Weather Icon
ΟΑΣΕ , πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 27 Ιουνίου 2009

«Παρών» Μπερλουσκόνι στην Κέρκυρα, θολό το τοπίο σχετικά με την άφιξη Μιλόσοσκι

«Παρών» Μπερλουσκόνι στην Κέρκυρα, θολό το τοπίο σχετικά με την άφιξη Μιλόσοσκι


Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ Μπακογιάννη και Μπερλουσκόνι θα ξανασυναντηθούν στην Κέρκυρα
Λαμπρές παρουσίες και… απουσίες
Με τη συμμετοχή περισσότερων από 50 υπουργών Εξωτερικών, συνέρχονται το Σάββατο και την Κυριακή στην Κέρκυρα δύο χωριστές σύνοδοι, στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθεί η πανευρωπαϊκή ασφάλεια, με στόχο την εμπέδωση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ανατολής-Δύσης.
Το Σάββατο συνέρχεται το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας (NRC), για πρώτη φορά από τον πόλεμο της Γεωργίας. Την Κυριακή, συγκαλείται η άτυπη υπουργική σύνοδος των 56 χωρών, που μετέχουν στον ΟΑΣΕ, της οποίας προεδρεύει η Ελλάδα δια της υπουργού Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη.
Η υπουργός Εξωτερικών θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων, με τον απερχόμενο γγ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, με το Ρώσο ομόλογό της, Σεργκέι Λαβρόφ, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Α. Νταβούτογλου και τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ.

Η άφιξη του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ
Η Ντόρα Μπακογιάννη ενδέχεται να συναντηθεί και με τον ομόλογό της από την ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, για τον τρόπο άφιξης του οποίου δεν έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο.
Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει δώσει κατ’εξαίρεση άδεια για την προσγείωση του αεροσκάφους των «Μακεδονικών Αερογραμμών», απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, το συγκεκριμένο αεροσκάφος παρουσίασε βλάβη και το πιθανότερο είναι ο υπουργός της γειτονικής χώρας να περάσει στην Ελλάδα οδικώς.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. Ο πολιτικός εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε σχετικά: «Από εκεί όπου ο κ. πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες και η κυρία υπουργός Εξωτερικών στο Reuters, δήλωναν πως ό,τι έπραξαν σχετικά με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων στην Κέρκυρα, είναι σύνηθες και φυσιολογικό, και πως υπερβολικοί ήμασταν εμείς που ασκούσαμε κριτική, τώρα κάνουν διαρροές στα κανάλια και στον Τύπο, περί ψευτοπαληκαρισμών στους οποίους επιδόθηκαν κρυφίως, μήπως αλιεύσουν κάτι θετικό για αυτούς στην κοινή γνώμη.
«Έχουμε μια κυβέρνηση χωρίς άποψη, χωρίς στρατηγική, χωρίς τακτική και χωρίς συναίσθηση ευθύνης για την εξωτερική μας πολιτική.»
Το ΛΑΟΣ επαναλαμβάνει ότι προσγείωση του αεροσκάφους των Σκοπίων με χαρακτηριστικά «Δημοκρατία της Μακεδονίας» κινείται στα όρια της de jure αναγνώρισης.

Παρουσίες και απουσίες
Το Σάββατο θα δώσει το παρών στην Κέρκυρα και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
Από τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ θα απουσιάζει η Χίλαρι Κλίντον, λόγω του πρόσφατου τραυματισμού της στον αγκώνα. Τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις Ουίλιαμ Μπερνς.
Με την αμερικανική πλευρά, η Ελλάδα αναμένεται να υπογράψει συμφωνίες, που θα ανοίξουν το δρόμο για την απελευθέρωση των Ελλήνων ταξιδιωτών στις ΗΠΑ, από το καθεστώς της βίζας, καθώς και για τη συνεργασία σε θέματα τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.
Εν τω μεταξύ, η κα Μπακογιάννη αναμένεται να θέσει στον Τούρκο ομόλογό της, κ.Νταβούτογλου το θέμα των παραβιάσεων στο Αιγαίο κατά τη συνάντηση που θα έχουν στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα.
«Θέλω να ελπίζω ότι οι συζητήσεις με τον κύριο Νταβούτογλου θα οδηγήσουν, σε πρώτη φάση, σε μια αλλαγή της ατμόσφαιρας αυτής» έχει δηλώσει στο Reuters.
Ως προς το μεγάλο θέμα της πανευρωπαϊκής ασφάλειας, επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει η αρχή ενός νέου διαλόγου, το πλαίσιο του οποίου να οριοθετηθεί στην υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ τον Δεκέμβριο, με την οποία θα ολοκληρωθεί η θητεία της ελληνικής προεδρίας.

Ενημέρωση Καραμανλή
Την Παρασκευή η κα Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, για να τον ενημερώσει για τη συνάντηση των G8 στην Τεργέστη, αλλά κυρίως για τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ.
Η κα Μπακογιάννη μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό τόνισε ότι η Σύνοδος του ΟΑΣΕ «έχει στόχο να δημιουργήσει μια διαφορετική ατμόσφαιρα και σχέση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας», κάτι με το οποίο θα ασχοληθεί και το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
Πρόσθεσε ακόμη ότι θα υπάρξει και μια συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών για το θέμα του Ιράν.
Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube