Weather Icon
Γενικά θέματα 13 Ιουνίου 2009

Υπερδύναμη στις αγορές όπλων η φτωχή Ελλάδα

Υπερδύναμη στις αγορές όπλων η φτωχή Ελλάδα

Ο πέμπτος μεγαλύτερος αγοραστής οπλικών συστημάτων σε όλο τον κόσμο και πρώτος στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ετήσια μελέτη του Ερευνητικού Ινστιτούτου της Στοκχόλμης για τη Διεθνή Ειρήνη (SΙΡRΙ) που παρουσιάζει τις αμυντικές δαπάνες του 2008. Στη «μικρή» Ελλάδα αναλογεί το 4% των παγκόσμιων αμυντικών προμηθειών, επίδοση που την φέρνει μπροστά από άλλες μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Τουρκία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Αυστραλία.
Του Χρ. Θ. Δασκαλόπουλου
Υπέρογκα έξοδα

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων του SIPRI έχει προκαλέσει επικριτικά σχόλια από πολιτικούς και κυρίως από οργανώσεις όσον αφορά τις υπέρογκες δαπάνες για την άμυνα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Εύλογο ήταν σχόλια να υπάρχουν και για την Ελλάδα. Δεδομένου μάλιστα ότι, με μία εξαίρεση, το ελληνικό κράτος έχει να υπογράψει μεγάλη σύμβαση (major contract) από το 2003… Τι έχει συμβεί λοιπόν;

Αρμόδιοι παράγοντες του Υπουργείου Άμυνας σπεύδουν να εξηγήσουν ότι το σύστημα αποπληρωμής των προμηθειών είναι τέτοιο (επειδή πρόκειται για τεράστια ποσά) που μία αγορά εμφανίζεται στα δημόσια λογιστικά να πληρώνεται επί χρόνια. Κάτι παρόμοιο, δηλαδή, με τις δόσεις ή τις κάρτες. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλες παραγγελίες της προηγούμενης δεκ α ε τ ί α ς εξακολουθούν να αποπληρώνονται και βεβαίως καταχωρίζονται ως εξοπλιστικές δαπάνες. Παράλληλα οι αποπληρωμές των προγραμμάτων εμφανίζονται αθροιστικά στις σχετικές καταστάσεις του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, που αποτελούν μία από τις πηγές που χρησιμοποιεί το SIPRI για να συντάξει τον κατάλογό του.

Η λίστα πληρωμών σε ορισμένες περιπτώσεις μεγάλωσε πολύ πρόσφατα εξαιτίας της πληρωμής ορισμένων προγραμμάτων, που είχαν ανασταλεί λόγω προβλημάτων στα οπλικά συστήματα που παραλήφθηκαν (και κατά συνέπεια δεν επιβάρυναν λογιστικά για κάποιο διάστημα).

Σημειωτέον ότι οι πληρωμές για την αγορά των μαχητικών F-16 Block52 Advanced, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που υπεγράφη το 2005, άρχισαν να καταχωρίζονται -πλην μίας προκαταβολής- μόλις φέτος στα δημόσια λογιστικά. Δηλαδή σχεδόν ταυτόχρονα με την παραλαβή τους.
ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube