Weather Icon

Συμφωνία τεσσάρων κρατών του Αραβικού Κόλπου για σύσταση νομισματικής ένωσης

Συμφωνία τεσσάρων κρατών του Αραβικού Κόλπου για σύσταση νομισματικής ένωσης


Οι υπουργοί Εξωτερικών τεσσάρων εκ των έξι χωρών του Αραβικού Κόλπου αναμένεται σήμερα να υπογράψουν συμφωνία νομισματικής ένωσης με επίκεντρο τη Σαουδική Αραβία και έπειτα από την απόφαση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να μη συμμετάσχουν στο εγχείρημα.
Οι υπουργοί Εξωτερικών Σαουδικής Αραβίας, Κουβέιτ, Κατάρ και Μπαχρέιν σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Ριάντ θα υπογράψουν συμφωνία για τη σύσταση ενός νομισματικού συμβουλίου, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την ίδρυση μιας κεντρικής τράπεζας, αλλά και για τις γενικότερες προετοιμασίες για τη νομισματική ένωση.
Εκ των έξι αραβικών χωρών, το Ομάν αποσύρθηκε το 2006, ενώ τον προηγούμενο μήνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση η κεντρική τράπεζα να έχει την έδρα της στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ.
Ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσον η απόσυρση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων -της δεύτερης μεγαλύτερης αραβικής οικονομίας μετά τη Σαουδική Αραβία- αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην προώθηση των σχεδίων περί νομισματικής ένωσης.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube