Weather Icon

Στρατιωτική συμφωνία και προστριβές με τους Κούρδους για το πετρέλαιο

Στρατιωτική συμφωνία και προστριβές με τους Κούρδους για το πετρέλαιο

Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας υπέγραψαν χθες στην Αγκυρα Τουρκία και Ιράκ, όπως ανακοίνωσε ο τουρκικός στρατός. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Βαγδάτης χαρακτήριζε «παράνομα» τα συμβόλαια που υπέγραψε μονομερώς η κουρδική διοίκηση του Βορείου Ιράκ με ιδιωτικές εταιρείες της Νορβηγίας, του Καναδά και της… Τουρκίας.

Σύμφωνα με το τουρκικό επιτελείο, ο υπαρχηγός του ιρακινού ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Νάσιερ Αμπάντι, υπέγραψε με τον Τούρκο ομόλογό του, στρατηγό Χασάν Ιγκσίζ, έγγραφο συνεργασίας σε θέματα στρατιωτικής εκπαίδευσης και σε τεχνικά ζητήματα. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταρίκ αλ Χασεμί, ο οποίος επισκέπτεται συχνά την Τουρκία, επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ερντογάν.

Στον βαθμό που ισχύει, η τουρκοϊρακινή συμφωνία στρέφεται τόσο κατά του ΡΚΚ όσο και κατά της κουρδικής διοίκησης του Βορείου Ιράκ. Η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση του Αρμπίλ (KRG) βρίσκεται σε έντονες προστριβές με τη Βαγδάτη για το πετρέλαιο.

Το υπουργείο Πετρελαίου της κεντρικής κυβέρνησης ανακοίνωσε αυστηρά ότι δεν πρόκειται να πληρώσει τις ξένες εταιρείες με τις οποίες υπέγραψαν συμβόλαια οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ. Χαρακτήρισε τα συμβόλαια αυτά «παράνομα» και διευκρίνισε ότι τον Ιούνιο θα διεξαγάγει νέους διαγωνισμούς. Μάλιστα ο υπουργός Πετρελαίου Αλί Σαχριστάνι πρότεινε στους Κούρδους να πληρώσουν τους Νορβηγούς, τους Καναδούς και τους Τούρκους από το 17% του μεριδίου τους στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά το υπουργείο Ενέργειας του Αρμπίλ το αρνήθηκε κατηγορηματικά.
ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube