Weather Icon
Γενικά θέματα 23 Ιουνίου 2009

Ιράν: συνελήφθη Έλληνας δημοσιογράφος

Ιράν: συνελήφθη Έλληνας δημοσιογράφος

Οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν τον Έλληνα δημοσιογράφο Ιάσονα Αθανασιάδη που κάλυπτε τα γεγονότα στην Τεχεράνη για λογαριασμό των Washington Times, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.Η σύλληψη έγινε πριν από τρεις ημέρες με τις ιρανικές αρχές να κατηγορούν το δημοσιογράφο για «παράνομη δράση».Την πληροφορία επιβεβαίωσε ένας φίλος του δημοσιογράφου και για το θέμα φέρεται να έχει ενημερωθεί η ελληνική πρεσβεία.

Διάβημα στην Ε.Ε. από το Ιράν
Διάβημα διαμαρτυρίας έκανε η ιρανική κυβέρνηση στους πρεσβευτές και τους εκπροσώπους των 27 χωρών μελών της Ε.Ε. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Γιαν Κόχουτ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ, το ανακοίνωσε στην κρατική τσεχική τηλεόραση αλλά δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες. Είπε μόνο ότι η ΕΕ ετοιμάζει την αντίδρασή της, σήμερα το βράδυ ή αύριο το πρωί.

Ερωτώμενος από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μίλαν Ρέπκα, επιβεβαίωσε εν μέρει την πληροφορία αυτή. «Ο επιτετραμμένος της Τσεχίας (στην Τεχεράνη) κλήθηκε μαζί με άλλους Ευρωπαίους διπλωμάτες», είπε ο Ρέπκα που ωστόσο δεν ήταν σε θέση να διαβεβαιώσει ότι οι αρχές του Ιράν κάλεσαν τους εκπροσώπους και των 27 χωρών της ΕΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι διπλωμάτες «δεν είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν τη θέση τους» για την πολιτική κρίση στη χώρα.

Και άλλες απειλές

Την ίδια ώρα, κορυφώνεται η ανησυχία για το τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια στο Ιράν. Μετά την απέλαση του μόνιμου ανταποκριτή του BBC στη χώρα, η Τεχεράνη απείλησε να λάβει και άλλα μέτρα κατά των βρετανικών μέσων ενημέρωσης. Επίσης, το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια ανακοίνωσε ότι οι ιρανικές αρχές αποφάσισαν να παρατείνουν μέχρι νεωτέρας το κλείσιμο του γραφείου του στην ιρανική πρωτεύουσα. Το γραφείο του σταθμού δεν λειτουργεί από τις 14 Ιουνίου, μετά το ξέσπασμα των ταραχών.

23 δημοσιογράφοι

Συνολικά οι ιρανικές αρχές έχουν συλλάβει 23 δημοσιογράφους και bloggers, μέσα σε μία εβδομάδα, μετά τις προεδρικές εκλογές της 12ης Ιουνίου. Σύμφωνα με την διεθνή οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο επικεφαλής της Ένωσης Ιρανών Δημοσιογράφων. Ωστόσο εκτός από τους 23, τα στοιχεία των οποίων είναι γνωστά, υπάρχουν κάποιοι δημοσιογράφοι με τους οποίους η οργάνωση αδυνατεί να έρθει σε επαφή και εικάζει ότι έχουν επίσης συλληφθεί ή κρύβονται.
ΝΕΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube