Weather Icon
Γενικά θέματα 11 Ιουλίου 2009

Πρόσκληση από την Ουάσιγκτον για συζήτηση του κυπριακού αναμένει ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας

Πρόσκληση από την Ουάσιγκτον για συζήτηση του κυπριακού αναμένει ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας

Την ετοιμότητά του να μεταβεί οποιαδήποτε στιγμή στην Ουάσιγκτον για συζήτηση του Κυπριακού, εφόσον κληθεί από την Αμερικανική κυβέρνηση, εξέφρασε ο πρόεδρος Χριστόφιας, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ “Ανοικτοί Φάκελοι”.

Κύπρος- Πρόσκληση από την Ουάσιγκτον για συζήτηση του κυπριακού αναμένει ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας
του ανταποκριτή μας Α. Βικέτου

Σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Κώστα Γεννάρη ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι πιστεύει πως η νέα αμερικανική διοίκηση θα μπορούσε να δει και την Κύπρο με ένα θετικό φακό.

“Εμάς δεν μας πειράζει, αν οι ΗΠΑ έχουν ειδική σχέση με την Τουρκία”, σημείωσε και εξήγησε: “εκείνο που θα μας πείραζε εμάς, είναι χάριν αυτής της σχέσης να συνεχιστεί η θυματοποίησή μας, αυτό μας πειράζει και το κάνουμε ξεκάθαρο στους Αμερικανούς”.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε ότι δεν υπάρχει για τη λύση του Κυπριακού εναλλακτική πρόταση από το διάλογο, αλλά παράλληλα έκανε σαφές ότι δεν είναι “της σχολής ή της φιλοσοφίας ότι πρέπει να υπάρξει λύση χάριν της λύσης”.

Επίσης, ανέφερε ότι δεν ανήκει στη σχολή των “κόκκινων γραμμών” για την ελληνοκυπριακή κοινότητα και δεν αποδέχεται ότι υπάρχουν “κόκκινες γραμμές” στην τουρκοκυπριακού πλευρά.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στις απ΄ευθείας διαπραγματεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Χριστόφιας διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι δύο ηγέτες κινούνται “πάνω σε ένα λεπτό σχοινί”. Γι αυτό “πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, εφόσον θέλουμε να λυθεί το κυπριακό”, υπέδειξε.

Ο Κύπριος πρόεδρος διατύπωσε την εκτίμηση ότι τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο θα διαφανεί κατά πόσο θα υπάρξουν μετακινήσεις στις θέσεις της τουρκικής πλευράς, τις οποίες χαρακτήρισε “εξεζητημένες και μαξιμαλιστικές”.

Στη συνέντευξή του ο πρόεδρος Χριστόφιας εξήγησε ότι “οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να συνηθίσουν στην έννοια της ομοσπονδίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αλλά και οι Τουρκοκύπριοι να συνηθίσουν στην έννοια του ενιαίου κράτους και όχι των δύο κυρίαρχων κρατών, της παρθενογένεσης και των δύο λαών”.

Τόνισε ακόμη ότι η λύση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν προϋποθέτει επεμβατικά δικαιώματα, ή και Συνθήκες Εγγύησης και Συμμαχίας.
omogeneia.ana-mpa.g

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube