REAL TIME |

Γενικά θέματα 20 Ιουνίου 2009

«Χώρα διέλευσης η Τουρκία»

«Χώρα διέλευσης η Τουρκία»


Ο μεγάλος φόβος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ότι χθες στη σύνοδο κορυφής δεν θα κατάφερνε να αποσπάσει παρά μόνο ευχολόγια από τους εταίρους της στο θέμα της λαθρομετανάστευσης. Η Τουρκία τελικώς κατονομάζεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, γεγονός που αναμφίβολα αποτελεί επιτυχία της κυβέρνησης, ωστόσο θα απαιτηθούν και άλλες προσπάθειες στο μέλλον, ώστε να επιλύσουμε το πρόβλημα των λαθρομεταναστών που έρχονται από τα ανατολικά μας σύνορα.

«Η περάτωση των διαπραγματεύσεων για τις συμφωνίες επανεισδοχής (μεταξύ των) Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με τις βασικές χώρες καταγωγής και διέλευσης, όπως η Τουρκία και η Λιβύη, αποτελεί προτεραιότητα», αναφέρεται στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής. Παράλληλα, τονίζεται ότι απαιτείται ενίσχυση της έμπρακτης συνεργασίας με τις χώρες αυτές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να μελετήσει συγκεκριμένα μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Εξίσου σημαντικό θεωρείται το γεγονός το Συμβούλιο ορίζει σαν μέρος της συνολικής ευρωπαϊκής κοινής εξωτερικής πολιτικής την ενίσχυση των συμφωνιών επανεισδοχής μεταξύ Ε.Ε. και τρίτων χωρών. Την Αθήνα ικανοποιεί επίσης και η διατύπωση ότι μέχρι ν’ αρχίσουν να ισχύουν οι ευρωπαϊκές συμφωνίες «θα πρέπει να εξακολουθούν να εφαρμόζονται δεόντως οι υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες». Δηλαδή, συμφωνίες σαν αυτή που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Τουρκία απ’ το το 2001, αλλά στην πράξη δεν εφαρμόζεται λόγω της απροθυμίας της Τουρκίας.

Κατά τα άλλα, η μεγάλη κερδισμένη του Συμβουλίου Κορυφής είναι η Μάλτα, για την οποία αναφέρεται ότι η Κομισιόν θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει το κύμα λαθρομεταναστών. Οσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, δηλαδή την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο, το Συμβούλιο Κορυφής περιορίζεται να σημειώσει ότι «επείγει να καταβληθούν προσπάθειες για την αποτελεσματική πρόληψη και την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης στα νότια θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ούτως ώστε να αποτραπούν μελλοντικές ανθρώπινες τραγωδίες». Οδηγό για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει να αποτελέσει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο και η Παγκόσμια Προσέγγιση για τη Μετανάστευση. Τονίζεται δε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν όλες οι δραστηριότητες για περιορισμό της λαθρομετανάστευσης στην περιοχή της δυτικής Μεσογείου και στα ανατολικά και νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ωστόσο, το κλειδί για την ανακούφιση της Ελλάδας και των υπολοίπων μεσογειακών χωρών, δηλαδή η υποχρεωτική εσωτερική (στην Ε.Ε.) ανακατανομή των αιτούντων ασύλου, θα εξακολουθήσει να γίνεται σε εθελοντική βάση. Διπλωμάτες σημειώνουν ότι ειδικά αυτή την περίοδο, με την άνοδο των ακροδεξιών και εθνικιστικών κομμάτων που καταγράφηκε στις πρόσφατες ευρωεκλογές, είναι πολύ δύσκολο για οποιαδήποτε κυβέρνηση να ανακοινώσει στους πολίτες της ότι θα δεχτεί στο έδαφος της πρόσφυγες από άλλη χώρα μέλος.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube