Γενικά θέματα 3 Ιουλίου 2009

Μέλη πυρήνα της Χαμάς συνελήφθησαν, γιατί σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Μ.Αμπάς

Μέλη πυρήνα της Χαμάς συνελήφθησαν, γιατί σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Μ.Αμπάς


Μέλη πυρήνα της Χαμάς, που συνελήφθησαν στην Δυτική Όχθη τον περασμένο μήνα, παρακολουθούσαν τις κινήσεις του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς με «σαφή» πρόθεση να τον δολοφονήσουν, φέρεται ότι δήλωσαν την Παρασκευή ανώτατοι αξιωματούχοι του κόμματος Φατάχ του Αμπάς.

Ο γενικός γραμματέας της Παλαιστινιακής Αρχής Ταγέμπ Αμπντέλ Ραχίμ είχε ανακοινώσει τη σύλληψη περίπου δέκα μελών της Χαμάς σε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα, λέγοντας ότι ο πυρήνας σχεδίαζε να δολοφονήσει επιφανείς αξιωματούχους του κόμματος του Αμπάς, στη Δυτική Όχθη.

Η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ έγραψε την Παρασκευή ότι από τότε έχουν προκύψει νέα στοιχεία και ότι ο ίδιος ο Αμπάς ήταν ένας από τους στόχους.

Η Χαμάς, το ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κίνημα που διοικεί τη Γάζα, και η Φατάχ, το κοσμικό κόμμα του Αμπάς, έχουν εμπλακεί κατά καιρούς σε αιματηρή διεκδίκηση της εξουσίας.

Η διαμάχη ξέσπασε, όταν η Χαμάς επικράτησε αναπάντεχα της Φατάχ στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2006 και κορυφώθηκε το 2007, όταν η Χαμάς απέσπασε δια της βίας τον έλεγχο της Γάζας, εξαπολύοντας επίθεση κατά του αρχηγείου των υπό τη Φατάχ δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή.

Οι δύο πλευρές πραγματοποιούν συνομιλίες υπό την μεσολάβηση της Αιγύπτου στο Κάιρο, σε μία προσπάθεια να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να επιτρέψουν τη διεξαγωγή νέων εκλογών μέχρι τον Ιανουάριο του 2010.

«Η πρόθεση της Χαμάς ήταν να προκαλέσει το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κάιρο και να δημιουργήσει χάος στη Δυτική Όχθη, ενώ υπήρχε η αίσθηση της ασφάλειας στην περιοχή τα δύο τελευταία χρόνια» δήλωσε στην Χααρέτζ ο εκπρόσωπος της Φατάχ Φαμί Ζαρίρ.

Η Χααρέτζ γράφει ότι μέλη της Χαμάς συνελήφθησαν και στην κατοχή τους βρέθηκαν όπλα, αλλά και χάρτες και φωτογραφίες, που αποδεικνύουν ότι ο πυρήνας παρακολουθούσε τον ίδιο τον Αμπάς.

Πηγές που πρόσκεινται στη διοίκηση του Αμπάς στη Δυτική Όχθη, διατηρώντας την ανωνυμία τους, κατήγγειλαν στη Χααρέτζ ότι πηγές ασφαλείας διαθέτουν λεπτομερείς ομολογίες, με τις οποίες οι ύποπτοι αναγνωρίζουν ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν αρκετούς αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής και ότι παρακολουθούσαν τις κινήσεις του Αμπάς.

Εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Κασάμ, διαψεύδει τις πληροφορίες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube