REAL TIME |

Γενικά θέματα 27 Ιουνίου 2009

Μπασμπούγκ: Σκευωρία τα περί πραξικοπήματος

Μπασμπούγκ: Σκευωρία τα περί πραξικοπήματος

Στην αντεπίθεση πέρασε χθες η ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων χαρακτηρίζοντας σκευωρία τις κατηγορίες του Τύπου περί εκκολαπτόμενου πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν και του μετριοπαθούς, ισλαμικού κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Πόλεμο λάσπης κατά του στρατού καταγγέλλει ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ
Ροϊτερς, Γαλλικο

Σε μια εντελώς ασυνήθιστη, για τα δεδομένα των ενόπλων δυνάμεων, κίνηση ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγκ, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για να απαντήσει στα πολύκροτα ρεπορτάζ της «Ταράφ». Την περασμένη εβδομάδα, η φιλελεύθερη εφημερίδα είχε δημοσιεύσει έγγραφο, με την υπογραφή πλοιάρχου του τουρκικού ναυτικού, το οποίο μιλούσε για επείγουσα ανάγκη να αναχαιτισθεί η δραστηριότητα του κόμματος του Ερντογάν και του κινήματος του Γκιουλέν «προτού καταστρέψουν το κοσμικό καθεστώς για να το αντικαταστήσουν με ισλαμικό κράτος».

Στη συνέντευξη Τύπου, ο στρατηγός Μπασμπούγκ χαρακτήρισε το εν λόγω έγγραφο χαλκευμένο, «μέρος της συκοφαντικής εκστρατείας που έχει στόχο να εξασθενήσει τις ένοπλες δυνάμεις. Πρόκειται για προσπάθεια διαίρεσης του στρατεύματος», προσέθεσε ο Μπασμπούγκ, ο οποίος διαβεβαίωσε προσωπικώς, ως αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, ότι ο τουρκικός στρατός «δεν στεγάζει άτομα που θα μπορούσαν ποτέ να συμμετάσχουν σε πραξικοπηματικές κινήσεις».

Της συνέντευξης Μπασμπούγκ είχε προηγηθεί δήλωση του γενικού, στρατιωτικού εισαγγελέα, η οποία απέκλειε κάθε ενδεχόμενο δίωξης του καταγγελθέντος πλοιάρχου, υποστηρίζοντας ότι το επίμαχο έγγραφο δεν προετοιμάστηκε από τον ίδιο, ούτε από οποιονδήποτε άλλο αξιωματικό στο γενικό επιτελείο.

Ωστόσο, τα πολιτικά κόμματα, στην πλειονότητά τους, έκριναν ανεπαρκείς τις διαβεβαιώσεις της στρατιωτικής ηγεσίας. Ο αναπληρωτής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Μπεκίρ Μποζντάγκ, ζήτησε τη συνέχιση των ερευνών από την πολιτική δικαιοσύνη, σημειώνοντας ότι, ακόμη και αν δεχθεί κανείς ότι το επίμαχο έγγραφο ήταν χαλκευμένο, πρέπει να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι της σκευωρίας. Από την πλευρά του, ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) δήλωσε ότι η μη γνησιότητα του ντοκουμέντου που δημοσίευσε η «Ταράφ» δεν αναιρεί το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται υπό στρατιωτική κηδεμονία.

«Θα αυτοκτονήσω»

Αποφασισμένος να αυτοκτονήσει, αν η τουρκική κυβέρνηση προωθήσει συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα επιτρέψει τη δικαστική του δίωξη, εμφανίστηκε χθες ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Κενάν Εβρέν, ο οποίος ηγήθηκε του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1980 και της αιμοσταγούς δικτατορίας που ακολούθησε. «Δίνω τον λόγο της τιμής μου ενώπιον του έθνους ότι δεν πρόκειται να αφήσω το ζήτημα στους δικαστές. Θα αυτοκτονήσω», δήλωσε ο απόστρατος στρατηγός στην εφημερίδα «Χουριέτ». Οι δηλώσεις Εβρέν έγιναν με αφορμή τις πρόσφατες διαβουλεύσεις μεταξύ του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης CHP για την τροποποίηση άρθρου του Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει τη δίωξη των συντελεστών του πραξικοπήματος.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube