Weather Icon

Στη Γερμανία, η Τουρκία διχάζει…

«Ρήγμα» σοσιαλδημοκρατών με την πολιτική Μέρκελ για την ενταξιακή προοπτική της χώρας.

Αντιπαραθέσεις προκαλεί την ύστατη στιγμή πριν από τις ευρωεκλογές η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην Ευρώπη και ιδίως στη Γερμανία, όπου η αναμέτρηση της Κυριακής εκλαμβάνεται ως ένα είδος βαρομέτρου για τις εκεί ομοσπονδιακές εκλογές του φθινοπώρου. Το ειδικό βάρος που αιφνιδίως αποκτά η Τουρκία στην ενδογερμανική πολιτική αντιπαράθεση αποδίδεται και στους 700.000 ψηφοφόρους τουρκικής καταγωγής αλλά πολιτογραφημένους στη Γερμανία βάσει ειδικής νομοθετικής ρύθμισης που καθιερώθηκε κατά την πρώτη θητεία της συγκυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων με καγκελάριο τον Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Οπως σημειώνουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» επικαλούμενοι δημοσκόπηση μεταξύ ψηφοφόρων τουρκικής καταγωγής και γερμανικής ιθαγένειας, εάν οι ομοσπονδιακές εκλογές διεξάγονταν σήμερα, το 55% από αυτούς θα ψήφιζε το SPD, το 23% τους Πράσινους, των οποίων ο ηγέτης Τζεμ Οζντεμίρ είναι τουρκικής καταγωγής, και μόνον το 10% το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU). Εχοντας ίσως προσμετρήσει τον παράγοντα αυτόν, η καγκελάριος Μέρκελ δεν έδωσε έμφαση στα ενταξιακά της Τουρκίας, γεγονός που ερμηνεύεται από τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης «ως στροφή προς το ηπιότερο έναντι της τουρκικής υποψηφιότητας. Παρά ταύτα, η εφημερίδα παραπέμπει στο σημείο του εκλογικού προγράμματος των Χριστιανοδημοκρατών για τις ευρωεκλογές, όπου γίνεται ειδική μνεία στην υποχρέωση της Τουρκίας να ανταποκριθεί στα κριτήρια της Κοπεγχάγης – ισοτιμία των δύο φύλων, προστασία των μειονοτήτων και θρησκευτική ελευθερία. «Η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει κανένα όρο. Η προνομιακή σχέση και όχι η πλήρης ένταξη είναι η σωστή λύση», καταλήγει το μανιφέστο.

Προσπαθώντας να… κρατήσει το ίσο, ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος στις ευρωεκλογές Μάρτιν Σουλτς κάλεσε την καγκελάριο Μέρκελ να αποσαφηνίσει τη θέση της Ενωσης στο θέμα της Τουρκίας. «Είναι επείγουσα ανάγκη οι αρχηγοί κυβερνήσεων της Ενωσης, και κυρίως η κ. Μέρκελ, να δηλώσουν αυτήν τη στιγμή εάν όντως είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ή όχι», είπε ο κ. Σουλτς.

Λίγο αργότερα, ο ευρισκόμενος στη Βουδαπέστη Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Μεγάλου Συνασπισμού και υποψήφιος για την καγκελαρία στις ομοσπονδιακές εκλογές, αναφέρθηκε και αυτός στο θέμα της τουρκικής ένταξης υπό το πρίσμα της διεύρυνσης της Ε. Ε. «Δεν είναι δυνατόν τα εξωτερικά σύνορα της Ε. Ε. να βρίσκονται επί μακρόν στην Πολωνία ή την Ουγγαρία. Η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, είναι θέμα αξιοπιστίας. Αλλά και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πρέπει να συνεχιστούν με καλή πίστη», είπε.

Η δήλωσή του αυτή θεωρήθηκε από αναλυτές ως «ρήγμα» με την πολιτική της κ. Μέρκελ. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», η καγκελάριος ποτέ δεν παρεμπόδισε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Και ίσως οι 700.000 Τούρκοι ψηφοφόροι να μετέβαλαν την προεκλογική τακτική της, αλλά όχι την αρχική θέση της περί «προνομιακής σχέσης». Θέση την οποία αποσαφήνισαν περαιτέρω ο Χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Χανς Γκερτ Πέτερινγκ και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Ακόμη και εάν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία ολοκληρωθούν, η συνέχεια δεν θα είναι αυτόματη. Τα εθνικά Κοινοβούλια και το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να αποφασίσουν ελεύθερα εάν θα στηρίξουν την ένταξη ή κάποια άλλη μορφή συνεταιρισμού», είπε ο πρώτος. «Παρά τη φιλία και τη σημασία της Τουρκίας, η πλήρης υποψηφιότητα θα έθετε σε κίνδυνο την πολιτική ένωση της Ευρώπης», είπε ο κ. Σόιμπλε.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube