Γενικά θέματα 26 Ιουνίου 2009

Η BP φεύγει από το Καζακστάν με 2 δισ. δολάρια στο ταμείο της

Η BP φεύγει από το Καζακστάν με 2 δισ. δολάρια στο ταμείο της

Λονδίνο: Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρία BP Plc αναμένει να συγκεντρώσει περί τα 2 δισ. δολάρια από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της στο Καζακστάν, καθώς αποχωρεί από την κεντρασιατική χώρα και επικεντρώνει την προσοχή της στο Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία.

“Εξετάσαμε τις ευκαιρίες σε ολόκληρη την περιοχή και αποφασίσαμε ποια θα είναι τα μεγάλα στοιχήματά μας: το Αζερμπαϊτζάν και η Ρωσία”, είπε, σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο Λονδίνο, ο επικεφαλής της BP στην περιοχή Ντέιβιντ Πίτι.

Η μεγαλύτερη ιδιωτική ρωσική πετρελαϊκή εταιρία OAO Lukoil έχει συμφωνήσει να εξαγοράσει τη συμμετοχή της BP στην κοινοπραξία των δύο εταιριών Lukarco, η οποία ελέγχει το 12,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Caspian Pipeline Consortium, διαχειρίστριας εταιρίας του αγωγού μέσω του οποίου μεταφέρεται αργό στον Εύξεινο Πόντο. Παράλληλα, έχει συμφωνήσει στην εξαγορά της συμμετοχής σε ποσοστό 5% της BP στην TengizChevrOil, τη μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής αργού στο Καζακστάν.

Η BP είναι από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη Ρωσία. Η κοινοπραξία TNK-BP είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής πετρελαίου στη χώρα.

Παράλληλα, από κοινού με εταίρους, η BP έχει επενδύσει πάνω από 20 δισ. δολάρια στην ανάπτυξη υπεράκτιων κοιτασμάτων στο Αζερμπαϊτζάν και πρόκειται να αυξήσει τις εξαγωγές αργού από εκεί σε ποσότητα μεγαλύτερη του 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube