REAL TIME |

Γενικά θέματα 17 Ιουλίου 2009

Αυστριακό προωθούν οι Σοσιαλδημοκράτες για τη θέση «υπουργού Εξωτερικών» της ΕΕ

Αυστριακό προωθούν οι Σοσιαλδημοκράτες για τη θέση «υπουργού Εξωτερικών» της ΕΕ

Ο Αυστριακός πρώην καγκελάριος Αλφρεντ Γκουζενμπάουερ

Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες
Τον Αυστριακό πρώην καγκελάριο Αλφρεντ Γκουζενμπάουερ φαίνεται να προωθούν οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες για το χαρτοφυλάκιο του «υπουργού Εξωτερικών» της Ένωσης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα αυστριακής εφημερίδας όμως, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Αυστρίας φαίνεται να έχει παραχωρήσει στο δεύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, το δικαίωμα να καλύψει θέσεις αξιωματούχων στην Κομισιόν ή σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό όργανο.
Κορυφαίοι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες έχουν ζητήσει από τον Aυστριακό νυν καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν, να προτείνει επίσημα την υποψηφιότητα του προκατόχου του.
Γνωστή είναι ήδη η απόφαση του Β.Φάιμαν να αφήσει στο Λαϊκό κόμμα να επιλέξει ποιος θα καλύψει την αυστριακή θέση στην ευρωπαϊκή επιτροπή, που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις βουλευτών και κομματικής βάσης. Οι σχολιαστές στη Βιέννη υποστηρίζουν ότι αυτό είναι το αντίτιμο για την κάλυψη σημαντικότερης θέσης εντός της Αυστρίας από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.
Τέτοιου είδους συναινέσεις μοιάζουν με τις διεργασίες που γίνονται σε επίπεδο Ένωσης: το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αφού συναίνεσε σε συντηρητικό πρόεδρο της Επιτροπής (Μανουέλ Μπαρόζο) και προέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου (Γέρζι Μπούζεκ), φαίνεται να διεκδικεί τώρα τη θέση του «υπουργού Εξωτερικών».
Πρώτη προϋπόθεση είναι, βεβαίως, πως τέτοια θέση όντως θα δημιουργηθεί. Για να τεθεί σε ισχύ η Ευρωπαϊκή Μεταρρυθμιστική Συνθήκη και να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα σε δεύτερο σχετικό ιρλανδικό δημοψήφισμα.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα διατηρηθεί η θέση του «ύπατου εκπροσώπου εξωτερικής πολιτικής». την οποία σήμερα κατέχει ο Χαβιέ Σολάνα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube