Weather Icon
Γενικά θέματα 10 Ιουλίου 2009

Ιστορική συνάντηση Καντάφι – Ομπάμα


Την πρώτη του συνάντηση με Αμερικανό πρόεδρο είχε χθες ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι στο πλαίσιο της Συνόδου των G8 στην Λ’ Άκουιλα της Ιταλίας. Η χειραψία που αντάλλαξαν οι δυο ηγέτες απαθανατίστηκε από τα φωτογραφικά φλας. Ο Λίβυος ηγέτης, Μοάμαρ Καντάφι συναντήθηκε για πρώτη φορά με Αμερικανό πρόεδρο, και μάλιστα στο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμή των ηγετών της G8, ο Καντάφι κάθισε μόλις μία θέση μακρυά από τον Ομπάμα.

Οι δύο ηγέτες φωτογραφήθηκαν καθώς ο ένας χαιρέτισε τον άλλο και αργότερα οι τηλεοπτικές κάμερες έδειξαν εικόνες από το δείπνο, όπου μεταξύ του Ομπάμα και του Καντάφι είχε καθίσει μόνο ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Οι σχέσεις μεταξύ της Λιβύης και των ΗΠΑ υπήρξαν τεταμένες επί πολλά χρόνια. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν είχε μάλιστα αποκαλέσει τον Καντάφι “τρελό σκύλο της Μέσης Ανατολής”.

Τα πρώτα σημάδια βελτίωσης διαφάνηκαν πέρυσι όταν ο Καντάφι δέχτηκε την απερχόμενη Αμερικανίδα υπουργό Κοντολίζα Ράις και είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον πρώην πρόεδρο, Τζορτζ Μπους.

Το κλίμα δυσπιστίας μεταξύ ΗΠΑ και Λιβύης εξακολουθεί να υπάρχει, ωστόσο το 2004 οι δύο χώρες αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις , αφού ένα χρόνο νωρίτερα η Λιβύη είχε φθάσει σε πολιτική συμφωνία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, αποδεχόμενη την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στο Λόκερμπι.

Ο Μοάμαρ Καντάφι πραγματοποιεί το δεύτερο ταξίδι του στην Ιταλία και παραβρέθηκε στη σύνοδο του G8 ως προεδρεύων του οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας.

Ο Λίβυος ηγέτης διαμένει σε μία σκηνή που στήθηκε σε γήπεδο ποδοσφαίρου σε εγκαταστάσεις της αστυνομίας στη Λ΄Ακουιλα, μόλις λίγα χιλιόμετρα από τις σκηνές που έχουν στηθεί για να στεγάσουν τους σεισμόπληκτους της πόλης.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube