Weather Icon
Γενικά θέματα 6 Ιουνίου 2009

Ηχηρό «όχι» στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, λέει ο Σαρκοζί δίπλα στον Ομπάμα

Ηχηρό «όχι» στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, λέει ο Σαρκοζί δίπλα στον Ομπάμα

«Διαφορές» στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ διαπίστωσαν Σαρκοζί-Ομπάμα

«Διαπιστώθηκαν διαφορές»
«Η δική μου θέση δεν προβλέπει την ενσωμάτωση στην ΕΕ της Τουρκίας» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, παραμονή των ευρωεκλογών.
Οι δύο ηγέτες παρευρέθηκαν σε εκδηλώσεις για την 65η επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες, μετά από συνομιλίες στην πόλη Καέν, δήλωσαν ότι διαπιστώθηκαν «διαφορές» στο θέμα των σχέσεων Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), ως προς τους τρόπους με τους οποίους στο μέλλον η Τουρκία μπορεί να ενσωματωθεί στην ΕΕ.
Ωστόσο, και οι δύο εξέφρασαν την άποψη ότι η Τουρκία αποτελεί μία «γέφυρα» μεταξύ Ανατολής και Δύσης, όπως διευκρίνισε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Εκεί όπου έχουμε διαφορά, είναι οι τρόποι. Η παραδοσιακή επίσημη αμερικανική θέση είναι η (τυπική) ενσωμάτωση στην ΕΕ. Ήταν η θέση των προέδρων Μπους και Κλίντον, όλων των Αμερικανών προέδρων. Η δική μου θέση δεν προβλέπει την ενσωμάτωση στην ΕΕ της Τουρκίας», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Ας σκεφθούμε: ένας κοινός χώρος για οικονομική δραστηριότητα και ασφάλεια ανάμεσα σε Ευρώπη, Ρωσία, Τουρκία. Διαφέρουμε ως προς τους τρόπους κι όχι ως προς τον σκοπό, δηλαδή ότι η Τουρκία χρησιμεύει ως γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής» επέμεινε ο πρόεδρος Σαρκοζί.
Ο Ν.Σαρκοζί πρόσθεσε ότι εξέφρασε στον Αμερικανό πρόεδρο την άποψη πως για τον ίδιο «είναι πολύ σπουδαίο η Ευρώπη να έχει τα σύνορά της, υπό την έννοια ότι η Ευρώπη για τον πλανήτη έχει έναν ρόλο σταθεροποίησης, που δεν θα μπορέσω να αφήσω να καταστραφεί».
Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τουρκία τον Απρίλιο, ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να υποδεχθούν την Τουρκία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για Βόρειο Κορέα, Ιράν
Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι «οι δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας στον πυρηνικό τομέα είναι εξαιρετικά προκλητικές», δήλωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα συμφωνούν με την Ουάσινγκτον ότι «έχουν αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα», ενώ προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον «δεν θα καθήσει με τα χέρια σταυρωμένα».
Σχετικά με το Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι ένα Ιράν οπλισμένο με όπλο πυρηνικό, θα καταστεί ένα «εξαιρετικά επικίνδυνο κράτος».
Ο Ν.Σαρκοζί δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα με τον Αμερικανό πρόεδρο, επειδή και η Γαλλία δεν επιθυμεί να υπάρχει καμία διάδοση της πυρηνικής τεχνολογίας στο σημερινό κόσμο.
Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube