REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 16 Ιουνίου 2009

Προς Καταληστευμένους

Προς Καταληστευμένους

..Δεν είναι μόνον τα σπίτια μας και τις περιουσίες μας που κατέχει ο τουρκικός Αττίλας· δεν είναι μόνον που φρικτά μελανούργησε -κατά τον Ποιητή με δολοφονίες, αφάνειες, βιασμούς, εκτοπισμούς. Δεν είναι μόνον που προκαλεί καθημερινά με το φρικτό τερατούργημα στην πλαγιά του Πενταδάκτυλου -«τι ευτυχία να είσαι σφετεριστής και γενοκτόνος»!
..Όμως ποιας λογικής και ποιας κλίμακας αριθμοί μπορεί να μετρήσουν τις κλεμμένες ζωές των ανθρώπων: Χιλιάδων ανθρώπων που έφυγαν χωρίς «ν’ αναπαύονται στα δικά τους χώματα», χιλιάδων ανθρώπων που ζουν άλλη ζωή από εκείνην που «η ρίζα τους τούς καθόριζε…»

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

Προς Καταληστευμένους
Του Γ. Σέρτη
ΠΡΟΧΤΕΣη μοίρα έπαιξε το παιχνίδι της με τον 80χρονο Γιάννη.
Η αναφορά στο επώνυμο αναστατώνει τους Κερυνειώτες:
«Δικός μας».
Στον χρονογράφο η ίδια σκέψη· γυροφέρνει κάθε φορά που ένας Κερυνειώτης φεύγει: τι γύρευε ο 80χρονος Γιάννης στην Ασίνου, από πού ώς πού ο Αντώνης στη Δρομολαξιά, πώς χάθηκε ο άγγονας του Κωστή στην Κάτω Πάφο και…
– Δεν είναι μόνον τα σπίτια μας και τις περιουσίες μας που κατέχει ο τουρκικός Αττίλας· δεν είναι μόνον που φρικτά μελανούργησε -κατά τον Ποιητήμε δολοφονίες, αφάνειες, βιασμούς, εκτοπισμούς. Δεν είναι μόνον που προκαλεί καθημερινά με το φρικτό τερατούργημα στην πλαγιά του Πενταδάκτυλου -«τι ευτυχία να είσαι σφετεριστής και γενοκτόνος»! Ο σφετερισμός είναι -και-τις ίδιες τις ζωές των ανθρώπων που στόχευσε. Είναι -και- τη ζωή μας που μάς μεταποίησε και μας έκλεψε ο Αττίλας: παππούδες, γονείς και εγγόνια ζουν – εδώ και 35 χρόνια-μιαν άλλη ζωή! Αντί στα γνώριμα δρομάκια και στο λιμανάκι της Κερύνειας να περιφέρονται οι ήρεμες ημέρες του 80χρονου Γιάννη, βρέθηκε σε ενέδρα άγνωστής του χαράδρας, αντί ν’ αναπνέει τον μυρωμένο αέρα από τους λεμονανθούς του περβολιού του, ταλαιπωρήθηκε στη Δρομολαξιά και στα ασπροχώματα της Χώρας ο Αντωνής, αντί να μεριμνά για τους κόπους του παππού του στη Λάπηθο, στοιχημάτιζε με τον Θάνατο και σούζες δικύκλων στην Πάφο ο Κωνσταντίνος.
Ό,τι αφορά τα υλικά αγαθά μπορεί να αποτιμηθεί.
Όμως ποιας λογικής και ποιας κλίμακας αριθμοί μπορεί να μετρήσουν τις κλεμμένες ζωές των ανθρώπων: Χιλιάδων ανθρώπων που έφυγαν χωρίς «ν’ αναπαύονται στα δικά τους χώματα», χιλιάδων ανθρώπων που ζουν άλλη ζωή από εκείνην που «η ρίζα τους τούς καθόριζε…»
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Γ.ΣΕΡΤΗΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube