Weather Icon

Δημιουργία ελληνική βιομηχανικής ζώνης στην Αίγυπτο

Δημιουργία ελληνική βιομηχανικής ζώνης στην Αίγυπτο

Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις Αιγύπτου – Ελλάδας για προμήθεια φυσικού αερίου.
Τη δημιουργία βιομηχανικής ζώνης στην Αίγυπτο αποκλειστικά για ελληνικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στη χώρα αναγγέλλει ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Αιγύπτου κ. Ρασίντ Μοχάμεντ Ρασίντ. Ο κ. Rachid βρίσκεται στην Αθήνα για να συμμετάσχει στο Ευρω-Μεσογειακό Επιχειρηματικό Forum που διοργανώνει ο ΣΕΒ, στο οποίο απηύθυνε ομιλία σήμερα το πρωί. Ο Αιγύπτιος υπουργός τονίζει ακόμη ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για προμήθεια φυσικού αερίου καθώς και ότι ο Αραβικός αγωγός, που συνδέει την Αίγυπτο με την Ιορδανία και τη Συρία θα φθάσει στην Τουρκία πριν το τέλος του 2010.

Ερ. Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν παρουσία στην Αίγυπτο. Μπορείτε να μας περιγράψετε την πολιτική της κυβέρνησής σας για προσέλκυση ξένων επενδύσεων γενικά, και ειδικότερα από την Ελλάδα;
-Ελπίζουμε οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών να αναπτυχθούν περαιτέρω και είμαι ευτυχής που διαπιστώνω ότι το διμερές εμπόριο αυξάνεται και οι επενδυτικές ευκαιρίες αυξάνονται επίσης. Τα τελευταία 2 – 3 χρόνια είχαμε ανταλλαγή επισκέψεων από κυβερνητικές και επιχειρηματικές αντιπροσωπείες και προσελκύσαμε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις με τις μεταρρυθμίσεις και το άνοιγμα της οικονομίας που γίνονται στη χώρα μου. Οι ξένες επενδύσεις ήταν λιγότερες από 1 δισ. δολάρια πριν λίγα χρόνια αλλά πέρυσι ξεπέρασαν τα 12,5 δις. Η ανάπτυξη πέρυσι ήταν 7 %, εφέτος θα είναι 4,5 % παρά τη διεθνή οικονομική κρίση. Αυτό προσελκύει τις επιχειρήσεις. Σήμερα στην Αίγυπτο υπάρχουν επενδυτικές δυνατότητες στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, και έχουμε ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς, στη βιομηχανία όπου επίσης έχουμε ελληνικές επιχειρήσεις, στον αγροτικό τομέα όπου μπορούμε να πάμε καλύτερα, στον τουρισμό, τις υπηρεσίες, τις μεταφορές, τη ναυτιλία. Στις τηλεπικοινωνίες έχουμε μια τεράστια Αιγυπτιακή επένδυση στην Ελλάδα, από τον όμιλο Σαουίρις. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες και συμπληρωματικότητα μεταξύ των δύο χωρών. Πιστεύω ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε τις ανταλλαγές και αυτό θα δημιουργήσει περισσότερες δουλειές.
Για τις ελληνικές επιχειρήσεις προσφέρουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια βιομηχανική περιοχή στην οποία θα μπορούν να εγκατασταθούν αποκλειστικά, επειδή πιστεύουμε ότι αυτό βοηθάει. Δεν έχουμε ωστόσο ακόμη την κρίσιμη μάζα επιχειρήσεων που απαιτείται. Έχουμε πάρει ήδη ανάλογες πρωτοβουλίες με βιομηχανικές περιοχές που λειτουργούν για επιχειρήσεις από την Τουρκία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κίνα, την Ινδία.

Ερ. Τον περασμένο Απρίλιο συναντηθήκατε με τον υπουργό Ανάπτυξης κ.Κωστή Χατζηδάκη κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο και συζητήσατε την προοπτική προμήθειας υγροποιημένου ή συμπιεσμένου φυσικού αερίου από την Αίγυπτο για την ελληνική αγορά. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία;
-Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από την Αιγυπτιακή όσο και από την ελληνική πλευρά. Η Αίγυπτος εξάγει φυσικό αέριο, έχουμε τον λεγόμενο αραβικό αγωγό από την Αίγυπτο προς την Ιορδανία και τη Συρία, που θα φθάσει μέχρι την Τουρκία. Ταυτόχρονα υπάρχουν διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για υγροποιημένο φυσικό αέριο, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Και οι δύο χώρες ενδιαφέρονται, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη.

Ερ. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη διασύνδεση του Αραβικού αγωγού με το Τουρκικό δίκτυο;
-Πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2010.

Ερ. Πιστεύετε ότι η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των χωρών της περιοχής θα οδηγήσει σε βελτίωση της πολιτικής κατάστασης;
-Ασφαλώς. Και ο λόγος που το λέω αυτό είναι ότι ορισμένοι μετά τον πόλεμο στη Γάζα είπαν πως δεν πρέπει να προχωρήσουμε στην Ένωση για τη Μεσόγειο αν δεν λύσουμε πρώτα το Μεσανατολικό. Κανείς δεν είπε ότι η Ένωση θα λύσει το Μεσανατολικό. Και σχεδιάσαμε την Ένωση με μη συμμετρικό γεωμετρικό τρόπο, που σημαίνει ότι αν η Αίγυπτος, η Ελλάδα και η Συρία θέλουν να υλοποιήσουν ένα σχέδιο, έχει καλώς. Δεν είναι ανάγκη να συμμετέχουν όλες οι χώρες. Επίσης αν η Ελλάδα, η Ιταλία και το Ισραήλ ξεκινήσουν ένα σχέδιο, η Αίγυπτος μπορεί να συμμετάσχει και η Αλγερία μπορεί να μην συμμετάσχει. Επίσης δεν υπάρχει πρόβλημα. Εκείνο που δεν θέλουμε είναι το επενδυτικό σχέδιο να «απαχθεί» και να κρατηθεί «όμηρος» από τους πολιτικούς. Θέλουμε να είναι πιο ευέλικτο.

Ερ. Έχει τεθεί ως στόχος η δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ των χωρών της Μεσογείου το 2010. Πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;
-Προφανώς δεν μπορεί να επιτευχθεί καθώς δεν έχουν λυθεί ορισμένα από τα πολιτικά προβλήματα. Δεν θα δείτε τη Ζώνη να λειτουργεί το 2010, αλλά μπορεί να φτάσει τότε στο 90 %. Για παράδειγμα εμείς, η Αίγυπτος, έχουμε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρώπη, με όλες τις άλλες χώρες της Μεσογείου, με την Τουρκία. Δεν έχουμε τέτοια συμφωνία μόνο με ορισμένες από τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λοιπόν είμαστε κατά 85 – 90 % έτοιμοι.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube