Weather Icon
Γενικά θέματα 17 Ιουλίου 2009

Ομήρου: Να καταγγελθεί η Τουρκία προς κάθε κατεύθυνση


Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε σήμερα ότι η Κύπρος θα πρέπει να καταγγείλει προς κάθε κατεύθυνση την προκλητική παραβίαση από την Τουρκία των κανόνων του διεθνούς δικαίου, σε ό,τι αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες σε περιοχές που ανήκουν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πρόσθεσε ότι, με βάση τα γεγονότα, θα πρέπει να αναμένεται κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας.
Ο κ. Ομήρου είπε ότι ”η εξέλιξη αυτή, μετά τη δημοσίευση σχετικού διατάγματος στην επίσημη εφημερίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας, για διενέργεια ερευνών για υδρογονάνθρακες σε θαλάσσιες περιοχές που, δυνάμει του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, ανήκουν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, συνιστά μία αφόρητη πρόκληση σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας”.
”Είναι κάτι που αμέσως θα πρέπει να καταγγείλουμε προς κάθε κατεύθυνση, προς τον ΟΗΕ, προς τα ευρωπαϊκά συλλογικά θεσμικά όργανα, προς τις χώρες μέλη της ΕΕ, ότι αυτή η χώρα, η Τουρκία, η οποία ζητά να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, παραβιάζει κατά τον πλέον προκλητικό τρόπο ρητούς κανόνες του διεθνούς δικαίου, τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας και βεβαίως ταυτόχρονα θα πρέπει να καταγγείλουμε την Τουρκία ότι προβαίνει σε ενέργειες που δυναμιτίζουν, που απειλούν την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”, είπε.
Πρόσθεσε ότι ”λαμβανομένου δε υπόψη του γεγονότος ότι μόλις πριν δύο ημέρες είχαμε την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, όπου αμφισβητούνται ευθέως όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε, και δεν θέλουμε να είμαστε μάντης κακών, για μία κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας”.
iKypros
17/07/2009

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube