Weather Icon
Γενικά θέματα 2 Ιουνίου 2009

Νέες πονηριές των Βρετανών

ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ δεν σταματούν να μηχανεύονται πονηριές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι ένα φαινόμενο που ανάγεται όχι μόνο στη σφαίρα της πολιτικής πρακτικής αλλά και της ψυχιατρικής. Μετά από όσα επιχείρησαν καθ’ ημών στα Ην. Έθνη, τώρα έρχεται ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ και εισηγείται άλλες διαδικασίες. Σε συνέντευξή του σε αθηναϊκή εφημερίδα, υποστηρίζει ότι υπάρχουν δύο σημεία που έχουν σημασία. Το πρώτο είναι η λύση του Κυπριακού, που κατά την πονηρή βρετανική εισήγηση πρέπει να προέλθει από τους Κυπρίους (έτσι απoενοχοποιείται η εγκληματίας και δολοφόνος κατοχική Τουρκία). Δεύτερον, στο θέμα των εγγυήσεων αναμένουμε, λέγει, πρώτα από τις δύο πλευρές να φθάσουν σε συμφωνία και στη συνέχεια θα δούμε πώς μπορούμε να διευκολύνουμε τις συνομιλίες.
Είναι, όμως, σε όλους γνωστό, ειδικά στους παντεπόπτες Βρετανούς, η γνωστή αρχή ότι τίποτε δεν συμφωνείται, αν όλα δεν έχουν συμφωνηθεί. Πώς, λοιπόν, η Βρετανία εισηγείται τώρα αλλαγή της πρακτικής αυτής; Το θέμα των εγγυήσεων είναι τεράστιας σημασίας, επειδή άπτεται της ασφάλειας. Πρώτον, οι Έλληνες απορρίπτουν διαρρήδην τη συνέχιση οποιωνδήποτε εγγυητικών «δικαιωμάτων». Δεύτερον, η Κυπριακή Δημοκρατία, ως ισότιμο και πλήρες μέλος της ΕΕ, δεν χρειάζεται κανέναν προστάτη και καμία εγγύηση από καμία χώρα, πόσω μάλλον από την κατοχική Τουρκία ή την παμπόνηρη και δαιμονική Βρετανία. Τρίτον, οι εγγυήσεις και η απαίτηση για πλήρη κατάργησή τους συναρτώνται και συνδέονται ευθέως προς τον τουρκικό κατοχικό στρατό, τους εποίκους, το εδαφικό, το περιουσιακό, τη συνταγματική δομή και την καθαυτό λειτουργία του μελλοντικού νέου κράτους.
Άρα, δεν μπορούν να αποσυνδεθούν και, αφού οι δύο ηγέτες συμφωνήσουν στα υπόλοιπα, να συζητηθεί και το θέμα των εγγυήσεων. Ήδη μία εγγυήτρια δύναμη, η Ελλάδα, επίσημα και κατ’ επανάληψιν έχει υπογραμμίσει ότι η ευρωπαϊκή Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει ανάγκη εγγυήσεων ή εγγυητριών δυνάμεων. Ότι μόνη, ισχυρή και επαρκής εγγύηση είναι η ΕΕ και ότι η διατήρηση των εγγυήσεων αποτελεί απαράδεκτο και αφόρητο αναχρονισμό. Πότε λέγονται αυτά τα πονηρά βρετανικά; Την ώρα που η κατοχική Τουρκία απειλεί ξανά απροκάλυπτα ότι θα χρησιμοποιήσει τον πολεμικό στόλο της, για να εμποδίσει ξένες εταιρείες στην αναζήτηση πετρελαίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Από την άλλη, πρέπει να υποδειχθεί και στη Βρετανία πως ο κατοχικός και υποτελής Ταλάτ δεν είναι σε θέση ούτε ένα οδόφραγμα να ανοίξει, χωρίς την έγκριση της Τουρκίας.
Μέχρι σήμερα, παρά τις βρετανικές πονηριές και άλλες υπονομεύσεις και μηχανεύσεις, ουσιαστικά οι συνομιλίες δεν προχωρούν. Όχι γιατί ευθύνεται ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αλλ’ επειδή η αλαζονεία, η αχορταγία και η αδιστακτότητα της Τουρκίας δεν στομώνονται ούτε με όσες μονομερείς υποχωρήσεις έκανε ήδη ο Δ. Χριστόφιας. Συνεπώς, η Βρετανία να κατανοήσει ότι το Κυπριακό δεν πρόκειται να επιλυθεί με πονηριές, προφανώς για να εξυπηρετηθεί η φίλη της Τουρκία. Είναι δυνατόν να επιλυθεί αν η Τουρκία αποφασίσει να περάσει από το στάδιο της βαρβαρικής κατοχής σε εκείνο του εξευρωπαϊσμένου, δημοκρατικού και φιλελεύθερου κράτους. Μάλλον αδύνατο.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση Μίλιμπαντ για τις εγγυήσεις
Σωρεία έντονων αντιδράσεων, τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, προκάλεσαν προχθεσινές δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων, παρέπεμψε την εξέταση και διευθέτησή του μετά την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό.
Έντονα επικριτικές ήταν οι τοποθετήσεις της Κυβέρνησης και των κομμάτων αναφορικά με τις προχθεσινές δηλώσεις του Ντ. Μίλιμπαντ, για ρύθμιση του θέματος των εγγυήσεων μετά τη λύση του Κυπριακού.
Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Βρετανού ΥΠ.ΕΞ., ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου επισήμανε ότι τα θέματα ασφάλειας είναι μέρος της συνολικής συμφωνίας στο Κυπριακό, και όχι μια πτυχή ανεξάρτητη από αυτή.
Ως κυπριακή κυβέρνηση, «έχουμε θέση επί αυτού», σημείωσε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας: «Δεν είναι δικό μας θέμα να ερμηνεύσουμε τον κ. Μίλιμπαντ. Είναι φανερόν ότι τα ζητήματα της ασφάλειας, που περιλαμβάνουν τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με αυτό που ονομάζονται εγγυήσεις, είναι μέρος της συνολικής συμφωνίας στο Κυπριακό».
Επικρίνει η πολιτική ηγεσία
Τη θέση του κ. Μίλιμπαντ απέρριψε, με κατηγορηματικότητα, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, τους κινδύνους που ελλοχεύουν τέτοιες τοποθετήσεις.
Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού υπογράμμισε ότι το θέμα των εγγυήσεων δεν μπορεί παρά να είναι μέρος της λύσης του Κυπριακού. «Δεν μπορεί να λυθεί το Κυπριακό και μετά να συζητηθούν οι εγγυήσεις. Πρέπει να είναι μέρος της λύσης», είπε ο κ. Κυπριανού, ενώ υπέδειξε ταυτόχρονα ότι, «από τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ε.Ε., δεν χρειάζεται επιπλέον εγγυήσεις».
Παρόμοια άποψη εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας πως «στη συνολική λύση του Κυπριακού, δεν μπορεί παρά να συμπεριλαμβάνεται και το θέμα της ύπαρξης ή μη εγγυήσεων».
«Επικίνδυνη θέση»
Από την πλευρά του, «λανθασμένη και επικίνδυνη» χαρακτήρισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗ.ΚΟ., Φώτης Φωτίου, τη δήλωση του Βρετανού ΥΠΕΞ, προσθέτοντας πως το θέμα των εγγυήσεων «δεν μπορεί να μην ξεκαθαρίσει με τη λύση του Κυπριακού». Ο κ. Φωτίου δήλωσε περαιτέρω ότι «για το ΔΗΚΟ είναι κόκκινη γραμμή το θέμα των τουρκικών εγγυήσεων και των τουρκικών επεμβατικών δικαιωμάτων», ενώ κάλεσε και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις «να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να αναφέρουν κατά πόσον δέχονται τουρκικές εγγυήσεις ή τουρκικά επεμβατικά δικαιώματα».
Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μίλιμπαντ, επισήμανε ότι «προσεγγίσεις που επιδιώκουν να ανεξαρτητοποιήσουν τη συζήτηση για τις εγγυήσεις από τις απευθείας συνομιλίες και τη διευθέτηση του Κυπριακού είναι επικίνδυνες και στοχεύουν στην επιβολή συστήματος εγγυήσεων με παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας».

Αδιανόητη η λύση, χωρίς ασφάλεια
Δυσαρέσκεια για τις δηλώσεις του Βρετανού ΥΠ.ΕΞ., οι οποίες εκφράζουν μια γενικότερη αρνητική στάση της Μεγ. Βρετανίας έναντι της Κύπρου, διατύπωσε, με ανακοίνωσή του, το ΚΣ ΕΔΕΚ.
«Οι χθεσινές δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών είναι εκτός των πάγιων διαπραγματευτικών θέσεων της ε/κ πλευράς. Το θέμα των εγγυήσεων είναι πρωταρχικής σημασίας και αναπόσπαστο μέρος της τελικής λύσης του προβλήματος», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, προσθέτοντας ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. παρέχει επαρκέστατο πλαίσιο εγγύησης της ασφάλειας μετά τη λύση.
Την έντονη ανησυχία του για τις δηλώσεις Μίλιμπαντ εξέφρασε, με γραπτή δήλωσή του, και ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης.
«Η θέση αυτή είναι τεράστιο λάθος και δεν βοηθά τις προσπάθειες για λύση, διότι δεν μπορεί να καταλήξουμε σε οποιασδήποτε μορφής συμφωνία, αν δεν ικανοποιείται το απαραίτητο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Μια διευθέτηση, που θα έκανε Ε/κ και Τ/κ να νιώθουν εξίσου ασφαλείς, θα άνοιγε το δρόμο για τη ρύθμιση πολλών αδιεξόδων σε θέματα διακυβέρνησης που οφείλονται στη δυσπιστία αμφοτέρων των πλευρών», επισημαίνει ο κ. Κασουλίδης.
SHMERINH

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube