Weather Icon
Γενικά θέματα 23 Ιουλίου 2009

Ο Γιώργος Μελισσανίδης επενδύει σε αγορές πλοίων

Ο Γιώργος Μελισσανίδης επενδύει σε αγορές πλοίων


Του Κώστα Νάνου
Τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η διεθνής κρίση στην αγορά των μεταχειρισμένων πλοίων, εκμεταλλεύεται στο έπακρον η Aegean Shipping, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται ο Γιώργος Μελισσανίδης, γιος του γνωστού επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη.
Βαδίζοντας στα χνάρια του πατέρα του, ο 29χρονος Γιώργος Μελισσανίδης παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει ήδη αναλάβει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις του ναυτιλιακού ομίλου Aegean. Βρίσκεται στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της Aegean Shipping που ανήκει στον όμιλο Aegean. Μια ναυτιλιακή εταιρεία με σημαντική, αν μη τι άλλο παρουσία, στην αγορά των τάνκερ που διαθέτει ένα στόλο 11 δεξαμενόπλοιων.
Με τις αξίες των secondhand πλοίων να κινούνται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, οι έχοντες κεφαλαιακή ρευστότητα εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που «γεννά» η κρίση στη ναυτιλία.
Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση κινείται και η Aegean Shipping του Γιώργου Μελισσανίδη, η οποία σε διάστημα ενός σχεδόν μήνα εμφάνισε ιδιαίτερη κινητικότητα, αποκτώντας δύο διπλού τοιχώματος δεξαμενόπλοια έναντι 51 εκατ. δολαρίων.
Προ ημερών στο στόλο της Aegean Shipping προστέθηκε το δεξαμενόπλοιο μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου Fairway Express, χωρητικότητας 45.737 τόνων που ναυπηγήθηκε στην Ιαπωνία το 2004. Το πλοίο αγοράστηκε έναντι 25,5 εκατ. δολαρίων.
Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, η ναυτιλιακή εταιρεία της οικογένειας Μελισσανίδη είχε «χτυπήσει» και πάλι στην αγορά των αγορά των secondhand πλοίων, αγοράζοντας με το ίδιο τίμημα ένα αντίστοιχο δεξαμενόπλοιο που μετονομάστηκε σε “Jenny”. Μάλιστα, ενώ το πλοίο ήταν εγγεγραμμένο σε ξένο νηολόγιο, η διοίκηση της εταιρείας επέλεξε να υψώσει την ελληνική σημαία.
Η Aegean Shipping αποτελεί θυγατρική του ομίλου Aegean που κυριολεκτικά γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια με τον ετήσιο τζίρο της να ξεπερνά τα 4 δισ. δολάρια.
Ναυαρχίδα του ομίλου η Aegean Marine Petroleum με 14 σταθμούς ανεφοδιασμού πλοίων ανά τον κόσμο, που διαθέτει τον μεγαλύτερο παγκοσμίως στόλο ανεφοδιαστικών δεξαμενόπλοιων διπλού τοιχώματος και ακολουθεί η Aegean Oil με 550 πρατήρια καυσίμων στην Ελλάδα.
capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube