Γενικά θέματα 19 Ιουνίου 2009

«Αναβάθμιση» των τουρκικών προκλήσεων

«Αναβάθμιση» των τουρκικών προκλήσεων


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας
ΣΕ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ των προκλήσεων στο Αιγαίο και σε ευρωπαϊκό, πλέον, επίπεδο προχώρησαν χθες οι Τούρκοι που προέβησαν παράλληλα σε μπαράζ υπερπτήσεων τριών ελληνικών νησιών, δύο μόλις ημέρες πριν από την άφιξη Ερντογάν στην Αθήνα για τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακρόπολης. Οι νέες τουρκικές κινήσεις προκαλούν προβληματισμό σε επιτελείς του «Πενταγώνου», καθώς αποκαλύπτουν καθαρά τον νέο στόχο της Άγκυρας στο Αιγαίο, που δεν είναι πλέον το «γκριζάρισμα» μιας περιοχής ως μη προσδιορισμένης κυριαρχίας, αλλά ευθεία πρόκληση ότι πρόκειται για τουρκική επικράτεια! Πρόκειται δε για το τρίγωνο «Φούρνοι, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι ». «Παραβιάζετε τον τουρκικό εναέριο χώρο, εγκαταλείψτε την περιοχή!», ήταν το απειλητικό μήνυμα που στις 6 το πρωί δέχθηκε στον ασύρματο το πλήρωμα του αεροσκάφους της ευρωπαϊκής δύναμης FRΟΝΤΕΧ το οποίο πετούσε για εντοπισμό τυχόν παράνομων μεταναστών μεταξύ Φαρμακονησίου και Αγαθονησίου. Το πλήρωμα τού σλοβακικής εθνικότητας αεροσκάφους Τσέσνα- που εκτελεί μαζί με άλλα πλωτά και εναέρια μέσα της Ε.Ε. την επιχείρηση Ποσειδών- δεν υπάκουσε στην «οδηγία» του τουρκικού ραντάρ και συνέχισε την περιπολία, παρ΄ ότι σύμφωνα με αξιόπιστη στρατιωτική πηγή υπήρξε απειλή για λήψη «τακτικών μέτρων»- πιθανόν αναχαίτισης.
Το μοντέλο που οι Τούρκοι εφήρμοσαν κατά τουΤσέσνα είχε δοκιμαστεί πριν μερικούς μήνες κατά στρατιωτικών ελικοπτέρων που κατευθύνονταν στο Φαρμακονήσι, ενώ τις προάλλες το ίδιο έκαναν και σε δύο πυροσβεστικά Κανανταίρ, τα οποία προσέγγιζαν τη Σάμο για προσγείωση- κάτι που από την κυβέρνηση επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστικό…
Η συνέχεια της προκλητικής συμπεριφοράς δόθηκε λίγες ώρες αργότερα- στις 11 π.μ.- με διαδοχικές υπερπτήσεις συνολικά 8 τουρκικών F-16 και Φάντομ σε Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι και σε ύψος από 500 έως 800 μέτρα! Ακολούθησε δε λίγο μετά τις 17.00 και άλλη παράνομη είσοδος 8 τουρκικών μαχητικών, δύο εκ των οποίων πέταξαν αυτήν τη φορά περίπου 2.300 μέτρα πάνω από τους Φούρνους.

«Ενοποίηση»
Για την αξιωματική αντιπολίτευση η αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας σχετίζεται, όπως επισημαίνεται σε χθεσινή αποκαλυπτική ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, με τις εξελίξεις γύρω από το αεροπορικό υποστρατηγείο της Λάρισας- όπου θα εναλλάσσονται Έλληνας και Τούρκος διοικητής- καθώς και με τον έλεγχο εναέριου χώρου στο Αιγαίο.
Οπως αποκαλύπτουν έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής την κ. Βάσω Παπανδρέου, η Ελλάδα, πιεζόμενη από την Άγκυρα για το θέμα του υποστρατηγείου της Λάρισας (CΑΟC-4), έχει προχωρήσει σε κατ΄ αρχήν συμφωνία με την Τουρκία, μέσω ΝΑΤΟ, να διασυνδεθεί ο έλεγχος των εναέριων χώρων Ελλάδας και Τουρκίας χωρίς να έχουν προηγηθεί ρυθμίσεις για τις περιοχές όπου θα έχει η κάθε πλευρά ευθύνη αφενός για εναέρια αστυνόμευση και αφετέρου για κάλυψη των ραντάρ της.
Ο κίνδυνος απ΄ αυτήν τη συμφωνία είναι, όπως εξηγούν με απλά λόγια έμπειροι επιτελείς, ότι με την «ενοποίηση» των εναέριων χώρων οι δύο πλευρές θα ανταλλάσσουν on time τις εικόνες των ραντάρ τους. Αν αυτό συμβεί χωρίς προϋποθέσεις, λένε, η Άγκυρα θα υποστηρίζει ότι κακώς θα αναγνωρίζουμε τα μαχητικά της στο Αιγαίο, με το επιχείρημα ότι θα βλέπουμε εγκαίρως πως δεν είναι «μη συμμαχικά». Τονίζουν ακόμη ότι τέτοια ανταλλαγή στοιχείων δεν έχει γίνει ποτέ από το 1974 και μετά.
NEA

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube