Γενικά θέματα 22 Ιουλίου 2009

Για 17 χρόνια οι αρμόδιοι κρατούσαν στο σκοτάδι τους συγγενείς δύο αδελφών

Όταν ο όλμος χτύπησε το Γιώργο ακούστηκε μια κραυγή και ο Σωτήρης ένιωσε τον πόνο του αδελφού του σαν δικό του πόνο. Ανασηκώθηκε και άφησε το κεφάλι του εκτεθειμένο. Μια σφαίρα τον χτύπησε στο κεφάλι και το αίμα έτρεξε αχνιστό. Τα δύο αδέλφια ανήκαν πλέον στην αιωνιότητα. Με διαφορά μερικών δευτερολέπτων η μοίρα τους ένωσε για πάντα. Πρόκειται για τους έφεδρους στρατιώτες Σωτήρη Σωκράτους του Νικολάου 23 ετών και Γεώργιο Σωκράτους του Νικολάου 21 ετών, που έπεσαν μαχόμενοι στη μάχη του Συγχαρί.

Έκρυβαν μαρτυρία για Συγχαρί
ΤΟΥΒΑΣΟΥΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Έκτοτε οι συγγενείς τους χτύπησαν πόρτες, ρώτησαν ανθρώπους, παρακάλεσαν, έτρεξαν και μόλις το 2001 ενημερώθηκαν ότι ο Σωτήρης και ο Γιώργος ήταν νεκροί και τα ονόματά τους έπρεπε να αφαιρεθούν από τον κατάλογο των 1.619 αγνοούμενων. Και όμως, υπήρχε κατάθεση στην οποία συστρατιώτης τους κατέθεσε γραπτώς ότι τα δύο αδέλφια έπεσαν κατά τη διάρκεια της μάχης.
Τα δύο αδέλφια, τα οποία κατάγονταν από την Κερύνεια, είχαν την ατυχία να βρουν στο δρόμο τους την 181 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού, η οποία εγκαταλείφθηκε από την τότε ηγεσία του Πυροβολικού και υπέστη βαριές απώλειες με 37 αγνοούμενους. Ξεκίνησαν από το σπίτι και πήγαν στο Πέλλα Πάις όπου κατετάγησαν. Καθοδόν, το πεπρωμένο τούς οδήγησε στην περιοχή όπου ήταν ταγμένη η 181ΜΠΠ στο Συγχαρί και ενσωματώθηκαν στη μονάδα. Εκεί συνάντησαν και το στρατιώτη Λεωνίδα Λεωνίδου, ο οποίος τους είδε νεκρούς και όταν επέστρεψε από την αιχμαλωσία (από την Τουρκία όπου τον μετέφεραν) έδωσε κατάθεση.
Ποιος το κράτησε κρυφό; Ποιος αποφάσισε ότι αυτός δικαιούται να γνωρίζει ότι τα δύο αδέλφια είχαν πέσει στη ματωμένη γη και οι συγγενείς τους έπρεπε να αναμένουν 17 χρόνια για να πληροφορηθούν το θάνατό τους; «Όταν χτυπήθηκε ο Κόκος φώναξε, και τότε ο Σωτήρης σηκώθηκε για να τον δει», λέει ο αδελφός τους Νίκος Σωκράτους.
Τέλειωσε ο πόλεμος και οι συγγενείς άρχισαν να ρωτούν για την τύχη του Σωτήρη και του Γιώργου. «Κανείς δεν ήξερε τίποτε», λέει ο κ. Νίκος Σωκράτους. Στην αρχή ανέμεναν τους πρώτους αγνοούμενους που επέστρεψαν από την Τουρκία, ύστερα την επόμενη ομάδα και ύστερα ανέμεναν όπως όλοι οι υπόλοιποι συγγενείς. Χθες, σεμνά και ταπεινά, ο κ. Νίκος και ένα από τα αδέλφια του, συγκεντρώθηκαν μαζί με άλλους συγγενείς αγνοουμένων έξω από το Προεδρικό απαιτώντας την έναρξη εκσκαφών για τον εντοπισμό των λειψάνων της 181ΜΠΠ.

Υποσχέσεις Ταλάτ για τις έρευνες

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣγια τα λείψανα αγνοουμένων θα επεκταθούν και εντός των κατοχικών στρατοπέδων μετά την ολοκλήρωση των εκταφών σε σημεία που βρίσκονται έξω από τους στρατώνες. Αυτό φέρεται να υποσχέθηκε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όπως ειπώθηκε χθες από αρμόδια χείλη στη σύσκεψη στο Προεδρικό για τους αγνοούμενους. Στη σύσκεψη αναφέρθηκε ότι ο κ. Ταλάτ δεσμεύτηκε στον κ. Χριστόφια ότι θα αξιοποιηθούν οι πληροφορίες για τάφους αγνοουμένων και αν χρειαστεί θα προχωρήσουν εν ευθέτω χρόνω οι εκταφές σε στρατόπεδα. Πάντως συγγενείς αγνοουμένων δεν φαίνεται να πείστηκαν από τις διαβεβαιώσεις Ταλάτ και διερωτήθηκαν εάν σκοπός της τ/κ πλευράς είναι να μεταθέσει την απαίτηση για εκταφές στις ελληνικές καλένδες, όπως συνέβη στο παρελθόν.
Επίσης, ο εκπρόσωπος των Ελλήνων συγγενών αγνοουμένων, Κώστας Ανεμάς, σημείωσε πως με την ανεύρεση λειψάνων δεν κλείνει μια υπόθεση, αλλά πρέπει να διακριβωθούν οι συνθήκες θανάτου των αγνοουμένων και να αποδοθούν ευθύνες. Απαντώντας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπέδειξε, όπως ανέφερε στον «Φ» παριστάμενος στη σύσκεψη, πως σε μια τέτοια περίπτωση ανάλογες ευθύνες θα ζητηθούν και από Ελληνοκύπριους για δολοφονίες Τουρκοκυπρίων. Μιλώντας μετά το πέρας της σύσκεψης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Νίκος Θεοδοσίου, ανέφερε ότι αποφασίστηκε επίσπευση των διαδικασιών εκταφής και ταυτοποίησης λειψάνων. Πρόσθεσε πως συμφώνησαν όλοι στη θέση οτι «οι εκταφές και η ταυτοποίηση των λειψάνων αποτελούν μόνο μέρος της διαδικασίας και ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να περάσουμε στην ουσιαστική διερεύνηση, διότι οι συγγενείς έχουν το δικαίωμα στην πληροφόρηση και στην αλήθεια. Δεν μπορείς», πρόσθεσε, «απλά να παραδίδεις λείψανα στην οικογένεια χωρίς να απαντάς τα τεράστια ερωτήματα που υπάρχουν τόσα χρόνια».
Όση ώρα πάντως διαρκούσε η σύσκεψη, συγγενείς αγνοουμένων της 181ης Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού πραγματοποιούσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό, αξιώνοντας την έναρξη εκσκαφών στο Συγχαρί προκειμένου να βρεθούν τα 37 λείψανα των συγγενών τους. Ο κ. Παρασκευάς Χατζησιεγκαλλής, ο οποίος έχει αδελφό αγνοούμενο από τη μάχη στο Συγχαρί, ανέφερε ότι ο διοικητής και οι άνδρες της μονάδας κράτησαν τους Τούρκους μακριά μέχρι το απόγευμα, παρόλον ότι οι εισβολείς διέθεταν σύγχρονο οπλισμό και υποστηρίζονταν από κομάντος. «Όταν βράδιασε και χτυπήθηκε ο διοικητής, έδωσε οδηγίες ο υποδιοικητής για παράδοση και τότε πλησίασαν οι Τούρκοι. Δεν φύγαμε, μείναμε εκεί».
Η κόρη του διοικητή της 181ΜΠΠ Στυλιανού Καλμπουρτζή, Μαρία Καλμπουρτζή, ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις για τον εντοπισμό των λειψάνων στο Συγχαρί και πρέπει να αξιοποιηθούν.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube