REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 13 Ιουνίου 2009

Η Πολωνία περιμένει με ανυπομονησία την απάντηση των ΗΠΑ

Η Πολωνία περιμένει με ανυπομονησία την απάντηση των ΗΠΑ

Η Πολωνία περιμένει με ανυπομονησία την απάντηση των ΗΠΑ για το μέλλον των σχεδίων που αφορούν την ανάπτυξη της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας και της εγκατάστασης μιας συστοιχίας πυραύλων εδάφους-αέρος Πάτριοτ στο έδαφός της, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πάβελ Γκρας.
“Αυτή την ουσιώδη και σαφή απάντηση εξακολουθούμε να μην την έχουμε, αν δηλαδή οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υλοποιήσουν το σχέδιο της ασπίδας. Αυτό είναι το θεμελιώδες ερώτημα στο οποίο πρέπει να λάβουμε μια ξεκάθαρη απάντηση”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο τηλεοπτικό δίκτυο TVN24.
“Εμείς από την πλευρά μας έχουμε εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών: ο χώρος (που προορίζεται για την εγκατάσταση) είναι έτοιμος και περιμένει”, πρόσθεσε.
Στην ίδια συνέντευξη ο εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι η Βαρσοβία περιμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης που είναι ανεξάρτητες από το σχέδιο της αντιπυραυλικής ασπίδας και αφορούν την εγκατάσταση στην πολωνία μιας συστοιχίας πυραύλων Πάτριοτ.
Οπως έγραψε η εφημερίδα Rzeczpospolita, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς πρότεινε στον πολωνό ομόλογό του Μπόγκνταν Κλιχ να μεταφερθεί προσωρινά στην Πολωνία μία συστοιχία Πάτριοτ, προορισμένη αποκλειστικά και μόνο για ασκήσεις.
Ο πολωνός υπουργός Αμυνας υποστήριξε σήμερα στις Βρυξέλλες ότι η Βαρσοβία υπολογίζει στην “εγκατάσταση στην Πολωνία μιας συστοιχίας πλήρως εξοπλισμένης, ικανής να ενσωματωθεί στο επιχειρησιακό σύστημα της αντιαεροπορικής άμυνας”.
Η Πολωνία δεν είναι “έκθεση εξοπλισμών”, είπε χαρακτηριστικά ο Κλιχ, σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν λάβει οριστική απόφαση για το μέλλον του σχεδίου ανάπτυξης, ως το 2012, στο έδαφος της Πολωνίας, δέκα συστημάτων αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, που θα συνδυαστεί με την εγκατάσταση ενός ισχυρού ραντάρ στο έδαφος της Τσεχίας.
Στο σχέδιο αυτό αντιτίθεται σθεναρά η Ρωσία.
iKypros

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube