυνση αυτή και αναμένεται, μέχρι το τέλος του χρόνου, οι πολίτες της χώρας να μπορούν να ταξιδεύουν στις χώρες της ζώνης του Σένγκεν, χωρίς βίζα.

Ακόμη, τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων εικάζουν πως η παραίτηση του κ. Μπότσεφσκι, ίσως έχει σχέση με επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια σημειώνουν ότι η παραίτηση του Ίβιτσα Μπότσεφσκι γεννά πολλά ερωτηματικά, καθώς θεωρείτο από τα πιο επιτυχημένα στελέχη της κυβέρνησης και ήταν στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση” (SDSM), του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ανέφερε ότι η παραίτηση του αποτελεί “μυστήριο” για την κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με το κόμμα αυτό, “η παραίτηση του κ. Μπότσεφσκι ομολογεί την αποτυχία της κυβέρνησης του Ν.Γκρούεφσκι αναφορικά με την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας “.

Ο Ίβιτσα Μπότσεφσκι (32 ετών), υπέβαλε αιφνίδια το μεσημέρι αμετάκλητη παραίτηση, αναφέροντας ότι η δυνατότητα συνεισφοράς του στο κυβερνητικό έργο έχει εξαντληθεί.

Στην επιστολή παραίτησής του προς τον πρωθυπουργό Ν.Γκρούεφσκι ο κ. Μπότσεφσκι- μεταξύ άλλων- αναφέρει: “Κάθε γενιά διεξάγει τη δική της μάχη για τη Μακεδονία και η δική μου γενιά ανέλαβε την υποχρέωση να διεκδικήσει την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική Μακεδονία. Εγώ είχα αναλάβει την υποχρέωση να ηγηθώ αυτού του προγράμματος στην κυβέρνησή σας, κάτι που για μένα αποτελούσε κορυφαία πατριωτική πράξη. Ωστόσο, η συνεισφορά μου στην παρούσα κυβέρνηση έχει ήδη εξαντληθεί και γι΄ αυτό σας ενημερώνω πως σήμερα υποβάλω αμετάκλητη παραίτηση από το αξίωμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αρμόδιου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις”.

Ο κ. Γκρούεφσκι, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, έκανε αποδεκτή την παραίτηση του κ. Μπότσεφσκι, ευχαριστώντας τον για τη μέχρι σήμερα συνεργασία.

http://web.ana-mpa.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube