Weather Icon
G-20 , Γενικά θέματα 27 Ιουνίου 2009

Επικρίνει η G8 τη μετεκλογική βία και καταστολή στο Ιράν

Επικρίνει η G8 τη μετεκλογική βία και καταστολή στο Ιράν


«Δικτάτορα, τρομοκράτη» γράφουν τα πανό με τη φωτογραφία του Αχμαντινετζάντ στα χέρια διαδηλωτών στην Τεργέστη

Ισορροπίες στην Τεργέστη
Τη λύπη τους για τη βία στο Ιράν εκφράζουν οι επικεφαλής διπλωματίας της G8 με συμβιβαστικό κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στην Τεργέστη· καλούν το ισλαμικό καθεστώς να εγγυηθεί ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αντανακλά τη βούληση των πολιτών, αλλά δεν αμφισβητούν τη νίκη του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.
Οι επικεφαλής διπλωματίας της G8 σημειώνουν ότι πρέπει να παραμείνει ανοιχτή η πόρτα του διαλόγου για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εκφράζουν όμως βαθιά ανησυχία για τον κίνδυνο διασποράς.
Στην Τεργέστη είχαν διαδηλώσει την Πέμπτη πολλοί Ιταλοί κρατώντας στα χέρια πλακάτ με τη φωτογραφία του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και το σύνθημα «Δικτάτορα, τρομοκράτη, δολοφόνε, δεν αναγνωρίζουμε αυτή την κυβέρνηση».
Το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου αποτελεί προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των χωρών που ήθελαν να στείλουν ένα πιο σκληρό μήνυμα στην Τεχεράνη να τερματίσει την καταστολή και να προβεί σε ανακαταμέτρηση και της Ρωσίας, η οποία αναγνωρίζει τα αποτελέσματα που κράτησαν στην εξουσία τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.
«Σεβόμαστε απολύτως την κυριαρχία του Ιράν, αλλά παράλληλα εκφράζουμε τη λύπη μας για τη μετεκλογική βία που οδήγησε στην απώλεια της ζωής Ιρανών πολιτών και καλούμε το Ιράν να σεβαστεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης και της ελευθερίας της έκφρασης» δηλώνουν οι ΥΠΕΞ.
«Καλούμε την ιρανική κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι η θέληση του ιρανικού λαού θα μεταφραστεί στο εκλογικό αποτέλεσμα» επισημαίνεται στο κείμενο και εκφράζεται «αλληλεγγύη προς όλους όσοι έχουν υποφέρει από την καταστολή ενώ διαδήλωναν ειρηνικά».
Το ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών θίγει επίσης το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, καλώντας το Ιράν να συνεργαστεί με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ιράν να διαθέτει πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς, οι υπουργοί Εξωτερικών της G8 εκτιμούν ότι η Τεχεράνη έχει «την υποχρέωση να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στον αποκλειστικά ειρηνικό χαρακτήρα των πυρηνικών δραστηριοτήτων της».
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ δήλωσε από την Τεργέστη ότι η ιρανική κυβέρνηση απέτυχε να προστατεύσει το λαό της κατά τις διαδηλώσεις για το αμφισβητούμενο εκλογικό αποτέλεσμα, και χαρακτήρισε οικτρές τις δολοφονίες και τους ξυλοδαρμούς.
«Υπάρχει κρίση αξιοπιστίας όχι μεταξύ του Ιράν και της Δύσης, αλλά μεταξύ εκείνων που καταμετρούν τις ψήφους και του ιρανικού λαού» είπε ο Ντέιιβιντ Μίλιμπαντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του της G8.
Οι σχέσεις Λονδίνου-Τεχεράνης έχουν βρεθεί σε τεντωμένο σκοινί με το Ιράν να κατηγορεί συνολικά τη Δύση και πρώτη τη Βρετανία ότι υποδαυλίζουν τις ταραχές και αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Η Τεχεράνη έχει δηλώσει ότι εξετάζει και το ενδεχόμενο υποβάθμισης των διπλωματικών σχέσεων μετά την αμοιβαία απέλαση διπλωματών.
Η κρίση στο Ιράν μοιάζει παράλληλα να έχει εκμηδενίσει τα περιθώρια να υπάρξουν άμεσες συνομιλίες και διαπραγματεύσεις, όπως επεδίωκε κυβέρνηση Ομπάμα, με στόχο σταδιακή προσέγγιση με την Τεχεράνη και την εξεύρεση λύσης για το πυρηνικό πρόγραμμα.
Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι τόνισε ότι τα επεισόδια βίας στο Ιράν πρέπει να σταματήσουν άμεσα και εξέφρασε την αλληλεγγύη των παριστάμενων στη σύνοδο προς τις οικογένειες των θυμάτων, υπογραμμίζοντας ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι υπεράνω όλων.
Αφού τόνισε ότι η κυριαρχία του Ιράν είναι σεβαστή, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την κυβέρνηση να σεβαστεί με τη σειρά της τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτικών και ιδιαίτερα το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση.
Μιλώντας παράλληλα από την Τεργέστη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τη χρήση βίας στο Ιράν και κάλεσε την κυβέρνηση να διευθετήσει όλα τα ζητήματα με δημοκρατικό τρόπο.
Το βράδυ της Πέμπτης η Μόσχα, που θεωρεί ότι η αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος είναι εσωτερική υπόθεση του Ιράν, είχε προειδοποιήσει τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της G8 ότι η απομόνωση του Ιράν θα ήταν λανθασμένη κίνηση και κλειδί είναι η προσέγγιση -η Ρωσία έχει ήδη αναγνωρίσει τη νίκη Αχμαντινετζάντ.
* Στο επίκεντρο της συνόδου στην Τεργέστη επρόκειτο να βρεθεί το μέλλον του Αφγανιστάν, εξ ου και είχε προσκληθεί το Ιράν ως γειτονική χώρα. Ωστόσο, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί αρνήθηκε τελικώς να παραστεί, εξαπολύοντας κατηγορίες στις χώρες της Δύσης για ανάμειξη στο μετεκλογικό σκηνικό.

Η G8 για Μέση Ανατολή και Βόρειο Κορέα
Όσον αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι υπουργοί Εξωτερικών της G8 καλούν όλες τις πλευρές να επιστρέψουν σε απευθείας διαπραγματεύσεις για όλα τα εκκρεμμή ζητήματα και να παραμείνουν στη γραμμή του «οδικού χάρτη» για την ειρήνη. Οι ΥΠΕΞ καλούν την ισραηλινή κυβέρνηση υπό τον Μπ.Νετανιάχου να θέσει τέλος στον εποικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ουσιαστικές συνομιλίες ζητά το Κουαρτέτο
Παράλληλα, οι επικεφαλής διπλωματίας καταδικάζουν με τους ισχυρότερους όρους την πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε στις 25 Ιουλίου το διεθνώς απομονωμένο καθεστώς της Βορείου Κορέας, κατά παράβαση του ψηφίσματος 1718 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η G8 χαρακτηρίζει την πυρηνική δοκιμή, καθώς και τη μεταγενέστερη εκτόξευση πυραύλων ως απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και τη σταθερότητα, μεταδίδει το Reuters.
Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube