REAL TIME |

Weather Icon

Σκοπιανό και Κυπριακό στις προτεραιότητες της σουηδικής προεδρίας

Σκοπιανό και Κυπριακό στις προτεραιότητες της σουηδικής προεδρίας


Η σουηδική προεδρία είναι σε επαφή με τον ειδικό διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς.
Tην ελπίδα ότι θα υπάρξει πρόοδος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, η χώρα του οποίου από την 1η Ιουλίου θα ασκεί για έξι μήνες την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Ο Σουηδός αξιωματούχος βρέθηκε στη βελγική πρωτεύουσα προκειμένου να παρουσιάσει ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου τις προτεραιότητες της Σουηδικής προεδρίας.
Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση για τις προθέσεις της επικείμενης σουηδικής προεδρίας σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο Κ. Μπιλντ αφού σημείωσε ότι πρόκειται για διμερές θέμα, επισήμανε ότι η σουηδική προεδρία είναι σε επαφή με τον ειδικό διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς.
Ο Σουηδός υπουργός εξωτερικών είπε ακόμη ότι η ευθύνη για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης ανήκει κυρίως στις δύο εμπλεκόμενες πλευρές και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ούτε πρόθεση, αλλά ούτε και μπορεί να επιβληθεί οιαδήποτε λύση σε κάποια από τις δύο πλευρές.
Ερωτηθείς, εξάλλου, για το Κυπριακό ο Κ. Μπιλντ είπε ότι η ΕΕ δεν έχει απευθείας ανάμειξη στις προσπάθειες που διεξάγονται για την επίλυσή του και τόνισε ότι ο ΟΗΕ είναι παρόν σε αυτή τη διαδικασία με τον ειδικό απεσταλμένο του. Δήλωσε πάντως «εντυπωσιασμένος» από την αποφασιστικότητα των «θαρραλέων « ηγετών των δύο κοινοτήτων να θέσουν τέλος στην τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης 20 χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και πρόθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή τεχνική βοήθεια για τη διευκόλυνση μιας λύσης εφόσον της ζητηθεί.
Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες της σουηδικής προεδρίας ο Κ. Μπιλντ είπε ότι οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν κυρίως στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τη θέση της ΕΕ στη διεθνή διάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη για το κλίμα και η συνέχεια που θα πρέπει να δοθεί στο «Πρόγραμμα της Στοκχόλμης», το οποίο αφορά τις δράσεις και τις προτεραιότητες της Ε.Ε. για το χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube