REAL TIME |

Γενικά θέματα 1 Ιουλίου 2009

Η Χίλαρι δεν αναγνώρισε τη νίκη Αχμαντινετζάντ

Η Χίλαρι Κλίντον απέφυγε να αναγνωρίσει τη νίκη του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, επισημαίνοντας πως το ιρανικό καθεστώς έχει «τεράστιο πρόβλημα αξιοπιστίας» απέναντι στον λαό του.

Ομως, μετά την ανακήρυξή του σε νικητή από το Συμβούλιο των Φρουρών, ο Αχμαντινετζάντ μίλησε χθες για «νίκη του ιρανικού λαού και ήττα των εχθρών της Ισλαμικής Δημοκρατίας». Ο Ιρανός πρόεδρος χαρακτήρισε «δημοψήφισμα» τις εκλογές της 12ης Ιουνίου, αφήνοντας αιχμές για «συνωμοσία βελούδινης ανατροπής του καθεστώτος, η οποία απέτυχε».

Ο σκληροπυρηνικός κληρικός Αχμάντ Χαταμί -ο ίδιος που την προηγούμενη Παρασκευή ζητούσε την εκτέλεση των διαδηλωτών- προϊδέασε για σκληρότερη καταστολή σε όσους συνεχίσουν να διαμαρτύρονται. Οσο για τον Μουσαβί, δεν σχολίασε την απόφαση του Συμβουλίου των Φρουρών, αλλά διατήρησε στην ιστοσελίδα του το αίτημα για ανακαταμέτρηση των ψήφων.

«Θα αντιμετωπίζουμε τις εξελίξεις μέρα με τη μέρα, το Ιράν ζει ιστορικές στιγμές και δεν θα ήθελα να κάνω προβλέψεις», δήλωσε επιφυλακτικά η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Κοινή στάση»
Το ιρανικό σταυρόλεξο απειλεί να χαλάσει τις διακοπές των Ευρωπαίων διπλωματών. Ο επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, τόνισε ότι στις τρεις επόμενες εβδομάδες (δηλαδή έως την ορκωμοσία του Αχμαντινετζάντ στις 26 Ιουλίου) οι 27 χώρες-μέλη πρέπει να εργαστούν εντατικά ώστε να υιοθετήσουν κοινή στάση απέναντι στην Τεχεράνη.

Ο Μίλιμπαντ άφησε ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων στο Ιράν αν δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα έως το τέλος του 2009.

Το θετικό είναι ότι βαίνει προς εκτόνωση η κρίση της ομηρείας 4 υπαλλήλων της βρετανικής πρεσβείας, καθώς ο Μίλιμπαντ συμφώνησε τηλεφωνικά με τον Ιρανό ομόλογό του Μοτακί να την επιλύσουν το ταχύτερο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ EΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube