REAL TIME |

Γενικά θέματα 27 Ιουλίου 2009

Θέλουμε να είμαστε ισχυρή αρκούδα

Η Ρωσία επιδιώκει να καταστεί χώρα σύγχρονη, ανεπτυγμένη και ανταγωνιστική και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν έχει φυσιολογικές σχέσεις με τον γύρω της κόσμο, δήλωσε ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ σε τηλεοπτική συνέντευξη με επίκεντρο την εξωτερική πολιτική, την οικονομία και τη διαφθορά.

«Η προσπάθεια να διαμορφώσεις μια ανεπτυγμένη ισχυρή κοινωνία και οικονομία διαχωρισμένη από την παγκόσμια ζωή είναι ένα παράλογο εγχείρημα. Γνωρίζουμε και κράτη που επιχείρησαν να ακολουθήσουν αυτόν το δρόμο, γνωρίζουμε και τα αποτελέσματα στα οποία οδηγήθηκαν», είπε ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, αναφερόμενος προφανώς και στα σοβιετικά αδιέξοδα.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη της διεθνούς συνεργασίας, της ανταλλαγής υψηλών τεχνολογιών, υπηρεσιών και κεφαλαίων, ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ δεν παρέλειψε να σημειώσει τη σημασία της διεθνούς εικόνας της χώρας του. «Θα ήθελα η εικόνα μας να είναι ενός σύγχρονου και ισχυρού κράτους, πραγματιστικού, συγκρατημένου, ικανού -την ίδια στιγμή- να πει την άποψή του στο διεθνές πλαίσιο, μέλους του Σ.Α. του ΟΗΕ, από το οποίο εξαρτώνται πολλά ζητήματα στον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων» είπε ο κ. Μεντβιέντεφ στην εβδομαδιαία εκπομπή του δικτύου NTV, προσθέτοντας ότι η χώρα του πρέπει να είναι προβλέψιμος, ισχυρός και άνετος εταίρος για τους γείτονές της, με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου απειλούνται συμφέροντα των πολιτών της. «Οταν υπάρχουν δυσκολίες πρέπει να είμαστε ικανοί να απαντάμε, κάποτε με σκληρή, κάποτε με πολύ σκληρή απάντηση», συμπλήρωσε ο Ντ. Μεντβιέντεφ, κάνοντας χιούμορ ότι δεν τον ενοχλεί, αντιθέτως του είναι «κοντινή και ευχάριστη» η στερεότυπη εικόνα της «αρκούδας» για τη Ρωσία, καθώς και το δικό του επίθετο προέρχεται από την ίδια λέξη (μεντβιέντ).

Αναφερόμενος στην ανάγκη η Ρωσία να μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών της όπου γης, ο πρόεδρός της θύμισε ότι «ισχυρό κράτος σημαίνει και ισχυρή οικονομία», αλλά και ότι «η Σοβιετική Ενωση, παρά τα ορισμένα προβλήματα, τις ελλείψεις, τις δυσκολίες διαφόρων περιόδων ανάπτυξής της ήταν ένα ισχυρό κράτος». Ο Ντ. Μεντβιέντεφ επανέλαβε την αντίθεση της χώρας του στην είσοδο Γεωργίας και Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, και μάλιστα παρά την αντίθετη άποψη των λαών τους, ωστόσο προσπάθησε να αποσυνδέσει τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις από τις σχέσεις των ΗΠΑ με τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες. Ο Ρώσος πρόεδρος υπερασπίστηκε την επιλογή να «ανοιχθεί» ξανά η ρωσική εξωτερική πολιτική σε περιοχές όπως η Αφρική και η Λατινική Αμερική, όπου υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για τις ρωσικές εταιρείες και «πολλά ενδιαφέροντα επενδυτικά σχέδια, περιοχές, όπου είχαμε παρουσία και τώρα μας περιμένουν, μας θυμούνται κι ακόμη μας αγαπούν». Υπογράμμισε μάλιστα ότι σκοπός του είναι να ενισχυθεί η διαφοροποίηση των ρωσικών εξαγωγών, τα έσοδα των οποίων παραμένουν εξαρτημένα από τις τιμές προϊόντων όπως οι υδρογονάνθρακες και οι πρώτες ύλες, αλλά και να καταπολεμηθεί η διαφθορά, παράγοντας «που αδυνατίζει τη χώρα» και όπου έως τώρα έχουν σημειωθεί «πολύ φτωχά αποτελέσματα».

Του ΘΑΝΑΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ
avgerino@online.ru
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube