Weather Icon
Γενικά θέματα 8 Ιουλίου 2009

Προτάσεις στο ΚΥΣΕΑ για λαθρομετανάστευση

Προτάσεις στο ΚΥΣΕΑ για λαθρομετανάστευση


Η λαθρομετανάστευση και η πολιτική της Ελλάδας στο θέμα των ειρηνευτικών αποστολών σε συνδυασμό με τα εξοπλιστικά είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα που επρόκειτο να συζητηθούν σήμερα στο ΚΥΣΕΑ.

Aν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκ νέου εκπλήξεις, καθώς η μέχρι σήμερα πρακτική της κυβέρνησης έχει δείξει ότι δεν θέλει να ανακοινώνει τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, οι μέχρι χθες το βράδυ πληροφορίες επέμεναν ότι η ατζέντα δεν προβλέπει νέες αγορές οπλικών συστημάτων, αλλά μόνο ενημερώσεις για να εγκριθούν οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν από εδώ και πέρα στα δύο θέματα.

Για το θέμα της λαθρομετανάστευσης αναμένεται να υπάρξει μια ενημέρωση για την κατάσταση σήμερα και να ακουστούν προτάσεις από τα υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας για τους τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης. Αναμένεται να συζητηθεί και η πρόταση που είχε καταθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας για τη δημιουργία Ακτοφυλακής, ενός νέου Σώματος που θα αναλάβει την ασφάλεια των θαλασσών. Η πρόταση αυτή φαίνεται να έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Λιμενικού που δεν θέλει να χάσει την αρμοδιότητα αυτή. Από την άλλη πλευρά, ακόμα και αξιωματικοί του Λιμενικού παραδέχονται ότι όπως είναι δομημένη σήμερα η λειτουργία του Λιμενικού με τα υπάρχοντα μέσα, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουν τη λαθρομετανάστευση.

Πολλή κουβέντα αναμένεται να γίνει και για το θέμα της συμμετοχής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις ειρηνευτικές αποστολές, είτε αυτές γίνονται υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ είτε υπό την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο λόγος είναι ότι το υπουργείο Αμυνας δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από το ΝΑΤΟ για να αυξηθεί η ελληνική συμμετοχή στις δυνάμεις αυτές. Από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει μια ολοκληρωτική αλλαγή πλεύσης και προσπάθεια επιστροφής στο καθεστώς που επικρατούσε επί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, δηλαδή να μην εμφανίζονται τα εξοπλιστικά στον προϋπολογισμό της χώρας.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στις πρόσφατες επαφές που είχε στην Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες από την καταγραφή τους στο έλλειμμα με αιτιολογικό ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών γίνονται για τη συμμετοχή στις ειρηνευτικές αποστολές. Οπως είπε, πέραν των 110 εκατομμυρίων Α που κοστίζει στην Ελλάδα η συμμετοχή της στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., σε αυτές μετέχουν και οπλικά συστήματα, όπως πλοία και άρματα. Ο υπουργός φέρεται να αναφέρθηκε και στην πρόσφατη διοίκηση από ελληνική φρεγάτα της ευρωπαϊκής δύναμης αντιμετώπισης της πειρατείας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube