REAL TIME |

Γενικά θέματα 26 Ιουνίου 2009

Στα μέσα Ιουλίου αναμένεται η υπογραφή της Τουρκίας για τον αγωγό Nabucco

Στα μέσα Ιουλίου αναμένεται η υπογραφή της Τουρκίας για τον αγωγό Nabucco

Τη δέσμευση ότι μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα υπογράψει τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco, έδωσε η Τουρκία μέσω του αρμόδιου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Εγκεμέν Μπαγκίς.

Ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Εγκεμέν Μπαγκίς δήλωσε μετά τη λήξη των εργασιών συνεδρίου στις Βρυξέλλες, ότι «πιστεύουμε πως η συμφωνία θα υπογραφεί πιθανά μέχρι τα μέσα Ιουλίου».

Πρόκειται για μια συμφωνία -για την οποία οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό την αιγίδα της Επιτροπής- για τους όρους μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και την περιοχή της Κασπίας, μέσω πέντε χωρών (Αυστρία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Τουρκία).

Στην αποκαλούμενη «Σύνοδο Nabucco», η οποία έλαβε χώρα στις αρχές του περασμένου Μαΐου στην Πράγα, η Τουρκία είχε εκφράσει τη βούληση να υπογράψει τη σχετική διακρατική συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Στη συνέχεια, η ημερομηνία για την υπογραφή μετατέθηκε στις αρχές Ιουλίου και σήμερα πήρε νέα αναβολή.

Η επιφυλακτικότητα της Αγκυρας αφορά αφενός την επιθυμία της να διασφαλίσει την τροφοδοσία της εγχώριας αγοράς με φυσικό αέριο και να μην αρκεστεί απλά σε ρόλο διαμετακόμισης.

Αφετέρου, η τουρκική κυβέρνηση έχει «απειλήσει» ότι θα επανεξετάσει την υποστήριξή της σε αυτό το πρόγραμμα, λόγω της έλλειψης προόδου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
ΝΕΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube