Weather Icon
Γενικά θέματα 10 Ιουνίου 2009

ΑΣΚΗΣΗ «MILEX ΄09»

Ανακοινώνεται ότι, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διεξαγάγει την τέταρτη κατά σειρά στρατιωτική άσκηση MILEX 09, από 17 έως 26 Ιουνίου 2009, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Ασφάλειας (European Security & Defence Policy).Η άσκηση MILEX 09 είναι Τακτική Άσκηση Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) και εστιάζει στη διαχείριση κρίσεων από στρατιωτικής πλευράς, χωρίς την ανάπτυξη στρατευμάτων. Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της άσκησης το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΕΕΕ) θα ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά στη Λάρισα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Αρ. Ανακ. 29/2009

Αθήνα, 08 Ιουν 2009

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΥΠΟΥ
ΑΣΚΗΣΗ «MILEX ΄09»
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ΄ΑΡΙΘΜΟΝ 29/2009
Ανακοινώνεται ότι, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διεξαγάγει την τέταρτη κατά σειρά στρατιωτική άσκηση MILEX 09, από 17 έως 26 Ιουνίου 2009, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Ασφάλειας (European Security & Defence Policy).

Η άσκηση MILEX 09 είναι Τακτική Άσκηση Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) και εστιάζει στη διαχείριση κρίσεων από στρατιωτικής πλευράς, χωρίς την ανάπτυξη στρατευμάτων. Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της άσκησης το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΕΕΕ) θα ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά στη Λάρισα.

Η άσκηση επικεντρώνεται στη διαλειτουργικότητα και συνεκπαίδευση μεταξύ του Ελληνικού Στρατηγείου Επιχειρήσεων EE(EL OHQ) και του Ιταλικού Στρατηγείου Δυνάμεων EE(IT FHQ) στη Νάπολη Ιταλίας, υποστηριζόμενα από ειδικούς επιτελείς του Στρατιωτικού Επιτελείου EE(EUMS), κάτω από το γενικό πλαίσιο μιας αυτόνομης στρατιωτικής επιχειρήσης υπό την ηγεσία της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης.

Η άσκηση MILEX 09 βασίζεται στο σενάριο ALISIA, το οποίο χρησιμοποιείται στις ασκήσεις της EE για τη χρονική περίοδο από το 2007 μέχρι το 2011. Το σενάριο της άσκησης υποστηρίζει την ανάγκη για μια αυτόνομη επιχείρηση υπό την ηγεσία της EE, η οποία απαιτεί την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων, με αποστολή, όπως αυτή εκχωρείται από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη σταθεροποίηση της κατάστασης και την αποκατάσταση/επαναλειτουργία των υποδομών του κράτους τηςRELINESIA.
Η άσκηση MILEX 09 θα διευθύνεται από τη Στρατιωτική Επιτροπή της EE(EUMC), στις Βρυξέλλες, υποστηριζόμενη από το Στρατιωτικό Επιτελείο της EE(EUMS) και υπό τις οδηγίες της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας της EE(PSC).
Στην άσκηση η οποία θα διεξαχθεί στη Λάρισα και στη Νάπολη Ιταλίας, πρόκειται να λάβουν μέρος περίπου 360 στελέχη και προσωπικό υποστηρίξης. Η άσκηση μέσω της πρώτης πλήρους ενεργοποίησης του Ελληνικού Στρατηγείου Επιχειρήσεων EE (ΕΣΕΕΕ) στη Λάρισα, αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο βήμα για την επίτευξη των στρατιωτικών στόχων της EE.
Η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης να σχεδιάσει την άσκηση πραγματοποιήθηκε υπό από την επιχειρησιακή δικαιοδοσία και εξουσία του Γενικού Γραμματέα-Ύπατου Απμοστή της EE κ Χαβιέ Σολάνα, ενώ ο Γενικός Διευθυντής του Στρατιωτικού Επιτελείου της EE(EUMS) Αντιστράτηγος Ντέϊβιντ Λίκεϊ είναι υπεύθυνος για την προετοιμασία και εκτέλεση της άσκησης.
Ορισθέντες διοικητές για τη διεξαγωγή της άσκησης είναι ο Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσσης (Επιχειρησιακός Διοικητής) και ο Ιταλός Υποστράτηγος Βιτσέντσο Σάντο (Διοικητής Δυνάμεων).
Θα προσκληθούν και θα ενημερωθούν, αντιπρόσωποι διεθνών οργανισμών (NATO, ΟΗΕ, ΟΑΣΕ), όπως επίσης κρατών της EE που δεν είναι μέλη του NATO, καθώς και άλλων χωρών που είναι υποψήφιες για ένταξη στην EE, κρατών της Αφρικανικής Ένωσης, του Καναδά, της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και των χωρών που συμμετέχουν στο Διάλογο για τη Μεσόγειο.
Την 25η Ιουνίου 2009 έχει προγραμματιστεί η ενημέρωση των Διακεκριμένων επισκεπτών και των δημοσιογράφων.
Σχης (ΤΘ) Χαράλαμπος Λαλούσης Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΕΘΑ
ana-mpa.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube