REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 27 Ιουνίου 2009

Αποχωρεί η στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ από το Ιράκ

Αποχωρεί η στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ από το Ιράκ


Μετά την 30η Ιουνίου, Ιρακινοί στρατιώτες και αστυνομικοί αναλαμβάνουν την ασφάλεια στις πόλεις

Οι 750.000 ιρακινοί αστυνομικοί και στρατιώτες που θα αναλάβουν την ασφάλεια των πόλεων μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων στις 30 Ιουνίου, θα πρέπει να διαχειριστούν μια ακόμη πιο εύθραυστη κατάσταση, έξι χρόνια μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσέιν.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ασφάλεια που υπογράφηκε το Νοέμβριο μεταξύ Βαγδάτης και Ουάσιγκτον, οι 130.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα ανασυγκροτηθούν στις βάσεις εκτός των πόλεων.
Παράλληλα 500.000 Ιρακινοί αστυνομικοί και 250.000 στρατιώτες, μια δύναμη που συγκροτήθηκε μετά το χάος που επήλθε στη χώρα ύστερα από την υπό τις ΗΠΑ αμερικανική εισβολή το 2003, ανέλαβαν σταδιακά τον έλεγχο των αμερικανικών βάσεων και των οδοφραγμάτων που ήλεγχαν παλαιότερα μαζί με τους Αμερικανούς.
Τα νέα δεδομένα υποχρεώνουν στο εξής την πολυεθνή δύναμη να ζητήσει άδεια όταν προτίθεται να παρέμβει εκτός των τομέων της.
Συγκεκριμένα, μια Συντονιστική Επιτροπή Κοινών Στρατιωτικών Επιχειρήσεων (JMOCC) θα πρέπει να συγκαλείται προκειμένου να εγκρίνει επιχείρηση μιας αμερικανικής μονάδας. Το κέντρο αυτό που βρίσκεται στον τομέα του αεροδρομίου της Βαγδάτης, κοντά στη διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, τελεί υπό τον έλεγχο του υπουργού Άμυνας του Ιράκ.
Στο κέντρο αυτό που λειτουργεί από τις 13 Ιουνίου, μετέχουν υψηλόβαθμοι αμερικανοί αξιωματούχοι στο Ιράκ, τα ιρακινά υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών, υπηρεσίες πληροφοριών, αξιωματικοί των τριών όπλων και εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι.
Το κέντρο αυτό «αναμένεται να επιτρέψει στις ιρακινές αρχές να οργανώνουν επιχειρήσεις, να μειώνουν το χρόνο για να εξαπολύουν επιχειρήσεις και να αποφύγουν παραβιάσεις του νόμου», σύμφωνα με τον στρατηγό Μοχάμαντ Ασκάρι, εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας.
Αρκετούς μήνες τώρα οι Ιρακινοί προετοιμάζονται για την μετά την 30η Ιουνίου περίοδο.
«Δεν πρόκειται να εξαπολύουμε μεγάλες εκστρατείες για την ασφάλεια, οι οποίες πλήττουν τους πολίτες, αλλά επιχειρήσεις ταχείας δράσης και ακριβείας για την πάταξη των εγκληματικών στοιχείων», δήλωσε πρόσφατα στον Τύπο ο εκπρόσωπος και διευθυντής των επιχειρήσεων του υπουργείου Εσωτερικών, στρατηγός ‘Αμπντελ Καρίμ Χάλαφ.
Σύμφωνα με τον στρατηγό, η μεταβίβαση της εξουσίας αναμένεται να επιτευχθεί σε τρία στάδια: ο αμερικανικός στρατός θα παραδώσει την ευθύνη της ασφάλειας στον ιρακινό στρατό, κατόπιν ο στρατός και η αστυνομία του Ιράκ θα έχουν από κοινού την ευθύνη, η οποία στο τέλος θα περιέλθει εξ ολοκλήρου στην ιρακινή αστυνομία.
Η Βαγδάτη, οι περιοχές της δυτικής σουνιτικής επαρχίας Αλ-Ανμπάρ όπως και η Ντιγιάλα (βορειανατολικά της Βαγδάτης), η Μοσούλη (βόρειο Ιράκ), η Σαμάρα και η Κερμπάλα (κεντρικό), το Κιρκούκ (βόρειο) και η Βασόρα (νότιο) θα τελούν υπό τον έλεγχο του στρατού και της αστυνομίας.
Πρόκειται για πόλεις με τη μεγαλύτερη έλλειψη σταθερότητας, ή οικονομικής σημασίας όπως η Βασόρα, ή θρησκευτικής σπουδαιότητας όπως η Κερμπάλα.
Την ασφάλεια των άλλων οκτώ μεγάλων πόλεων στο κεντρικό και νότιο Ιράκ στις οποίες επικρατεί ηρεμία, θα εγγυάται αποκλειστικά το υπουργείο Εσωτερικών.
«Νομίζω πως όταν θα έχουμε το πάνω χέρι στην ασφάλεια, θα επιτύχουμε ταχύτερα τους στόχους μας. Συμμορίες κακοποιών θα επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις μετά την 30η Ιουνίου, αλλά θα δουν τι θα τούς συμβεί, δεν θα τις αφήσουμε να πάρουν ανάσα», είπε ο στρατηγός Χάλαφ.
Η κυβέρνηση δίνει επίσης έμφαση στον έλεγχο των συνόρων, κυρίως στη μεθόριο με το Ιράν που θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτη στην παρείσφρηση «ειδικών ομάδων» σιιτών ενόπλων από το Ιράν, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό. Επτακόσια παρατηρητήρια θα ανεγερθούν κατά μήκος των 3.600 χλμ. των συνόρων.
Για την αστυνομία, όπως και για το στρατό και παρά τον υψηλό προϋπολογισμό που λαμβάνουν, ελλείψεις μπορεί να αναγκάζουν τους Ιρακινούς να ζητούν τη βοήθεια των Αμερικανών για τις επιχειρήσεις, κυρίως αυτές που απαιτούν σημαντικά επιμελητειακά μέσα και αεροπορική υποστήριξη.
Η αμερικανική αποχώρηση από τις ιρακινές πόλεις σε αριθμούς:
Ο αμερικανικός στρατός θα αποχωρήσει από τις πόλεις και τις κωμοπόλεις του Ιράκ στις 30 Ιουνίου, το πρώτο στάδιο πριν από την πλήρη αποχώρησή του από τη χώρα το 2011.
– 750.000: ο αριθμός των ιρακινών στρατιωτών και αστυνομικών που θα εγγυώνται την ασφάλεια στις πόλεις.
1 ανά 135: ο αριθμός των αστυνομικών ανά κάτοικο (συγκριτικά, στη Γαλλία είναι ένας αστυνομικός ανά 252 πολίτες).
– 157: ο αριθμός των στρατιωτικών βάσεων στις πόλεις που οι αμερικανικές δυνάμεις αναμένεται να εγκαταλείψουν.
– 131.000: οι Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στο Ιράκ, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.
100.867: ο αριθμός των ιρακινών αμάχων που σκοτώθηκαν από το 2003, με την υπό τις ΗΠΑ αμερικανική εισβολή έως την 1η Ιουνίου 2009, σύμφωνα με τη βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) Iraq Body Count.
4.313: ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ από το 2003, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε στοιχεία της ανεξάρτητης ιστοσελίδας icasualties.org.
1.844: ο αριθμός των ιρακινών αστυνομικών και στρατιωτών που σκοτώθηκαν από τον Ιούλιο του 2007 έως τον Ιούλιο του 2009, σύμφωνα με απολογισμό της ιρακινής κυβέρνησης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube