REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 10 Ιουλίου 2009

Η ιρακινή πετρελαϊκή βιομηχανία χρειάζεται επενδύσεις 50 δισ. δολ.

Επενδύσεις άνω των 50 δισ. δολ. μέσα στα επόμενα πέντε με έξι χρόνια χρειάζεται η πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράκ, του οποίου τα αποθέματα είναι τα τρίτα μεγαλύτερα παγκοσμίως, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του ιρακινού υπουργού Πετρελαίου Χουσάιν αλ Σαχριστάνι.

Επισκεπτόμενος το Τόκιο, ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου είπε – όπως μεταδίδει το Μπλούμπεργκ – ότι η χώρα του σχεδιάζει να αυξήσει, μέχρι τα τέλη του 2015, την παραγωγή αργού πετρελαίου στα 6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, από 2,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα σήμερα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στα σχέδια της Βαγδάτης περιλαμβάνεται και ο τριπλασιασμός σχεδόν της δυναμικότητας της χώρας στον τομέα της διύλισης μέχρι το 2017 (στόχος είναι η παραγωγή 1,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα, από 540.000 βαρέλια την ημέρα σήμερα).

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Ελ Σαχριστάνι στο Τόκιο προβλέπει συνάντηση του, σήμερα, με στελέχη κονσόρτσιουμ ιαπωνικών πετρελαϊκών εταιρειών το οποίο είχε συμμετάσχει στον πρόσφατο πρώτο γύρο προσφορών από διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες για την ανάπτυξη ιρακινών πετρελαϊκών κοιτασμάτων.

Η Βαγδάτη ζήτησε τόσο από την ιταλική Eni όσο και από το κονσόρτσιουμ των Nippon Oil Corp., Inpex Corp. και JGC Corp. να αναθεωρήσουν τις προσφορές τους για το πετρελαϊκό κοίτασμα της Νασιρίγια.

Το Ιράκ παράγει σήμερα από το εν λόγω κοίτασμα 20.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα και σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή σε 400.000 βαρέλια την ημέρα, είπε ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου.

emea.gr/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube