Weather Icon
Γενικά θέματα 5 Ιουλίου 2009

Πώς διακινούνταν το πολιτικό χρήμα

Πώς διακινούνταν το πολιτικό χρήμα


Τι είπε ο κ. Τσουκάτος κατά την απολογία του στον ανακριτή για τις πρακτικές που ακολουθούσε η γερμανική εταιρεία
Οι λογαριασμοί, το «σπάσιμο» των ποσών, οι εμπλεκόμενοι και τα παρένθετα πρόσωπα
Πώς διακινούνταν το πολιτικό χρήμα
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΡΟΥΣΑΛΗ
«Είναι σημαντικό να επισημανθείότι το ποσό του 1 εκατ. γερμανικών μάρκων προήλθε από το επίσημο ταμείο της Siemens Γερμανίας, έτσι ώστε να μην καταλείπεται αμφιβολία περί της νομιμότητας της προέλευσής του, και μάλιστα εκταμιεύθηκε προ της ψηφίσεως και εφαρμογής του νόμου του γερμανικού Κοινοβουλίου για την “καταπολέμηση της διαφθοράς στο εξωτερικό”. Αρα ήταν πράξη νόμιμη». Ο κ. Θεόδωρος Τσουκάτος επανέλαβε και στον ανακριτή, σε νομική γλώσσα αυτή τη φορά, όσα υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή. Κατά την απολογία του ενώπιον του κ. Νίκου Ζαγοριανού και παρουσία του δικηγόρου του κ. Διονύση Γκούσκου, περιέγραψε πώς το 1 εκατ. μάρκα, που προέρχονταν από το επίσημο ταμείο της Siemens Γερμανίας, κατέληξαν το 1999 τμηματικά, με δικές του ενέργειες και μέσω τραπεζικών λογαριασμών 11 παρένθετων προσώπων, στα ταμεία του ΠαΣοΚ στο πλαίσιο της οικονομικής εξόρμησης του κόμματος λόγω των τότε ευρωεκλογών, επιμένοντας ότι δεν τίποτε παράνομο.

▅ Οι κινήσεις και ο εκπρόσωπος
Ολόκληρη η απολογία, όπως και το υπόμνημα που κατέθεσε, περιστράφηκαν στις διαδικασίες κίνησης του πολιτικού χρήματος στη χώρα. Ετσι, αναφερόμενος στην υπόθεση στην οποία εμπλέκεται, περιέγραψε αναλυτικά πώς ο Μιχάλης Χριστοφοράκος πλησίαζε τα ελληνικά πολιτικά κόμματα ως εκπρόσωπος της Siemens Ηellas και πώς προσέφερε τις οικονομικές ενισχύσεις του, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει τίποτε περί ανταλλαγμάτων. Με αυτό το σκεπτικό επέμεινε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι 11 συγκατηγορούμενοί του, τα λεγόμενα «παρένθετα πρόσωπα» που χρησιμοποιήθηκαν για να φθάσουν τα χρήματα στα χέρια του, δεν είχαν την πεποίθηση ότι εμπλέκονται σε παράνομες πράξεις, απλώς βοήθησαν να σπάσουν τα ποσά για να μην παραβεί το ΠαΣοΚ τον νόμο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, μοναδικό παράπτωμα που αναγνωρίζει ο κ. Τσουκάτος στον εαυτό του και το οποίο είναι πλέον παραγεγραμμένο.
Οι 11 συνεργοί του αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του ανακριτή τις προσεχείς ημέρες, μόλις ο κ. Ζαγοριανός επιστρέψει από το Μόναχο, όπου μετέβη για να ζητήσει την παράδοση του Μ. Χριστοφοράκου.
Οι περισσότεροι είναι από τον Πειραιά, παλιοί γνωστοί του κ. Τσουκάτου, προτού ακόμη αποκτήσει τις εξουσίες που είχε στη Χαριλάου Τρικούπη, όταν έτρεχε για το κόμμα στην περιφέρειά του.
Ο κ. Στέλιος Βίος είναι επιχειρηματίας του Πειραιά και σύμφωνα με το κατηγορητήριο στενός φίλος τόσο του κ. Τσουκάτου όσο και της συζύγου του Πόπης, την οποία είχε βοηθήσει και στον προεκλογικό αγώνα της το 1996, όταν ήταν υποψήφια στην Α΄ περιφέρεια της Αθήνας. Φίλος του Στ. Βίου είναι ο Ηλίας Πιταούλης. Ο επόμενος στη λίστα, ο Γιώργος Γενναίος, από το 1997 ήταν συνεργάτης του κ. Τσουκάτου, ως προσωπικό γενικών καθηκόντων στο γραφείο που διατηρούσε ως μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠαΣοΚ. Αλλα επτά πρόσωπα, από τραπεζικούς λογαριασμούς των οποίων πέρασαν ποσά, συνδέονταν εμμέσως με τον Θ. Τσουκάτο μέσω του συνεργάτη του. Πρόκειται για την Ευδοκία Μίχα, στενή φίλη του Γενναίου, τη Βενετία Τερζάκη, τον Παναγιώτη Χαραμή, τον Θεόδωρο Βόσσο, τον Γιώργο Χριστογιάννη και τον αθλητή του στίβου Παναγιώτη Παπούλια . Ο κύκλος κλείνει με τον αδελφό του συνεργάτη του πρώην βουλευτή του ΠαΣοΚ, Φώτη Γενναίο και τη σύζυγό του Σοφία Αραβοσιτά.
Απολογούμενος ο κ. Τσουκάτος δεν ξέχασε τους συγκατηγορουμένους του: «Διευκρινίζω ότι ουδεμία γνώση ή άλλη ευθύνη είχαντα πρόσωπα που διευκόλυναν την εισαγωγή του ποσού.Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η βασική κατάθεση έγινε σε υφιστάμενο λογαριασμόεπώνυμου προσώπου (Πιταούλη) κατ΄ ευθείαν, δίχως να μεσολαβούν αποκρύψεις,μεθοδεύσεις,νεφελώδεις εταιρείες και ψευδώνυμοι λογαριασμοί. Το γεγονός αυτό αποτελεί απόδειξη ότι κανείς δεν ένιωθε ότι εμπλεκόταν σε παράνομες πράξεις, ούτε είχε την υποψία να μεταχειριστεί τεχνάσματα για να τις συσκοτίσει»…

▅ Οι Γερμανοί και ο Σίκατσεκ
Οι λεπτομέρειες για το πώς κατάφερνε ο Μιχ. Χριστοφοράκος να προσεγγίζει πρόσωπα από τον πολιτικό χώρο ενδεχομένως να μην ήταν γνωστές στα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens Γερμανίας. Ωστόσο, όπως επεσήμανε και ο κ. Τσουκάτος, από τις καταθέσεις των Γερμανών προκύπτει ότι οι ιθύνοντες της μητρικής εταιρείας γνώριζαν για την καταβολή χρηματικών ποσών στα μεγάλα πολιτικά κόμματα. Πρόκειται για το περίφημο 2% επί του τζίρου της εταιρείας το έτος 1997 το οποίο διαχειριζόταν ο Μ. Χριστοφοράκος και με βάση τις καταθέσεις στελεχών της γερμανικής Siemens ήταν χρήμα που δεν προοριζόταν για στελέχη του ΟΤΕ αλλά για την πολιτική.
Για παράδειγμα, ο πρώην μάνατζερ του γερμανικού κολοσσού Ράινχαρτ Σίκατσεκ θυμόταν ότι «ο Χριστοφοράκος μού είχε πει ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιούνταν για την πραγματοποίηση πληρωμών σε πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα». Επίσης, το πρώην στέλεχος της Siemens ΑG Ράιντερ Νιντλ έχει υποστηρίξει ότι «τα κεφάλαια θα χρησιμοποιούνταν για την πραγματοποίηση πληρωμών σε πολιτικά κόμματα της Ελλάδας », προσθέτοντας ότι «o Χριστοφοράκος τροφοδοτούσε και τα δύο ελληνικά κόμματα με χρήματα». Οι ισχυρισμοί αυτοί για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα της Siemens στην Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Τσουκάτος, υιοθετήθηκαν από τις γερμανικές δικαστικές αρχές, καθώς στα κατηγορητήρια που συνέταξαν «γίνεται αναλυτική αναφορά των πληρωμών στα πολιτικά κόμματα στις οποίες προέβαινε ο κ. Χριστοφοράκος».

Οι επαφές με τον Μ. Χριστοφοράκο
Τα ραντεβού με τα πρόσωπα-«κλειδιά» των κομμάτων
Mέσω των γνωριμιών του στον επιχειρηματικό κόσμο έβρισκε τον τρόπο να πλησιάζει ακόμη και τα άγνωστά του πρόσωπα της πολιτικής σκηνής της Ελλάδας, όσους κατείχαν θέσεις-«κλειδιά» στα πολιτικά κόμματα, o πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ηellas Μ. Χριστοφοράκος. Ο Θεόδωρος Τσουκάτος αφηγείται απολογούμενος: «Φθινόπωρο 1998,δέχθηκα τηλεφώνημα από γνωστό μου επιχειρηματία-διαφημιστή ότι επιθυμεί να με επισκεφθεί ο Μ. Χριστοφοράκος, δ ιευθύνων σύμβουλος της Siemens Ηellas, εντελώς άγνωστός μου και ως όνομαως τότε».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίμαχη για το κατηγορητήριο προγραμματική συμφωνία για την ψηφιοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ είχε υπογραφεί πολλούς μήνες πριν από το τηλεφώνημα και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 1997. Γι΄ αυτό ο κ. Τσουκάτος χαρακτήρισε «ανύποπτη για τα συμβαίνοντα» τη χρονική συγκυρία κατά την οποία ο Μ. Χριστοφοράκος εξέφρασε την επιθυμία να τον δει (φθινόπωρο 1998), ως και την καταβολή του τελευταίου ποσού στο ταμείο του κόμματος (καλοκαίρι 1999). Εκείνο το χρονικό διάστημα βρισκόταν σε εξέλιξη η οικονομική εκστρατεία του κόμματος και αρμόδιος γι΄ αυτήν ήταν ο κ. Τσουκάτος. Το πρόσωπο που ο Μ. Χριστοφοράκος ήθελε να προσεγγίσει.
Θ. Τσουκάτος: «Ετσι δέχθηκα τον Μ.Χριστοφοράκο σε ραντεβού που κλείστηκε υπηρεσιακά στις 20.10.1998 και ώρα 13.00 στο γραφείο μου της Χαριλάου Τρικούπη (5ος όροφος) ανάμεσα σε συναντήσεις μου με γνωστούς δημοσιογράφους». Η συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών ξεκίνησε γενικώς από την πολιτική και έφθασε στον επιδιωκόμενο από τον κ. Χριστοφοράκο στόχο: την οικονομική ενίσχυση του ΠαΣοΚ.
Θ. Τσουκάτος: «Η συζήτησή μαςθυμάμαιότι ήταν γενικού πολιτικού περιεχομένου και κατέληξε απ΄ τη δική του αποκλειστική πλευρά, σε έκφραση επιθυμίας της εταιρείας που εκπροσωπούσε, να συμβάλει στην ενίσχυση του κόμματος εν όψει της οικονομικής μας εξόρμησης, για το συνέδριο και τις ευρωεκλογές, δίχως να ζητήσει απολύτως κανένα αντάλλαγμα, ή να το συνδέσει με οποιαδήποτε εταιρική δραστηριότητα.Τότε δεν προσδιόρισε το ποσό».
Περίπου δύο μήνες αργότερα ο Μ. Χριστοφοράκος συναντήθηκε ξανά με τον κ. Τσουκάτο. Και πάλι ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ηellas δεν ζήτησε αντάλλαγμα, αλλά αυτή τη φορά φαίνεται ότι ήταν έτοιμος να προσδιορίσει το προσφερόμενο από την εταιρεία του ποσό για την ενίσχυση του ΠαΣοΚ.
Θ. Τσουκάτος: «Σε μεταγενέστερη επίσκεψή του ο κ. Χριστοφοράκος μού μίλησε για το ακριβές ποσό (1 εκατ. μάρκα). Η δεύτερη αυτή επίσκεψή του στο γραφείο μου έγινε στις 15.12.98 στις 15.30, κατά την οποία επίσης δεν ζήτησε τίποτε».
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube