Weather Icon

ΟΗΕ: Στο επίκεντρο οι γενοκτονίες και τα εγκλήματα πολέμου

ΟΗΕ: Στο επίκεντρο οι γενοκτονίες και τα εγκλήματα πολέμου

Το ουσιώδες ερώτημα αν μπορούν τα Ηνωμένα Έθνη να παρεμβαίνουν και να αποτρέπουν γενοκτονίες, εγκλήματα πολέμου και επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης επιχειρούν να απαντήσουν με ιδέες και προτάσεις τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια συζήτησης, μέσα στα πλαίσια του προγράμματος «ευθύνης της προστασίας». Στόχος είναι η διερεύνηση του πλαισίου παρέμβασης του ΟΗΕ για να εμποδίζεται η διάπραξη των προαναφερθέντων εγκλημάτων.
Όπως σημειώνεται σε σχετική αναφορά της «Νιου Γιορκ Τάιμς», αν και ήδη από το 2005 παραπάνω από 150 χώρες έχουν αποδεχθεί το πρόγραμμα, ο σημερινός διάλογος μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην συνολική επανεξέτασή του, καθώς αυξάνονται οι φωνές εκείνων που κάνουν λόγο για παρέμβαση του ΟΗΕ με «αποικιοκρατική νοοτροπία».
Στην έκθεση του ειδικού σύμβουλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών επί του θέματος, Έντουαρντ Λαγκ, σημειώνεται ότι η όλη ιδέα του προγράμματος ευθύνης αποτελείται από τρεις πυλώνες ότι όλα τα κράτη πρέπει να προστατεύουν τους πληθυσμούς τους από αγριότητες,ο ΟΗΕ και άλλες οργανώσεις μπορούν να παράσχουν βοήθεια σε χώρες που δεν ανταποκρίνονται σ’ αυτή τους την υποχρέωση και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιδρά ακολουθώντας μία σειρά από βήματα όταν μεγάλοι πληθυσμοί βρίσκονται σε κίνδυνο, με έσχατη λύση την στρατιωτική παρέμβαση.
Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube