πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 31 Ιουλίου 2009

Μήνυμα Ντόρας προς τα Σκόπια και την Τουρκία

Μήνυμα Ντόρας προς τα Σκόπια και την Τουρκία

Αυστηρό μήνυμα προς τα Σκόπια και την Τουρκία έστειλε χθες η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη (φωτογραφία) μιλώντας στην 7η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισμού, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν χθες στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.

Σε μια ημέρα όπου κατεγράφησαν παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τρεις σχηματισμούς που αποτελούνταν από 16 συνολικά τουρκικά αεροσκάφη και σημειώθηκαν τρεις εμπλοκές, η κυρία Μπακογιάννη επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν παύει να δίνει με αποφασιστικότητα και με ρεαλισμό τη μάχη για τα εθνικά θέματα, διασφαλίζοντας στο ακέραιο τα συμφέροντα της χώρας. «Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας με όλους τους γείτονές μας… Δυστυχώς, εξαίρεση αποτελεί η πΓΔΜ. Η πολιτική των κυβερνώντων στα Σκόπια μέχρι στιγμής στερεί από τη χώρα και τον λαό της το ευρωατλαντικό μέλλον τους» είπε η υπουργός Εξωτερικών και επανέλαβε ότι το μήνυμα στους γείτονες ήταν και είναι σαφές: «Δεν μπορούν να συνεχίζουν την πρακτική του αλυτρωτισμού, δεν μπορούν να εξακολουθούν να παραχαράσσουν την Ιστορίακαι να μην έχουν συνέπειες. Το ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό μέλλον τους προϋποθέτει λύση στο ζήτημα του ονόματος. Συνεχίζουμε να δίνουμε μια δύσκολη και απαιτητική διαπραγματευτική μάχη στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Οι θέσεις μας είναι γνωστές, το ίδιο και οι απαραβίαστες κόκκινες γραμμές μας. Λύση με ονομασία σύνθετη, με γεωγραφικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων. Λύση προς όφελος όλων, λύση προς ένα μέλλον συνεργασίας και ασφάλειας».

Παράλληλα, μιλώντας για την Τουρκία, η κυρία Μπακογιάννη ανέφερε ότι «Ευρώπη α λα καρτ δεν υπάρχει για κανέναν» και σημείωσε με έμφαση: «Η εκπλήρωση των δεσμεύσεων, η έμπρακτη επίδειξη ευρωπαϊκής συμπεριφοράς, είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί την Τουρκία στην Ευρώπη. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, τέσσερις λέξεις:πλήρης προσαρμογή, πλήρης ένταξη. Καμία παρέκκλιση, καμία λευκή επιταγή». Σε αυτό το σημείο συνέδεσε την ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας με τη λύση του Κυπριακού.

ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube