Weather Icon
Γενικά θέματα 5 Ιουνίου 2009

Με τους ήχους του «Ζορμπά» η υποδοχή του Έλληνα Αρχηγού ΓΕΝ στην Άγκυρα και με Παραβιάσεις

Με τους ήχους του «Ζορμπά» η υποδοχή του Έλληνα Αρχηγού ΓΕΝ στην Άγκυρα και με Παραβιάσεις

Επίσημες συνομιλίες για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των Πολεμικών, Ναυτικών των δυο χωρών μέσα από το διάλογο για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων αρμοδιότητάς της είχαν σήμερα στην Άγκυρα οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Ναυτικών Ελλάδας και Τουρκίας.Ο Έλληνας Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Γ. Καραμαλίκης ανταποδίδει από χθες την επίσκεψη του ομολόγου του ναυάρχου με την Ατάτς πέρυσι το φθινόπωρο στην Αθήνα.Την ώρα που ο Έλληνας αρχηγός του Ναυτικού βρισκόταν σε επίσημο γεύμα με τον Τούρκο ομόλογό του στην Κωνσταντινούπολη, δύο τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη F16 παραβίαζαν τον εναέριο ελληνικό χώρο.

Ο κ. Γ. Καραμαλίκης έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές στο Αρχηγείο των Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας. Μετά την επιθεώρηση του αγήματος και τα σχετικά στρατιωτικά εμβατήρια, η τουρκική μπάντα έπαιξε και τη μουσική του… Ζορμπά.

Σύμφωνα με το CNN Turk ο Τούρκος ναύαρχος, αφού προϋπάντησε τον Έλληνα ομόλογό του λέγοντας «Καλώς ήλθατε», αναφέρθηκε και στην επίσκεψη, που ο ίδιος είχε πραγματοποιήσει το περασμένο έτος στην Ελλάδα. Ο Μετίν Ατάτς, αφού υπενθύμισε ότι κατά την εκεί πενθήμερη παραμονή του είχε άκρως σημαντικές συνομιλίες, είπε: «Είχαμε αποφασίσει ότι θα καταβάλουμε προσπάθειες για την παρεμπόδιση των ανεπιθύμητων προβλημάτων, αλλά και της τριβής στις θάλασσες, σε θέματα ευθύνης μας. Είχαμε αποφασίσει ότι, ακόμη και αν δεν μπορέσουμε να λύσουμε τα πολλά και χρόνια προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί, τουλάχιστον θα αφήσουμε ανοικτό το δρόμο του διαλόγου, να συνομιλούμε όταν υπάρχουν προβλήματα. Έκτοτε, σε κάθε πρόβλημα και εντός του πλαισίου των καθηκόντων μας, ακόμη και για το έλασσον, αφήσαμε ανοικτό το δρόμο του διαλόγου. Είμαι βέβαιος ότι ο διάλογος και οι πρωτοβουλίες, τις οποίες έχουμε αρχίσει, θα έχουν θετική συμβολή στην επίλυση των προβλημάτων».

«Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο»

Από την πλευρά του, ο αντιναύαρχος Καραμαλίκης, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Τύπου για το ενδιαφέρον που έδειξαν, ευχαρίστησε επίσης και τον Τούρκο ομόλογό του για τα καλά του λόγια. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Είμαι πολύ ευτυχής που σήμερα βρίσκομαι εδώ. Η ευτυχία μου πηγάζει από το εξής γεγονός: Η επίσκεψή μου, που άρχισε χθες, θα λήξει στις 5 Ιουνίου. Η επίσκεψή μου εδώ αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα. Επίσκεψη, η οποία είναι και άκρως σημαντική. Επίσης πολύ σημαντικές είναι για μένα και οι συνομιλίες, τις οποίες θα έχω με το φίλο και συνάδελφό μου Ατάτς. Θα βρούμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για τα θέματα που μας απασχολούν, αλλά και για τα θέματα μεταξύ των δύο Διοικήσεων. Θέματα, τα οποία καλύπτουν τον τομέα των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων μας. Στόχος μας είναι η ενδυνάμωση ακόμη περισσότερο των σχέσεων μεταξύ των δύο Διοικήσεων των Ναυτικών Δυνάμεων και η προώθησή τους έτι περαιτέρω. Αυτό σκοπεύουμε να το πράξουμε, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες. Παράλληλα, η συνέχιση των μεταξύ μας σχέσεων στο επίπεδο αυτό μπορεί να συμβάλει γενικότερα και στο σύνολο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας. Θέλω να το επαναλάβω ξανά: Η χώρα μου τάσσεται υπέρ των καλών γειτονικών σχέσεων και είναι αποφασισμένη αυτό να το συνεχίσει με τον καλύτερο τρόπο, στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών και του διεθνούς δικαίου. Εκφράζω και πάλι τις ευχαριστίες μου στον αξιότιμο ναύαρχό σας, και στο πρόσωπό του σε όλη τη Ναυτική Διοίκηση. Τύχαμε μιας πολύ καλής φιλοξενίας. Γνωρίζουμε ότι αυτή θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο. Ο ναύαρχος Ατάτς είναι μια άκρως σημαντική προσωπικότητα. Όχι μόνο στη χώρα του, αλλά και διεθνώς. Η φιλία του με τιμά ιδιαιτέρως. Οι προσπάθειές μας θα τείνουν στο να συνεχίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τη συνεργασία που αρχίσαμε πριν ένα έτος. Όπως άλλωστε δήλωσε και ο ίδιος, είναι βέβαιο ότι η συνεργασία αυτή θα έχει θετικά αποτελέσματα για τις Ναυτικές Δυνάμεις και των δύο χωρών».

Μετά τις δηλώσεις, οι δύο Αρχηγοί μετέβησαν στο Γραφείο του ναυάρχου Ατάτς για κατ’ ιδίαν συνομιλίες.

Ναυτικές πηγές στην Αθήνα αναφέρουν ότι ο κ. Ατάτς εμφανίζεται μετριοπαθής και ευθύς συνομιλητής και ότι η στάση του σε ορισμένες στιγμές εντάσεων σε σχέση με δραστηριότητες του ναυτικού ήταν αρκετά εποικοδομητική. Αλλά και κατά τις σημερινές συνομιλίες _ όπου από την πλευρά του ο κ. Καραμαλίκη ετέθη θέμα για το σύνολο των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο _ υπήρξε πνεύμα κατανοήσεως, ανέφερε η ίδια πηγή.

Το πρωί ο κ. Καραμαλίκης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ. Αύριο Τετάρτη ο κ. Καραμαλίκης μεταβαίνει από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη όπου θα επισκεφθεί και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Την ώρα που ο Έλληνας αρχηγός του Ναυτικού βρισκόταν σε επίσημο γεύμα με τον Τούρκο ομόλογό του στην Κωνσταντινούπολη, δύο τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη F16 παραβίαζαν τον εναέριο ελληνικό χώρο.
Πέταξαν μόλις 500 μέτρα πάνω από το Αγαθονήσι κάνοντας αισθητή την παρουσία τους στους κατοίκους του νησιού. Σύμφωνα με έμπειρους πιλότους η πτήση δεν ήταν τυχαία εφόσον τα δύο τουρκικά αεροσκάφη αποσπάστηκαν από σχηματισμό και παραβίασαν τον εναέριο χώρο.
Το θέμα τέθηκε αμέσως από τον αρχηγό του Ελληνικού Ναυτικού στον Τούρκο αρχηγό αλλά απάντηση δεν υπήρξε.
MEGA,ΝΕΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube