REAL TIME |

Γενικά θέματα 24 Ιουνίου 2009

Καταγγέλλουν αδράνεια της κυβέρνησης για τις τουρκικές προκλήσεις

Αδράνεια απέναντι στις προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις καταλογίζουν στην κυβέρνηση, σε ερώτηση που κατέθεσαν χθες στη Βουλή προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τη Βάσω Παπανδρέου.

Οι ερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν πως «παρά το γεγονός ότι από τις 15 Ιουνίου 2009 έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του μνημονίου Παπούλια -Γιλμάζ, ο αριθμός των τουρκικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις», σημειώνουν ότι «οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι και τους Φούρνους αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο», ενώ αναφέρουν ότι οι προκλήσεις κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, όπου συμμετείχε ο πρωθυπουργός».

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν αντιδρά στις παραπάνω ενέργειες, οι οποίες δεν προκαλούν μόνο τη χώρα μας, αλλά και την ΕΕ, και ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς αν έχει γίνει λεπτομερής ενημέρωση της ΕΕ για τον τρόπο που ενεργεί η Τουρκία στο θέμα της επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών, αλλά και αν έχει αναδειχθεί η επί της ουσίας παραβίαση του μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ.

Η κ. Μπακογιάννη πάντως σε συνέντευξή της στο Ασοσιέιτεντ Πρες έκανε λόγο για «αύξηση της έντασης στο Αιγαίο, η οποία αξιολογείται πολύ σοβαρά από ελληνικής πλευράς».

Η υπουργός Εξωτερικών μάλιστα δήλωσε ότι προτίθεται να θέσει το ζήτημα στη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο ομόλογό της Α. Νταβούτογλου στην Κέρκυρα. Κάνοντας αναφορά σε υπερπτήσεις κατοικημένων νησιών που προκαλούν εντονότατη ανησυχία στην Ελλάδα, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ακόμη ότι θα θέσει στον κ. Νταβούτογλου και το θέμα της λαθρομετανάστευσης. «Δεν μπορεί η Τουρκία να κλείνει τα μάτια στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων», είπε η κ. Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης είναι προς όφελος όλων, και της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης.
ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube