Weather Icon
Γενικά θέματα 22 Ιουνίου 2009

Κουκούλα «τέλος» και στη Γαλλία

Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει σε διαδηλωτές να κρύβουν το πρόσωπό τους, κυρίως με τη χρήση κουκούλας, για να μην αναγνωρίζονται, βάσει διατάγματος που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στη γαλλική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η υπουργός Εσωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί εξέταζε την επιβολή της απαγόρευσης αυτής μερικές ημέρες μετά τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν κουκουλοφόροι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο στις αρχές Απριλίου.

Το διάταγμα του πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν προβλέπει την επιβολή μεγίστου προστίμου 1.500 ευρώ σε όποιον μετέχει σε διαδηλώσεις ή βρίσκεται κοντά σε διαδηλωτές σε δημόσιο δρόμο και καλύπτει ηθελημένα το πρόσωπό του για να μην αναγνωρίζεται υπό συνθήκες που γεννούν το φόβο πρόκλησης επιθέσεων στη δημόσια τάξη.

Το διάταγμα προβλέπει σε περίπτωση υποτροπής σε διάστημα ενός έτους την αύξηση του προστίμου σε 3.000 ευρώ.

Εξαιρέσεις προβλέπεται να γίνονται για συγκεντρώσεις που υπόκεινται σε τοπικά έθιμα ή όταν η κάλυψη του προσώπου αιτιολογείται από νόμιμα κίνητρα.

Από την προσεχή Τρίτη η γαλλική εθνοσυνέλευση αναμένεται εξάλλου να εξετάσει πρόταση νόμου για την ποινικοποίηση της «συμμετοχής σε βίαιη συμμορία» και την επιβάρυνση της ποινής για το αδίκημα αυτό στην περίπτωση κάλυψης του προσώπου.
athina984

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube