REAL TIME |

Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 2 Ιουνίου 2009

Κοινοβουλευτική ομάδα σχημάτισε το αλβανικό κόμμα του Σελμάνι

Στη σύσταση κοινοβουλευτικής ομάδας, προχώρησε τη Δευτέρα το αλβανικό αντιπολιτευόμενο κόμμα “Νέα Δημοκρατία” του Ιμερ Σελμάνι, καθώς ένας ακόμη βουλευτής του έτερου αντιπολιτευόμενου, “Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών” (DPA) του Μέντουχ Θάτσι, προσχώρησε στις τάξεις της “Νέας Δημοκρατίας”, με αποτέλεσμα το κόμμα του κ. Σελμάνι να διαθέτει πλέον πέντε βουλευτές, αριθμός απαραίτητος για τη σύσταση αυτόνομης κοινοβουλευτικής ομάδας στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Σελμάνι, ανακοινώνοντας το σχηματισμό της κοινοβουλευτικής ομάδας, ανέφερε ότι η “Νέα Δημοκρατία” θα συνεχίσει να ασκεί εποικοδομητικό αντιπολιτευόμενο λόγο και διέψευσε τις φήμες ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι για τη συμμετοχή της “Νέας Δημοκρατίας» στον κυβερνητικό συνασπισμό της ΠΓΔΜ.

Η “Νέα Δημοκρατία” σχηματίστηκε μετά τις περυσινές κοινοβουλευτικές εκλογές, όταν ο Ιμερ Σελμάνι, αντιπρόεδρος τότε του DPA, και μία μερίδα στελεχών του κόμματος του κ. Θάτσι, αποχώρησαν από το κόμμα αυτό, επειδή διαφώνησαν με τις πολιτικές και κομματικές επιλογές του Μέντουχ Θάτσι. Και οι πέντε βουλευτές της “Νέας Δημοκρατίας” είχαν αναδειχτεί βουλευτές με το DPA.

Στις βουλευτικές εκλογές της 1ης Ιουνίου 2008, τα αλβανικά κόμματα είχαν εκλέξει 29 βουλευτές στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, το οποίο απαρτίζεται από 120 βουλευτές.

Η “Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη” (DUI) του Αλί Αχμέτι, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας, είχε εκλέξει 18 βουλευτές, ενώ το DPA είχε αναδείξει 11. Πλέον, το κόμμα του κ. Θάτσι έχει απομείνει με 6 βουλευτές. Ο Ιμερ Σελμάνι συμμετείχε ως υποψήφιος στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ και απέσπασε ποσοστό περίπου 15%, πολύ μεγαλύτερο από τα ποσοστά που απέσπασαν οι υποψήφιοι των δύο άλλων αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ για το αξίωμα του προέδρου της χώρας. Πρόεδρος της ΠΓΔΜ εξελέγη ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, υποψήφιος του VMRO-DPMNE, ο οποίος στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών, που διεξήχθη στις 5 Απριλίου, επικράτησε με μεγάλη διαφορά του αντιπάλου του, Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι, υποψηφίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση” (SDSM), της οποίας, από τις 24 Μαΐου, ηγείται και πάλι ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.
news.ert.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube