REAL TIME |

Weather Icon
Ενεργειακά-Αγωγοί , Ιράκ 15 Ιουνίου 2009

Ιράκ: Αντιδράσεις για τη δημοπράτηση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων

Ιράκ: Αντιδράσεις για τη δημοπράτηση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων

Αντιδρούν στη δημοπράτηση των κοιτασμάτων πετρελαίων από ξένες εταιρείες, υψηλόβαθμα στελέχη της ιρακινής πετρελαϊκής βιομηχανίας, ισχυριζόμενα ότι με τέτοια κίνηση θα έβλαπτε την ιρακινή οικονομία.
Στελέχη της ιρακινής πετρελαϊκής βιομηχανίας ζήτησαν από τον υπουργό, Αλι αλ Σαχριστάνι, να ακυρώσει τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου δημοπράτησης στην οποία συμμετέχουν πετρελαϊκές πολυεθνικές, με τη αιτιολογία ότι είναι επιζήμια για την ιρακινή οικονομία.
Πρόκειται για τα πρώτα συμβόλαια στον ενεργειακό τομέα, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν στις 29 και 30 Ιουνίου. Επίσης, θα είναι τα πρώτα συμβόλαια που θα υπογραφούν με ξένες εταιρείες τα τελευταία 30 χρόνια.
Στη διαδικασία, συμμετέχουν επτά αμερικανικές εταιρίες οι οποίες θα συναγωνιστούν με τέσσερις ιαπωνικές, τέσσερις κινεζικές, τρεις βρετανικές, δύο ρωσικές, δύο ιταλικές, δύο εταιρίες από την Αυστραλία και από μία εταιρία από τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Δανία, τον Καναδά, τη Νότια Κορέα, τη Ινδία, τη Γαλλία, τη Μαλαισία, την Ινδονησία και την Ινδία.
Οι εταιρίες θα συναγωνιστούν για την ανάπτυξη έξι από τα σημαντικότερα κοιτάσματα πετρελαίου στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων των κοιτασμάτων Ζουμπέιρ και Ρουμάιλα στο νότο της χώρας και του κοιτάσματος Κιρκούκ στο βορρά – καθώς και για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Ακάς στη δυτική έρημο, αλλά και του κοιτάσματος φυσικού αερίου Μανσουρίγια στο κεντρικό Ιράκ.
“Τα συμβόλαια παροχής υπηρεσιών θα αλυσοδέσουν την ιρακινή οικονομία και θα βάλουν δεσμά στην ανεξαρτησία του για τα επόμενα 20 χρόνια”, δήλωσε σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο από την Αίγυπτο την οποία επισκέπτεται, ο γενικός διευθυντής της ιρακινής South Oil Co.,Φαγιάντ αλ Νέμα και πρόσθεσε ότι “διασπαθίζονται τα έσοδα του Ιράκ”.
Επίσης ο αλ Νέμα ενημέρωσε ότι έστειλε σχετικό υπόμνημα στον υπουργό Πετρελαίου του Ιράκ, συμπληρώνοντας ότι δύο προκάτοχοί του, οι κ.κ. Τζαμπάρ Λουάιμπι και Κίφα Νουμάν, έπραξαν το ίδιο.
Ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν αντιτίθεται στον δεύτερο γύρο δημοπράτησης, που αφορά ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων και του οποίου τα αποτελέσματα αναμένονται στο τέλος του 2009, τόνισε όμως, ότι τα κοιτάσματα στον πρώτο γύρο δημοπράτησης είναι υπό τον έλεγχο της South Oil Co. και της North Oil Co. του Ιράκ και η μεταβίβαση του ελέγχου σε πολυεθνικές είναι παράνομη και αντισυνταγματική.
Επίσης ο Νέμα επισήμανε ότι δεν βλέπει το λόγο παράδοσης των εν λόγω κοιτασμάτων σε ξένες εταιρίες πριν αποδώσουν καρπούς οι επενδύσεις περίπου 8 δισ. δολαρίων, στις οποίες προχώρησε η Βαγδάτη από το 2003 μέχρι σήμερα σε νέο εξοπλισμό, εγκαταστάσεις επεξεργασίας αργού και νέα πηγάδια στα πεδία άντλησης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-ENET

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube