Weather Icon
Γενικά θέματα 3 Ιουλίου 2009

Τα λόγια τα μεγάλα.Η πρόσφατη συνάντηση Μπακογιάννη-Νταβούτογλου αποκατέστησε την τάξη πραγμάτων.

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε το οφθαλμοφανές: η Τουρκία δεν πρόκειται να συνεργαστεί με την Αθήνα για τη λύση των προβλημάτων στο Αιγαίο, όπως και δεν πρόκειται να συνδράμει για την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος των λαθρομεταναστών.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ, μια παρατήρηση του κ. Μπαγίς, του διαπραγματευτή της Τουρκίας στην Ε.Ε. συμπληρώνει το «κάδρο»: τα προβλήματα, είπε, δεν λύνονται με δηλώσεις στα ΜΜΕ, αλλά με πράξεις.
Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009
Από την ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ
ΙΣΩΣ αυτή να είναι και η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Οι ελληνικές κυβερνήσεις κατά κανόνα μιλούν πολύ, εκφράζουν αισιοδοξία ή απαισιοδοξία και μονίμως καλούν την Τουρκία «να συμμορφωθεί», πράγμα που αυτή δεν κάνει.

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, η Τουρκία προχωρά σε πράξεις, δημιουργεί τετελεσμένα – τα περισσότερα με εμφανή περιφρόνηση στους κανόνες διεθνούς δικαίου, συμφωνιών και μετά μιλάει.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ του Αιγαίου είναι χαρακτηριστική. Η Αγκυρα από το 2000 και εντεύθεν ψηφίζει τους νόμους της, είτε για περιοχή έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, είτε για γκρίζες ζώνες κ.λπ. και τα εφαρμόζει. Ετσι, έχουμε φτάσει να μετράμε πλέον δεκάδες τουρκικές παραβιάσεις και παραβάσεις καθημερινώς πάνω από τα ελληνικά νησιά του Αν. Αιγαίου.

Η ΑΘΗΝΑ, αντιθέτως, μιλάει πολύ, διαμαρτύρεται μη ακουόμενη και ακολουθεί μηχανικά, δεκαετίες τώρα, την ίδια πολυέξοδη, επικίνδυνη και μάλλον αναποτελεσματική μέθοδο των αναχαιτήσεων, που καταλήγουν σε σφοδρές αερομαχίες.

ΕΙΝΑΙ παράξενο το γεγονός ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα δεν επιχείρησαν ποτέ άλλη μέθοδο πρακτικής αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας, με πρακτικά καθημερινά πολιτικά μέσα, πέραν των στρατιωτικών ή των διπλωματικών.

ΓΙΑ παράδειγμα, μια πυκνή, συστηματική και καθημερινή αεροπορική και ναυτική σύνδεση των νησιών μεταξύ τους αλλά και με τα μεγάλα αστικά κέντρα στην ηπειρωτική Ελλάδα, θα δυσκόλευε εκ των πραγμάτων υπερβολικά την ανεξέλεγκτη στρατιωτική συμπεριφορά της Τουρκίας, εκτός αν ήθελε να κατηγορηθεί διεθνώς για πρόκληση ατυχημάτων με εμπορικά πλοία και αεροσκάφη.

ΟΙ κατά καιρούς παρόμοιες σκέψεις έχουν μέχρι στιγμής απορριφθεί συλλήβδην από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα στην Ελλάδα, γιατί «τέτοια σχέδια είναι ακριβά».

ΕΤΣΙ μένουμε μονίμως στα λόγια τα μεγάλα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube