REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 1 Ιουνίου 2009

Συνθήκη Λισσαβόνας – «Νεκρό ντοκουμέντο»

«Νεκρό ντοκουμέντο» χαρακτήρισε τη Συνθήκη της Λισσαβόνας ο ηγέτης του τσεχικού Δημοκρατικού Κόμματος Μίρεκ Τοπολάνεκ, πρωθυπουργός της Τσεχίας και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέχρι τις αρχές Μαϊου, μιλώντας στο προεκλογικό συνέδριο του πολωνικού Συντηρητικού κόμματος Δίκαιο και Δικαιοσύνη.
Ο κ. Τοπολάνεκ ανέφερε ότι η αναθεωρημένη Συνθήκη της Λισσαβόνας δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του 21ου αιώνα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα νεκρό ντοκουμέντο, ανεξάρτητα από το εάν επικυρωθεί ή όχι.

Ο Τσέχος πολιτικός εξέφρασε επιπλέον την πρόθεσή του να διαρρήξει τις σχέσεις του με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, προβαίνοντας στη δημιουργία νέας ευρω-κοινοβουλευτικής ομάδας σε συνεργασία με τους Βρετανούς και τους Πολωνούς Συντηρητικούς, με στόχο την καταπολέμηση «των τάσεων ομοσπονδοποίησης της ΕΕ».

Την έκπληξή του για τις δηλώσεις του κ. Τοπολάνεκ εξέφρασε ο ηγέτης των Πρασίνων της Τσεχίας Μάρτιν Μπούρσικ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του κ. Τοπολάνεκ μέχρι πρόσφατα, καυτηριάζοντας τη συνεργασία του τσεχικού Δημοκρατικού Κόμματος με τους Πολωνούς Συντηρητικούς, οι οποίοι, όπως είπε, επιδιώκουν την απαγόρευση των αμβλώσεων, ενώ ποινικοποιούν τη συμβίωση των ομοφυλόφιλων.

Υπενθυμίζεται ότι «νεκρή» χαρακτήρισε τη Συνθήκη της Λισσαβόνας και ο Πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας Βάτσλαβ Κλάους, αρνούμενος να την υπογράψει, μολονότι η Συνθήκη επικυρώθηκε με την απαιτούμενη συνταγματική πλειοψηφία τόσο από τη Βουλή, όσο και τη Γερουσία της χώρας του.
SIGMALIVE

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube