REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 3 Ιουλίου 2009

Μαύρη επέτειος για την Τουρκία η 2 Ιούλη του 1993

Μαύρη επέτειος για την Τουρκία η  2 Ιούλη του 1993

Μαύρη επέτειος ήταν η χτεσινή μέρα για την ιστορία της Τουρκίας, με τη συμπλήρωση 16 χρόνων από τις 2 Ιούλη του 1993, της πυρπόλησης από εξαγριωμένους φανατικούς μουσουλμάνους ξενοδοχείου της πόλης Σίβας, όπου πραγματοποιείτο πολιτιστική εκδήλωση Αλεβιτών (θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα με αριστερές καταβολές) που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 33 διανοούμενοι. Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο ποιητής Ναζίς Νεσίν, ο οποίος κατηγορήθηκε από την τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ ότι έφερε ευθύνη για τα γεγονότα, λόγω της «εμπρηστικής ομιλίας» του που εξαγρίωσε το πλήθος.

Τέτοιου είδους «εξαγριωμένα πλήθη φανατικών μουσουλμάνων», ωστόσο χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην Τουρκία μέχρι και σήμερα προκειμένου να να χτυπηθεί το λαϊκό κίνημα και να προτάσσονται οι θρησκευτικές διαφορές για να κρύβεται η ταξική σύγκρουση. Το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) σε ανακοίνωσή του αναφορικά με την επέτειο τονίζει τις ομοιότητες της τότε κατάστασης με τις παρούσες συνθήκες, «καθώς σήμερα όπως το 1993 στην Τουρκία κυριαρχούν η ανεργία, η φτώχεια, η μιζέρια, ο αναλφαβητισμός, η κατευθυνόμενη και ακριβοπληρωμένη Παιδεία, που δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό. Από τη μία πλευρά η απόλυτη φτώχεια και από την άλλη ο απόλυτος πλούτος» και απευθύνει κάλεσμα ενότητας και αλληλεγγύης στο λαό ώστε να μην επαναληφθούν ξανά τέτοια γεγονότα.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube