REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 1 Ιουνίου 2009

Γκόρντον Μπράουν: Η πρότασή μου για να ξεκινήσει η ανάκαμψη

Γκόρντον Μπράουν: Η πρότασή μου για να ξεκινήσει η ανάκαμψη


Του Gordon Brown – πρωθυπουργού της Βρετανίας

Η Ευρώπη προσέρχεται στις κάλπες στις 7 Ιουνίου την ώρα που η ήπειρος αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική ύφεση, σε παγκόσμια κλίμακα. Στη Βρετανία και στην Ευρώπη, η αποστολή μας είναι να πείσουμε τους πολίτες πως τα εκατομμύρια των θέσεων εργασίας που χρειάζονται οι χώρες μας θα εξαρτηθούν από τα υψηλά επίπεδα συνεργασίας μεταξύ όλων των μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Για μένα, προσωπικά, η Ε.Ε. δεν είναι μια απλή επίσημη σύμπραξη κρατών: είναι μια καθημερινή δέσμευση να εργαστούμε από κοινού σε ένα ευρύ φάσμα οικονομικών, περιβαλλοντικών και θεμάτων ασφαλείας. Γνωρίζουμε πως χωρίς τη δράση που αναλαμβάνουμε στη Βρετανία, 500.000 θέσεις εργασίας θα είχαν αφανιστεί. Αλλά γνωρίζουμε, επίσης, πως δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, επειδή το 60% των εξαγωγών μας κατευθύνεται στην Ευρώπη. Σχεδόν 700.000 εταιρείες συναλλάσσονται με την Ευρώπη και περισσότερες από 3 εκατ. θέσεις εργασίας εξαρτώνται από αυτή.
Επομένως, έχουμε μια επιλογή: να ενστερνιστούμε την ιδιότητα του μέλους μας στην Ε.Ε. γνωρίζοντας πως η ολόθυμη σύμπραξη είναι ο μοναδικός τρόπος για να επιτύχουμε τους κοινούς σκοπούς μας και να προστατεύσουμε τις βρετανικές θέσεις εργασίας, ή να αποδεχτούμε την προσέγγιση των Συντηρητικών πολιτικών αντιπάλων μας, όσον αφορά στη θέση μας στην Ευρώπη, κάτι που θα απειλήσει πολλές θέσεις εργασίας συμπατριωτών μας.
Αντ’ αυτού, το επόμενο στάδιο της ανάκαμψης από την παγκόσμια ύφεση, πρέπει να είναι η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ανάπτυξη. Η οικονομική κάμψη της μεγαλύτερης εξαγωγικής αγοράς μας συνιστά, σήμερα, τη μεγαλύτερη πρόκληση στον αγώνα για την καταπολέμηση της ύφεσης. Στην τελευταία έκθεσή της, η Κομισιόν προέβλεψε μείωση της παραγωγής κατά 4%, στην Ε.Ε., με την ανεργία να αυξάνεται στα 9,5 εκατ. άτομα, μεταξύ 2008 και 2010.
Η ζώνη του ευρώ αναμένεται να πληγεί πιο σοβαρά από τη Βρετανία, φέτος και του χρόνου, παρά τον δυσανάλογο αρχικό αντίκτυπο της τραπεζικής κρίσης στη χώρα μας. Επομένως, θα εργαστώ από κοινού με τους Ευρωπαίους ηγέτες για να εκπονήσουμε μια πιο επικεντρωμένη στην Ευρώπη, ευρεία στρατηγική για την ανάπτυξη.
Καθώς «επιστρατεύσαμε» πόρους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, στη διάρκεια της τελευταίας συνόδου κορυφής της G20 χρειαζόμαστε, τώρα, να κάνουμε περισσότερα για να «επιστρατεύσουμε» πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (ΕBRD), όπως και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε τις οικονομίες των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα.
Πιστώσεις
Υπό το πρίσμα αυτό ζήτησα από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να εξετάσει τρεις συγκεκριμένες προτάσεις.
Πρώτο, η EIB να αυξήσει, στην επόμενη διετία, την παροχή πιστώσεων στις επιχειρήσεις και για την εκτέλεση ζωτικών έργων υποδομής συμπεριλαμβανομένων και ενεργειακών έργων, κατά 50 δισ. ευρώ .
Δεύτερο, η ΕΙΒ πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επισπεύσει τον ρυθμό εκχώρησης δανείων στις επιχειρήσεις και
τρίτο, η ΕΙΒ να αναλάβει μεγαλύτερο βαθμό ρίσκου για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, ανά την Ευρώπη. Κάνω έκκληση στην Τράπεζα να αποδεχτεί μεγαλύτερο μερίδιο ανάληψης ρίσκου, με τους τραπεζικούς εταίρους της, όταν εκχωρεί πιστώσεις.
Από την αρχή, αυτή η κυβέρνηση αναγνώρισε πως δεν θα μπορούσε να επαναπαυθεί και να επιτρέψει στην ύφεση να διαγράψει την πορεία της. Η εμπειρία των δεκαετιών του ’80 και του ’90 ήταν, πως απούσης μιας στοχευμένης και αποτελεσματικής υποστήριξης, μια παροδική αύξηση της ανεργίας θα μπορούσε να προσλάβει μόνιμα χαρακτηριστικά, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα να περιθωριοποιηθούν ολόκληρες κοινότητες ανθρώπων.
Με την ισχυρή δέσμευση να εργαστούμε από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις οικονομικές προκλήσεις, μπορούμε να θέσουμε τις βάσεις για την ανάκαμψη της Ευρώπης. Για αυτό τον λόγο η Βρετανία πρέπει να παραμείνει ένα έθνος στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης και όχι στο ευρωπαϊκό περιθώριο.

ΠΗΓΗ www.imerisia.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube