Weather Icon
Αλβανία , Ιταλία , ΝΑΤΟ 1 Ιουλίου 2009

«Ελληνοϊταλικό» μάτι στον εναέριο χώρο της Αλβανίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

«Ελληνοϊταλικό» μάτι στον εναέριο χώρο της Αλβανίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

Η Ελλάδα και η Ιταλία θα ελέγχουν και θα αστυνομεύουν εναλλάξ τον εναέριο χώρο της Αλβανίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου έγινε πρόσφατα η βαλκανική χώρα.Σύμφωνα με γεωπολιτικούς αναλυτές η συγκεκριμένη εξέλιξη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναλογιζόμενοι τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το γεγονός ότι τα δύο κέντρα (Λάρισας και Ιταλίας) υπάγονται στο στρατηγείο της Σμύρνης. Υπενθυμίζεται ότι την διοίκηση του Κέντρου της Λάρισας θα έχουν στο μέλλον εκ περιτροπής ένας Τούρκος και ένας Έλληνας διοικητής, ενώ στο στρατηγείο της Σμύρνης ο διοικητής είναι μόνιμα Αμερικάνος και ο υποδιοικητής Τούρκος.

Τα δύο Συνδυασμένα Επιχειρησιακά Κέντρα Αέρος (CAOC) που θα αναλάβουν τον έλεγχο και θα εναλλάσσονται ανά δεκαπενθήμερο είναι το CAOC-7 της Λάρισας και το CAOC-5 της Φεράρα στην Ιταλία, τα οποία ανήκουν στη νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα, θα παρέχονται και υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης. Το πρόγραμμα ξεκίνησε την 1η Ιουλίου, με την Λάρισα να αναλαμβάνει πρώτη καθήκοντα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ελλάδα και η Ιταλία μέσω των Συνδυασμένων Επιχειρησιακών Κέντρων Αέρος Λάρισας και Φεράρα αντίστοιχα αναλαμβάνουν την εναλλάξ επιτήρηση του εναέριου χώρου της Αλβανίας. Η εξέλιξη αυτή έρχεται στα πλαίσια της πρόσφατης ένταξης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ ενώ η εναλλαγή ανάμεσα στα δύο κέντρα θα πραγματοποιείται ανά δεκαπενθήμερο.
Ταυτόχρονα με την επιτήρηση, θα παρέχονται υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης. Το πρόγραμμα ξεκίνησε σήμερα 1η Ιουλίου με το κέντρο της Λάρισας να αναλαμβάνει πρώτο καθήκοντα.
Σύμφωνα με γεωπολιτικούς αναλυτές η συγκεκριμένη εξέλιξη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναλογιζόμενοι τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το γεγονός ότι τα δύο κέντρα (Λάρισας και Ιταλίας) υπάγονται στο στρατηγείο της Σμύρνης. Υπενθυμίζεται ότι την διοίκηση του Κέντρου της Λάρισας θα έχουν στο μέλλον εκ περιτροπής ένας Τούρκος και ένας Έλληνας διοικητής, ενώ στο στρατηγείο της Σμύρνης ο διοικητής είναι μόνιμα Αμερικάνος και ο υποδιοικητής Τούρκος.
http://www.himaraunion.com/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube