REAL TIME |

Weather Icon
Αφρική , Ιταλία 10 Ιουνίου 2009

Στη Ρώμη ο Καντάφι

Στη Ρώμη ο Καντάφι


Την πρώτη του επίσκεψη στην Ιταλία από τότε που ανέλαβε την εξουσία πραγματοποιεί από σήμερα ο Λίβυος ηγέτης.
Ο Μουαμάρ Καντάφι έφθασε σήμερα στη Ρώμη για μια ιστορική επίσκεψη τριών ημερών, η οποία θα διεξαχθεί υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν χαρακτηριστεί στο παρελθόν από εντάσεις, λόγω της ιταλικής αποικιοκρατίας στη Λιβύη, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει διπλωματική προσέγγιση και η Ιταλία έχει γίνει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Λιβύης.
Η επίσκεψη αυτή κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί μετά την υπογραφή, τον Αύγουστο 2008, μιας συνθήκης, με την οποία κλείνουν οι λογαριασμοί από την ιταλική αποικιοκρατία.
Η Ρώμη δεσμεύθηκε να καταβάλει 5 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στη Λιβύη με τη μορφή επενδύσεων μέσα στα 25 επόμενα χρόνια. Στις επενδύσεις αυτές περιλαμβάνεται η κατασκευή ενός αυτοκινητοδρόμου που θα διασχίζει τη Λιβύη από τη Δύση στην Ανατολή, από την Τυνησία ως την Αίγυπτο.
Σε αντάλλαγμα η Τρίπολη δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει αποτελεσματικότερα τη λαθρομετανάστευση, καθώς χιλιάδες μετανάστες αναχωρούν από τις ακτές της για να φτάσουν στην Ιταλία. Οι Λίβυοι δέχθηκαν για πρώτη φορά στις αρχές Μαΐου να πάρουν πίσω 500 μετανάστες, οι οποίοι είχαν αναχαιτιστεί στα διεθνή ύδατα από το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό.
Τον Καντάφι υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Λίβυος ηγέτης θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, πριν από τις συνομιλίες του με τον Μπερλουσκόνι, οι οποίες θα ξεκινήσουν αργά το απόγευμα.
Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί καθώς άκρα αριστερά και φοιτητές έχουν προγραμματίσει διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Ο Μουαμάρ Καντάφι θα στήσει τη σκηνή του στο μεγαλύτερο πάρκο της Ρώμης, τη Βίλα Ντόρια Παμφίλι.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, NAFTEMPORIKI

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube