Weather Icon
Γενικά θέματα 10 Ιουνίου 2009

Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ

Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ

Η Τουρκία και το Ιράκ, που πρόσφατα ενίσχυσαν τον μεταξύ τους διάλογο για την καταπολέμηση των Κούρδων ανταρτών που καταφεύγουν στο ιρακινό Κουρδιστάν, υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο τουρκικός στρατός.
Η συμφωνία των δύο γειτονικών χωρών προβλέπει ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν ιδιαίτερα στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης και σε τεχικά ζητήματα, υπογράφηκε στην Άγκυρα από τον υπαρχηγό του ιρακινού γενικού επιτελείου στρατού στρατηγό Νάσιερ Αμπάντι και από τον Τούρκο ομόλογό του, τον στρατηγό Χασάν Ιγκσίζ.

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Τάρεκ αλ-Χασεμί, που επισκέπτεται τακτικά την Τουρκία, πρόκειται να έχει σήμερα συνομιλίες με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ, καθώς και με τον πρωθυπουργ,ό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Άγκυρα έχει κατηγορήσει τους Κούρδους του Ιράκ, οι οποίοι έχουν καθεστώς αυτονομίας έναντι της Βαγδάτης, ότι ανέχονται και ότι υποστηρίζουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Όμως, οι διμερείς σχέσεις βελτιώθηκαν πρόσφατα και οι κουρδικές αρχές του Ιράκ επέδειξαν τη βούληση να βοηθήσουν την Τουρκία να καταστείλει το PKK. Το Ιράκ, οι ΗΠΑ και η Τουρκία δημιούργησαν το 2008 μια κοινή επιτροπή για την καταπολέμηση του PKK στο ιρακινό έδαφος.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube